• BIST 9798.66
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 24 °C

Şeker hastalarından büyük tepki

Şeker hastalarından büyük tepki
Diyabetle Yaşam Derneği Genel Başkanı Emine Alemdar, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 10 Ocak 2011 tarih ve 2011/5 sayılı genelgesiyle Türkiye'de 8 milyon şeker hastasının,..

Diyabetle Yaşam Derneği Genel Başkanı Emine Alemdar, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 10 Ocak 2011 tarih ve 2011/5 sayılı genelgesiyle Türkiye'de 8 milyon şeker hastasının haklarının yok edildiğini söyleyerek, "Bu genelgeyle devletten şeker ölçüm çubuğu almak neredeyse imkasız hale getiriliyor" dedi.

Diyabetle Yaşam Derneği Genel Merkezi Hasta Örgütleri, Taksim'deki Nippon Hotel'de düzenlenen toplantıda konuşan Diyabetle Yaşam Derneği Genel Başkanı Emine Alemdar, SGK'nın şeker ölçüm çubuklarıyla ilgili 10 Ocak 2011'de yayınladığı genelge sonucunda kazanılmış haklarının ellerinden aldığını söyleyerek, "Bu genelgeyle devletten şeker ölçüm çubuğu almak neredeyse imkansız hale geliyor. Çünkü 10 Ocak 2011 tarihine kadar diyabetli hastalar eczaneden doğrudan kan şeker çubuklarını bir işlem yapmadan ücretsiz olarak alabiliyordu. Ancak bu tarihten sonra diyabetli hastaları cezalandıran bir uygulamaya geçilmiştir" dedi.

"8 MİLYON DİYABETLİ HASTANIN HAKLARI YOK EDİLİYOR"
Bu genelgeyle Türkiye'deki 8 milyon diyabetli hastanın haklarının yok edildiğini vurgulayan Alemdar, "Diyabet yaşam boyu süren bir hastalıktır. İyi tedavi edilmediği taktirde kalp krizi, böbrek yetmezliği, görme kaybı ve körlük nöropati, ayak amputasyonları gibi ağır organ hasarları ortaya çıkar. Diyabette organ hasarlarını önlemenin tek yöntemi kan şeker kontrolü için hastanın günde en az 3-4 kez düzenli kan şekeri ölçümü ve bu kan şeker değerine göre insülin ya da hap tedavisinin ayarlanması ile mümkündür. Düzenli kan şekeri ölçülen hastalarda diyabete bağlı organ hasarları yarı yarıya azalmıştır. Bu nedenle dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde devlet diyabetli hastalara kan şeker ölçüm çubuklarını ücretsiz sağlamaktadır" dedi.

"HER AY 300-400 TL BU ÇUBUKLARA HARCANIYOR"
SGK'nın bu kararının ivedilikle alınmış yanlış bir karar olduğunu belirten Alemdar, "Biz yeni bir uygulamaya geçilmesini istiyoruz. Şeker ölçüm çubuğuyla birçok diyabetli hayata tutunuyor. Bir kişi her ay 300 ila 400 TL bu çubuklara veriyor. 3 kişilik bir aile aylık bin TL nasıl ödesin. Bu konuyla ilgili bir sürü faks elimize geliyor. Diyabetli hastaların hakları sürekli ihlal ediliyor. Ödeme birimlerine gittiğimiz zaman bizim bu prosedürden haberimiz yok diyorlar. Bu duruma bir son verilsin" diye konuştu.
Diyabet Hastası Fahriye Hoşver, 54 yıldır Tip 1 diyabeti olduğunu söyleyerek, "Ben devamlı bu şeker ölçüm çubuğundan faydalanıyorum. Yemek yemeden önce ne kadar yiyeceğimizi bu çubuklar belirliyor. Bir böbrek ve diyaliz bana göre çubuktan çok daha pahalıya mal olan bir miktar. Benim gibi sağlıklı bir şekilde yaşamamız için bize bu hakların verilmesini istiyoruz. Biz diyabetliler güçlüyüz, bu gücun elimizden alınmasını istemiyoruz" dedi.

"KONUYLA İLGİLİ KİŞİLER MANEVİ TAZMİNAT AÇABİLİR"
22 yıllık diyabet hastası Avukat Çağrı Çakıcı, "Ben bir hukukçu olarak bunu keyfi bir önerge olarak görüyorum. Bu genelgenin yayınlanmasında işlemde bulunan şahıslarla ilgili her türlü talepte bulunabiliriz. Strese bağlı olarak kişiler manevi tazminatta bulunabilirler. Biz SGK'nın bu duruma karşı taleplerini bekliyoruz. Eğer bir düzelme olmazsa Başbakanlık ve Sağlık Bakanlığı'na başvuracağız" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3863 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim