• BIST 9079.97
  • Altın 2322.425
  • Dolar 32.3226
  • Euro 34.9404
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Sayıştay’ın Özel Hastanelere ilişkin Kredi Kartı incelemesinde son durum

Av.Bülent Özer

Özel Hastanelere İlave Ücret Cezası Hakkında Bilgilendirme!

Bilginiz üzere Sayıştay Başkanlığı tarafından SGK mensubu vatandaşların kredi kartları üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, Özel Sağlık Kurumlarının vatandaşlardan aldığı ücretlerin SUT ve Sağlık Kurumları ile SGK arasında yapılan sözleşme gereği fazla olduğundan bahisle bir çok Özel Sağlık Kurumundan savunma istenmiş durumdadır.

Bu konuda beni arayan gerek müvekkillerim, gerekse ilgi savunması istenilmiş değerli sağlık kurumlarına SGK’ya karşı savunma yazacaklarından dolayı bu açıklamayı yapma gereği hasıl olmuştur.

1. Öncelikle ilgili SGK İl müdürlüğü tarafından gönderilen savunma isteği yazısına mutlaka cevap veriniz, arayan birçok kurum sürenin geçmiş olmasına karşın halen savunma göndermediklerini söylemektedir.

(Savunma sonucu ceza geldiği takdirde cezaya ayrıca itiraz edilmesi gerekmektedir.)

2. İlgi yazıya karşılık her hangi bir savunma yada itirazda bulunmadığınız takdirde yazıda bahsi geçen tüm hastalardan fazla ilave ücret aldığınızı kabul etmiş durumda olduğunuz düşünülecek olup (örneğin 200 hastadan fazla ilave ücret aldığınız iddia ediliyor ancak siz belki 30 hastadan fazla ilave ücret aldınız, ancak savunma vermediniz, bu durumda 200 hasta üzerinden ceza uygulanacaktır)

3. İlgi yazıda adı geçen tüm hastalara hangi tedavilerin uygulandığı ve bu tedavilere ilişkin ayrıntılı açıklamayı savunmanızda ayrıntılı olarak belirtmekte fayda bulunmaktadır, ileride haksız yere fazla ceza verilip ve bu durumda konu mahkemeye intikal ettiğinde verdiğiniz savunmalar ya lehinizde ya da aleyhinizde kullanılacaktır, bunu düşünerek savunma yazınız. (Aynı fatura dönemlerindeki hastalara lütfen dikkat ediniz)

4. Aşağıda aynı durumda olan bir sağlık kurumu tarafından gönderilmiş e-postayı sizlerle paylaşmak istiyorum, sizin de bunlara benzer durumlarla karşılaştığınızı sandığımdan savunma yazarken dikkat etmeniz gereken hususları takdirinize sunuyorum, saygılarımla.

Av.Bülent ÖZER

Not: Savunma yazmakta yardıma ihtiyacınız olursa veya diğer tüm konularda size USK Danışmanlık Ltd.Şti sayın Genel Müdürü Dr.Cengiz KONUKSAL ile iletişime geçmenizi öneririm.

 

Dr.Cengiz KONUKSAL

USK Sağlık Hizm.Gen.Md.

www.usk.com.tr

0212 5439350-51

0505 2671464

 

 

 

Sayın Av.Bülent ÖZER

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'nden 2011 yılında merkezimizde tedavi gören hastalarla ilgili olarak Sayıştay başkanlığınca yapılan araştırma sonunda kredi kartı ödemeleri temel alınarak fazla ilave ücret alındığının tespit edildiği bildirilmiş ve 826 hasta ile ilgili savunmamız istenmiştir.

Kredi kartı ödemeleri temel alınarak yapılan incelemede fazla fark ücreti alındığı sonucuna varmak mümkün değildir.

1. Kişiler kredi kartı ile başka kişilere ait hizmetleri ödemiş olabilirler. İnceleme soyadları baz alınarak yapılmıştır. Kişinin kendi soyadını taşımayan örneğin evli kızının veya torununun ödemesini yapmış olması durumunda alınan ücret fazla ilave ücretmiş gibi görülebilmektedir.

2. Kişiler kredi kartlarını kullanması için vermiş olabilirler.

3. Kredi kartı ile sağlık hizmeti sunucusundan SGK tarafından ödenmeyen hizmet veya malzeme, kişisel ihtiyaçlar temin edilmiş olabilir.

4. Kredi kartları hesabı aynı olduğunda kişiler şirketimize ait turistik tesislerden hizmet almış olabilirler.

 

Bu temel gerekçelerle kredi kartı ödemelerine bakılarak fazla ilave ücret alındığı savı kredi kartı ile ödemenin özel bir sağlık kuruluşunda yalnızca ilave ücret ödemesi için kullanılabileceği gibi gerçek olmayan bir temele dayandırılmaktadır.

SGK tarafından gönderilen listelerin incelenmesinde yapılan araştırmanın yeterli hassasiyetle yapılmamış olduğunu üzülerek gördük. Yaptığımız değerlendirmede;

  1. Yasal olarak alınması zorunlu olan, alınmaması cezai hükme tabi olan 12 tl’lik katılım payı ödemeleri hesaba katılmamıştır. Bu temel ödemenin dahi değerlendirilmeden ilave ücretin fazla olduğu kanaatine varılmış olması incelemedeki hassasiyet eksikliğinin  en önemli göstergesidir.
  2. İsim ve soyadı benzerlikleriyle yanlış değerlendirmeler yapıldığı görülmüştür.
  3. Acil servise müracaat sonrası poliklinik muayenesine başvurmuş olan hastaların ödediği ilave ücret ve katılım payları fazla ilave ücret olarak değerlendirilmiştir.
  4. Sosyal güvencesi olmayan veya özel sigortalı hastaların ödediği ücretler aynı soyadını taşıyan başka hastalarla eşleştirilerek fazla ilave ücret alınmış gibi gösterilmiştir.
  5. Dışarıdan hekimler tarafından getirilip doğum yaptırılan hastaların SGK'ya fatura edilmeyen doğum bedelleri bebeğe medula kaydı açıldığında bebeğe ait ilave ücret olarak değerlendirilmiştir.
  6. Diş tedavisi, diyetisyen tedavisi, özel ambulans talepleri, tıbbi gerekliliği olmayan, hastanın talebi doğrultusunda ve büyük çoğunlukla özel muayehane hekimleri ve SGK anlaşması bulunmayan hastaneler tarafından istenen, hekimlerimizce gerekli görülmeyen ve hastanın talebi ile özel olarak yaptırılan tetkikler, SUT'ta ödemesi bulunmayan isteğe bağlı yapılan check-up hizmetleri, hastanın isteği ile yapılan sentetik alçı bedelleri alınan fazla ilave ücret olarak değerlendirilmiştir.
  7. Fizik tedavi programındaki hastaların tedavi için ödedikleri ücretler fazla ilave ücret olarak değerlendirilmiştir.
  8. Tarama tetkikleri, 4D USG, isteğe bağlı tıbbi gerekliliği olmayan küretaj gibi kurumca finansmanı karşılanmayan hizmetler fazla ilave ücret olarak değerlendirilmiştir.
  9. Yatan hastalar için alınan özel oda ve tıbbi gerekliliği olmadan kalan refakatçi ücretleri fazla ilave ücret olarak değerlendirilmiştir.
  10. Özel taleple yapılan ve finansmanı SGK tarafından karşılanmayan özel aşı bedelleri fazla ilave ücret olarak değerlendirilmiştir.
  11. SGK tarafından finansmanı karşılanmayan işe giriş raporları, ehliyet raporları için alınan ücretler fazla ilave ücret olarak değerlendirilmiştir.
  12. Sağlık hizmeti sunucusu dışında alınan ödemeler ilave ücret olarak değerlendirilmiştir.        

Yukarıda sayılan tespitlerde de görüleceği gibi kredi kartı ödemelerinin baz alınarak yapıldığı fazla ilave ücret alındığına dair değerlendirme temelden yanlıştır. Bu büyük yanlış değerlendirme sonucunda kurumlarımız hiç haketmedikleri yüksek cezalarla karşı karşıya kalabilirler. Üstelik cezaya konu olan uygulamalar halen devam etmektedir ve edecektir. Bir kişinin kendi soyadını taşımayan başka bir kişiye ait bir bedeli ödemesine,özel sağlık kuruluşunda kredi kartı ile ödeme yaparak sut da tanımlanmayan bir hizmeti almasına,yemek yemesine,çay içmesine  nasıl engel olunabilir. Bu değerlendirme ile kişilerin özel hayatına müdahale edilmiş olup ortaya çıkmasını istemedikleri ödemeleri ortaya çıkarılmış olabilir. Bu ödemeleri yapan kişilerin özel bilgilerine müdahaledir.

Tüm bu gerekçelerle Sayıştay tarafından yapılan kredi kartı ödemeleri değerlendirilerek fazla ilave ücret alındığı konusunda verilmeye hazırlanan cezaların engellenmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını arz ederim.

 

Op.Dr.İ. Ö.

…….Özel……………………………. Hastanesi

Genel Koordinatör

 

Bu yazı toplam 24296 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim