• BIST 8853.72
  • Altın 2239.248
  • Dolar 32.3388
  • Euro 35.0797
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Sekiz şehir hastanesi bu yıl kapılarını açacak!

Sekiz şehir hastanesi bu yıl kapılarını açacak!
Kamu-özel ortaklığı modeli ile yapılan, toplamda yaklaşık 41 bin yataklı şehir hastaneleri çalışması kapsamında, bu yıl 8 şehir hastanesi kapılarını açacak

Kamu-özel ortaklığı modeli ile yapılan, toplamda yaklaşık 41 bin yataklı şehir hastaneleri çalışması kapsamında, bu yıl 8 şehir hastanesi kapılarını açacak.

Sağlık Bakanlığının öncelikli olarak yürüttüğü çalışmalar arasında yer alan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "kamu-özel sektör işbirliğinin en güzel örneklerinin sergilendiği proje" olarak tanımladığı şehir hastanelerinin tamamlanma süreci devam ediyor.

Sözleşmesi imzalanmış, yapım süreci devam eden ve yaklaşık 23 milyar lira ihale bedeli olan 21 sağlık tesisinin toplam yatak kapasitesi 30 bin 691 olarak belirlendi. Bunun yanı sıra ihale süreci devam eden ve henüz fizibilite aşamasında olan yaklaşık 10 bin yatak kapasiteli şehir hastaneleri için çalışmalar sürüyor. Bu şekilde, toplamda yaklaşık 41 bin yatak kapasitesine sahip şehir hastaneleri, vatandaşa hizmet verecek.

Dün hasta kabulüne başlayan Yozgat Şehir Hastanesinden hemen sonra, gelecek günlerde Mersin Şehir Hastanesinin açılışı yapılacak. Bunun yanı sıra kamu-özel ortaklığı modeli ile hayata geçirilen Kayseri, Ankara-Bilkent, Adana, Manisa, Isparta ve Eskişehir olmak üzere toplam 8 şehir hastanesi bu yıl içinde hizmet vermeye başlayacak.

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK HASTANESİ BİLKENT OLACAK 

Avrupa'nın en büyük hastanesi ise Ankara'da hizmete girecek Bilkent Şehir Hastanesi olacak. Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü, toplamda 3 bin 700 yatak ve 1 milyon 308 bin metrekarelik kapalı alana sahip.

Açılacak diğer şehir hastanelerinin yatak kapasiteleri şöyle: "Adana Entegre Sağlık Kampüsü bin 550, Isparta Şehir Hastanesi 755, Mersin Entegre Sağlık Kampüsü bin 253, Yozgat Şehir Hastanesi 475, Manisa Şehir Hastanesi 558, Eskişehir Şehir Hastanesi bin 81 ve Kayseri Şehir Hastanesi bin 583."

Yapımı devam eden şehir hastaneleri, ruhsat alınmasını müteakip 2-3 yıl içerisinde bitirilerek halkın hizmetine girecek.

NİTELİKLİ YATAK SAYISI BU YIL SONUNDA YÜZDE 64 OLACAK 

Şehir hastanelerindeki hasta odalarının büyük çoğunluğu, "her hastaya 1 oda" anlayışı ile içerisinde tuvaleti ve banyosu olan, televizyonlu, buzdolaplı, eşya dolaplı, beş yıldızlı otel konforuna sahip olacak.

Tüm bu imkanlar, hasta mahremiyeti, refakatçi huzuru ve odada özgür davranabilme esnekliği bakımından, hasta psikolojisi adına mekansal bir konfor sunacak.

2002 yılında yüzde 6 olan ve 2016 sonunda yüzde 51 oranına ulaşan nitelikli yatak sayısı, bu yıl sonunda yüzde 64'e ulaşacak. Nitelikli yatak sayısı oranının 2023 yılında yüzde 100'e ulaşması için çalışmalara hız verilecek.

Bazı şehir hastanelerinin üst katında suit odalar bulunacak ve burada VIP hizmet verilebilecek.

HASTANE İÇİ AKÜLÜ TAŞIMA SİSTEMİ 

Hizmete girecek hastanelerde nitelikli yatağın yanı sıra deprem anında sağlık hizmetlerinin aksamadan devamını sağlayan izolatör sistemi olacak. Yangın anında, yanmaya dayanıklı kapılar, sulu ve gazlı söndürme sistemleri ile yangın güvenliği sistemi devreye girecek. Enerji sarfiyatını hissedilir derecede düşüren ve ikincil enerji kaynağı sağlayan trijenerasyon sistemleri bulunacak. Dış ortamdan etkilenmeden araç park etme imkanı ile kapalı otoparklar bulunacak. Hastanın enerjisini tüketmeden tedavi sağlamak ve hasta yakınlarını iş ve işlemlerde yormamak adına yürüyen merdivenler, yürüyen bantlar olacak. Renklerin hasta psikolojisi üzerindeki etkisinden hareketle, bilinçli ve tedaviye olumlu etki sağlayıcı renk tercihinde bulunulacak.

Hastane içi yatay taşımalarda akülü taşıma sistemi bulunacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 13124 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim