• BIST 8718.11
  • Altın 2247.662
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1788
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 7 °C

'Şefin bıçağı' ile burun ameliyatı

'Şefin bıçağı' ile burun ameliyatı
Kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Fazıl Apaydın'ın patologların kullandığı aleti "şefin bıçağı" adıyla burun ameliyatları için adapte etmesi ABD'de düzenlenen toplantıda ilgiyle karşılandı.

Avrupa Yüz Plastik Cerrahisi Akademisi Genel Sekreterliğini yürüten Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Apaydın, bir Japon firması tarafından patologlar için üretilen bıçağı burun estetiklerinde kullanmak üzere geliştirdi.

Yüz estetiği, özellikle de burun ameliyatları konusunda çalışmalar yürüten Apaydın, daha önce başarısız operasyonlar geçiren hastaların kaburga veya kulaklarından aldığı kıkırdağa "şefin bıçağı" adını verdiği aletle şekil vererek yeni burunlar yaptı.

Prof. Dr. Apaydın, söz konusu bıçakla yaptığı ameliyatları ABD'nin Chicago kentinde 14-17 Mayıs tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Burun Estetik Cerrahisi (Rinoplasti) Toplantısında paylaştı.

-"Yerli firma üretecek"

Prof. Dr. Apaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Amerikan Yüz Plastik Cerrahi Akademisi tarafından 40 yıldan uzun süredir düzenlenen ABD'deki toplantıya dünyanın 66 ülkesinden 600 uzmanın eğitim görmek için geldiğini anlattı.

Toplantıya eğitimci olarak davet edilen 48 doktor arasında yer almaktan ve Türk bilim adamlarını temsil etmekten gurur duyduğunu dile getiren Apaydın, şu bilgileri verdi:

"Toplantıda Orta Doğu ve Akdeniz civarında yapılan işlemleri tanıttım çünkü Türkiye bu konuda cazibe merkezi haline geldi. Sadece Orta Doğu'dan değil Avrupa'dan da çok talep geliyor. Fiyat olarak daha makul ve yapılan işlemin kalitesi çok iyi. Mesleğimizin inceliklerini tanıtıyoruz. Ben de özel bıçakla yaptığım yöntemleri tanıttım. Tıbbın başka alanlarında kullanılan ve burun estetik operasyonlarına adapte ettiğim bıçağı ABD'deki rinoplasti kongresinde 600 doktora verdiğim eğitimde anlatınca popüler oldu, çok sayıda cerrah da bıçaktan edinmek istedi."

Bıçağın Türkiye'de üretilmesi için bir firma ile çalışma yürüttüklerini bildiren Prof. Dr. Apaydın, operasyonlarda "şefin bıçağı" sayesinde büyük ilerleme kaydedilmesinin beklendiğini söyledi.

-"Şefin bıçağı"

Uzunluğu 26 santimetre olan geliştirdiği aletin 13 santimetresinin ustura bölümünden oluştuğunu belirten Apaydın, şunları kaydetti:

"Zor vakaları kaburga kıkırdağı alarak yeniden ameliyat ediyoruz, burnu yeniden yapıyoruz. Hasta birden fazla ameliyat olduysa kıkırdakla destek yaratmak zorundayız. Kıkırdak kalmadığında kulağın ortası ve kaburgadan ödünç alıyoruz. Kaburga büyük parçalardan oluştuğu için enteresan çıtalar yapıyoruz. Çıtalar arası ne kadar düzgün kesilirse başarı şansı da o kadar büyük oluyor. Ne kadar düzgün keserseniz iyileşme o kadar iyi olur."

Prof. Dr. Fazıl Apaydın, yılların deneyimiyle çalıştıklarını, aynı bıçağın meslekte uzmanlaşmamış hekimler tarafından kullanılması halinde olumsuz sonuçlar ortaya çıkabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2824 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim