• BIST 9524.59
  • Altın 2484.08
  • Dolar 32.5023
  • Euro 34.683
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 17 °C

Şeker ölçüm çubuğunu, hastaya doktor verecek

Şeker ölçüm çubuğunu, hastaya doktor verecek
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, diyabetli hastaların şeker ölçüm cihazı çubuklarıyla ilgili yaşadıkları sıkıntılara ilişkin yaptığı açıklamada,...

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, diyabetli hastaların şeker ölçüm cihazı çubuklarıyla ilgili yaşadıkları sıkıntılara ilişkin yaptığı açıklamada, "Gerekirse Sağlık Bakanlığı olarak SGK ile bir anlaşma sağlayıp vatandaşımıza şeker ölçüm çubuklarını ücretsiz olarak doktorlar eliyle bile dağıtırız" dedi.


Bakan Akdağ, Swiss Otel'de katıldığı "Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı Eylem Planı 2011- 2014" çalışmalarının tanıtım toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir basın mensubunun, "Ucuz olduğu için bazı üreticiler tarafından tercih edilen nişasta bazlı sıvı şekerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri biliniyor. Bakanlık olarak bu konuyla ilgili ne tür çal ışmalar yapılıyor?" sorusu üzerine Akdağ, bu konuya ilişkin bakanlığın önemli bir görevi olduğunun altını çizdi. Akdağ, aceleci ve altı iyi doldurulmamış açıklamalar yapmanın doğru olmad ığını ifade ederek, "Tartışmaya nokta koyabilecek veya büyük ölçüde bilimsel çerçeveye oturtabilecek olanlar bilim adamlarıdır. Dedikodularla bu işin götürülmesini doğru bulmuyorum. Kamuoyunu doğru bilgilendirmek için bir bilimsel kurul kurduk. Bilimsel kurul bize gerekli bilgileri verecek. Bilimsel kurul bakanlık adına kamuoyunu bilgilendirecek" diye konuştu.


"Diyabetli hastaların şeker ölçüm cihazı çubuklarını almaları konusunda yaşanan sıkıntılar ne zaman giderilecek?" şeklindeki bir soru üzerine de Akdağ, "Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) şeker ölçüm çubuklarının her biri için 55 kuruş ödüyordu. Mahkeme, bu ödeme şekliyle ilgili bir yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bence yanlış bir yürütmeyi durdurma kararı verildi. Sağlık Bakanlığı olarak biz bu çubukları ortalama hastanelere 25-30 kuruşa alabiliyoruz. Kaldı ki bizim kullandığımız miktarlar çok büyük miktarlar değil" dedi.


Bakan Akdağ, şeker ölçüm çubuğunun hastanelerde yılda 7 milyon civarı nda kullanıldığını belirterek, "SGK, 200 milyona yakın ölçüm çubuğu paras ı ödüyor. Biz vatandaşın parasını çarçur edecek değiliz. Gerekirse Sağlık Bakanlığı olarak SGK ile bir anlaşma sağlayıp vatandaşımıza şeker ölçüm çubuklarını ücretsiz olarak doktorlar eliyle bile dağıtırız. Buna ihtiyaç duyarsak bunun hazırlıklarına başladık. Tabii bir süre gerektiriyor, bunların satın alınmasını gerektiriyor. Bekleme bundan dolayı. Onun dışında eğer ilgili firmalar kaliteli ürünleri SGK'ya uygun fiyatlarla verirlerse eskiden olduğunu gibi vatandaşlar doğrudan eczanelere gidip bu çubukları alabilecek. Sonuç olarak kesinlikle şeker hastası olan vatandaşlarımızı bu çubuklardan mahrum etmeyiz. Onların sağlığı için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz, endişe etmesinler" dedi.
"Diyabetli hastaların coğrafi bölgelere göre dağılımı yapıldı mı?" sorusu üzerine de Bakan Akdağ, diyabet üzerinde bölgesel faktörlerin çok fazla etkisi olmadığını, ancak Türkiye'de diyabet olduğunu bilmeyen birçok vatandaşın bulunduğunu belirtti. Vatandaşlara çağrıda bulunan Akdağ, "Bütün vatandaşlara çağrı yapmak isterim. Aile hekimleri ile iyi münasebet kursunlar. Aile hekimleri şeker ölçümü de dahil olmak üzere tetkik de yapabiliyorlar tamamen ücretsiz olarak. Erken tanı ve erken tedavi için aile hekimleri ile irtibat son derece önemlidir" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3833 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim