• BIST 9067.58
  • Altın 2324.279
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.9588
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Şehir hastaneleri beş yıldızlı otel ayarında olacak

Şehir hastaneleri beş yıldızlı otel ayarında olacak
‘Kamu-Özel İşbirliği Modeli’yle yapılacak şehir hastanelerinin kurulmasına imkân tanıyan yasa, dün yürürlüğe girdi.

Mevcut bütçe imkânları ile 25 yılda tamamlanması mümkün olan hastaneler, özel sektör finansmanı kullanılarak 3-5 yılda bitirilecek. Son teknoloji kullanılacak şehir hastanelerinde tıbbi hizmetlerin sorumluluğu kamuda olacak. Sunulan hizmetlerin arasında klinik otel, konukevi, anne evi, yürüyen bantlı koridorlar ve helikopter pistleri de bulunacak. Hastalar sedye yerine elektrikle çalışan arabalarla taşınacak. Doktor, hemşire ve diğer sağlık personelinin istihdam rejimi ise değişmeyecek.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın şehir hastaneleri projesi hayata geçiyor. Bundan sonra hastaneler klasik ihale usulü ile değil ‘Kamu-Özel İşbirliği’ (KÖİ) modeli ile yapılacak. KÖİ modeli, kamunun özel sektörden finansman temini yoluyla yatırım yapması ilkesine dayanıyor. Bu modele göre inşaat süresi 3–3,5 yılı geçmeyecek. Finansman tamamen yüklenici tarafından karşılanacak ve maliyet devletin borç stokunda gözükmeyecek. Tesisler 25 yıllık süre için ‘kullanılabilirlik’ ilkesine göre kiralanacak. Proje ve uygulama hatası, hatalı malzeme seçimi gibi durumlardan dolayı sağlık hizmetleri aksarsa yükleniciye büyük oranda ceza kesilecek ve kullanım bedelinden düşülecek. Tasarım, zaman ve maliyet aşımı, bakım-onarım, enerji sürekliliği, sigorta, zemin etüdü gibi 30’u aşkın risk özel sektöre devredilecek. Bakım-onarım 25 yıl yüklenicinin sorumluluğunda olacak.

Bu modelle yapılacak olan hastaneler ‘beş yıldızlı otel’ ayarında olacak. Şehir hastanelerinde hastaların yatış süreleri kısaltılacak ve hastane enfeksiyonlarından kaynaklanan rahatsızlıklar azaltılacak. Hasta yatak odaları, bir veya iki yataklı olacak şekilde içerisinde lavabo, duş ve tuvalet barındıracak. Sadece annelere hizmet veren, hastaneye ulaşımda zorluk yaşayan anne adayları ile yeni doğan yoğun bakım biriminde tedavi gören bebeklerin annelerine hizmet veren ‘anne evleri’ olacak. Hasta yakınları ve uzun dönem tedavi gerektiren hastalar için otel ve konaklama imkanı sağlanacak. Yoğun hasta ve ziyaretçi trafiğinin olduğu yerlerde yürüyen bantlı koridor ve merdivenler yer alacak. Şehir içinden veya dışından gelen acil hasta transferleri için helikopter pistleri yapılacak. Otopark ihtiyacı yeraltı otoparkları ile çözülecek.

Şehir hastane kampüslerinin içinde çalışanların ve ziyaretçilerin ödeme işlemlerini yapacakları PTT şubeleri ve banka ATM’leri de olacak. Çalışanların okul öncesi çocukları için kreş ve bakmakla mükellef oldukları ebeveynlerine yönelik yaşlı bakımevi yer alacak. Farklı dinlere mensup vatandaşlara da ibadet alanları sunulacak. İnşa edilecek hastanelerin çatıları ise yeşil bitki örtüsünün bulunduğu zeminler olarak düzenlenecek. Duş, lavabo, küvet suları arıtılıp tekrar kullanıma kazandırılacak. Özel bir sistemle çatılardan toplanan yağmur suları da değerlendirilecek. Binalara deprem izolatörleri de yerleştirilecek. Kullanılan enerjinin belli oranı güneş ve rüzgar enerjisinden elde edilecek.

İlyas Koç / Zaman

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3958 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim