• BIST 9092.76
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Sebillere Dikkat! Sudan gelen tehlike

Sebillere Dikkat! Sudan gelen tehlike
Temizlenmeyen su sebilleri Hepatit A ve Hepatit B gibi bazı sarılık türleri ve mide bulantısı, kusma, ishalle seyreden bağırsak hastalıklarına sebep.
Genel ortamlarda kullanılan ve düzenli olarak bakımları yapılmayan su sebilleri ve su soğutucuları hastalık saçıyor. Özellikle sıcak yaz günlerinde sıklıkla kullanılan su sebilleri ve su soğutucularının temizlik kurallarına dikkat edilmediği takdirde ishal, bulantı kusma gibi belirtilerle ortaya çıkan mide bağırsak sistemi hastalıklarına yol açabileceğini söyleyen Acıbadem Fulya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Kuşoğlu, "Kullanım miktarına göre belli aralıklarla örneğin aylık olarak su sebillerinin içi ve dışı gözle görülür kirlerden temizlenmelidir. Ardından belli miktarda klorlama veya ozonlama yöntemleri ile hijyen sağlanmalıdır. Ozonlama yapan firmalardan destek alınarak sebil temizliği sağlanabilir. Damacanalara takılan pompalar her değişim sırasında yıkanmalı boruların içinden sıcak su geçirilmelidir" dedi.İyi temizlenmeyen sebillerden bakteri, virüs ve parazitlerin bulaşabileceğini hatırlatan Dr. Kuşoğlu "Dikkat edilmediğinde bazı sarılık türleri, Hepatit A ve Hepatit B de ağız yoluyla insan vücuduna girip enfeksiyona neden olabilmektedir. Su ile bulaşabilen virüslere bağlı ağır ishal vakaları ortaya çıkabilir" diye konuştu.


VİTAMİN KAYNAĞI ENFEKSİYON KAYNAĞI OLMASIN

Çiğ yenen sebze ve meyvelerin özellikle yaz aylarında daha iyi yıkanması gerektiğini bildiren Dr. Kuşoğlu, "Sebze ve meyveler, üretimde kullanılan su ve gübreler ya da toprakta yaşayan bakterilerle kirlenebilir. Sadece bakteriler değil parazitler ve suyla geçen virüsler de meyve ve sebzelere bulaşabilir. Pek çok faydası olan salatalar iyi yıkanmamış sebzelerden hazırlandığında hastalık kaynağı olabileceğinden evde ve ev dışı mekanlarda dikkatli olunmalıdır" dedi.

SİRKELİ SUDA BEKLETİN

Sebzeleri iyi yıkayın

-Enfeksiyon hastalıklarından korunmanın temel kuralının genel temizliğe uymak olduğunu belirten Dr. Hülya Kuşoğlu, en kolay ve etkili temizlik kuralının ellerin sık sık yıkanması olduğunu ifade etti. Dr. Kuşoğlu, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: - Kullanım miktarına göre belli aralıklarla su sebillerinin içi ve dışı gözle görülür kirlerden temizlenmelidir.- Ofis, hastane gibi toplu yerlerde sık kullanılan sebillerde ayda bir klorlama veya ozonlama yöntemleri ile hijyen sağlanmalıdır. Bunun için ozonlama yapan firmalardan destek alınabilir. Damacanalara takılan pompalar her değişim sırasında yıkanmalı boruların içinden sıcak su geçirilmelidir.- Çiğ yenen sebze ve meyveleri oda ısısındaki kapta bekleterek ovalayarak yıkayın. Yapraklı sebzeleri yaprak aralıklarını ayırarak temizleyin.- Toprak altında yetişen patates gibi sebzeleri yıkarken, kabuklarındaki fazla toprağı fırçalayarak temizleyin.- Yapraklı sebzeleri, sirkeli veya limonlu suda 10-15 dakika bekletip ardından suyla yıkamak mikroorganizmaların, parazit kistlerinin ve kimyasal artıkların meyve ve sebzelerden arınmasını sağlayacaktır

ATIK SULAR KARIŞABİLİR!

Sağanak yağmurdan sonra denize hemen girmeyinYaz aylarında havuz ve deniz ortamında enfeksiyonların daha sık görüldüğüne dikkat çeken Dr. Kuşoğlu, uygun şekilde klorlanmayan havuzların mikrop yuvası olduğunu, havuza göre daha temiz olan denizin de atık suların karıştığı noktalarda tehlike oluşturduğunu söyledi. Dr. Kuşoğlu, özellikle şiddetli yağmurlardan hemen sonra denize girilmemesi gerektiği konusunda uyardı.

Ziyneti Kocabıyık

 
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9142 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim