• BIST 9079.97
  • Altın 2322.138
  • Dolar 32.3304
  • Euro 34.8834
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Sektörün gözü 1 milyar dolarlık ihracatta

Sektörün gözü 1 milyar dolarlık ihracatta
Sağlık sektöründeki büyüme medikal ürünler pazarındaki yerli üretimi artırıyor. İthalatın yüksek olduğu medikal ürünler sektöründe yüksek katma değerli yerli üretimin artması cari açık derdine de çare olacak.

Kaliteli üretim yapabilen firmalara sahip olması Türkiye’nin medikal sektöründeki elini güçlendiriyor. Çoğu KOBİ düzeyindeki firmaların ihracat performanslarını ve ülke çeşitliliğini artırdıkları gözleniyor. Sektördeki katma değer oranının yüksekliği medikal ürünler pazarını cazip kılan faktörlerden bir tanesi. Türkiye’nin ithal kalemlerinde medikal ürünler ve cihazlar önemli bir paya sahip. Buna karşılık Avrupa ve ABD ile eşdeğer kalitede üretim yapabilen yerli firmaların sayısı her geçen yıl artıyor ve bu firmalar başta Avrupa olmak üzere dünya medikal sektöründeki rüştünü ispatlıyor. Rakiplerine göre en büyük avantajları aynı kaliteyi daha uygun fiyatlarda sunabilmeleri. Krizlerden en az etkilenen sektörlerden biri olan medikalde; ülkemizde girişimcilik gücünün yüksek olması, sektördeki bilgi birikiminin fazlalığı ve lojistik sektörünün gelişmiş olması da önemli artıları arasında yer alıyor.

Markalaşma ve uluslararası tanıtım konusundaki eksiklikler ise sektörün önündeki en büyük handikaplardan biri… Diğer bir önemli eksik ise Ar-Ge ve inovasyona ayrılan kaynağın yeterli düzeyde olmayışı. Medikal üretim bölgelerinin kurulmasının da sektörün büyümesine katkıda bulunacağı tahmin ediliyor.

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, Türk medikal sektöründe üretim yapan yerli firmaların son yıllarda ihracat yaptıkları ülkeleri çeşitlendirmelerinin yanı sıra Ar-Ge yatırımlarını artırdıklarını ve kalite standartlarının yükselttiklerini belirtti. Akyüz, sözlerine şöyle devam etti: “Almanya, ABD gibi medikal teknolojisinde ileride olan ülkelerle rekabet edebilmek için firmalarımızın teknoloji ve Ar-Ge’ye yatırım yapmaları oldukça önemli. Nitekim beş yıldır milli katılım organizasyonunu düzenlediğimiz Almanya Medica Fuarı’na katılan firmalarımızın bu açıdan önemli bir mesafe aldıklarını gördük. Almanya’nın ürettiği bir medikal cihazı üçte biri fiyatına aynı kalitede, aynı standartlarda üreten firmalara sahibiz. Türk medikal sektörünü uluslararası alanda iyi tanıtabilirsek firmalarımıza olan ilgi ve dolayısıyla bu alandaki ihracatımız da artacaktır.”

Beş yıl öncesine kadar ihracatı olmayan firmaların, bugün 35 ülkeye ihracat yaptığına vurgu yapan İKMİB Başkanı Murat Akyüz, medikal ihracatının kısa vadede 1 milyar dolara çıkarılmasının zor olmadığını, ithalatın çok yüksek olduğu bu sektörde yerli üretimin desteklenmesi sayesinde cari açığın azaltılmasına da büyük katkılar sağlanacağını dile getirdi.

İKMİB Başkanı Murat Akyüz, medikal ürünler sektörü ile ilgili yaptığı değerlendirmede, uluslararası rekabetçiliği geliştirme projeleri kapsamında Medikal Sektöründe UR-GE Projesi için de çalışmalara başladıklarını söyledi. Medikal Sektörü Yurtdışı Pazarlama Takımı Projesi kapsamında, Türk medikal ürünler firmaları bir araya gelecek. Hedef pazar ve ihtiyaç analizlerinin tamamlanmasının ardından gidilecek ülkeler ve bölgeler belirlenerek bu ülkelere sektörel ticaret heyetleri düzenlenecek. Böylece; sektörün önemli eksiklikleri arasında bulunan yurtdışı pazarlamada güç birliği yapılarak sinerji oluşturulacak. Yurtdışı Pazarlama Takımı ile yerli firmaların ortak hedef ve pazarlama faaliyetleri etrafında bir araya gelmeleri amaçlanıyor.

Murat Akyüz, medikal sektörünün 2014 yılında stratejik yol haritasının detaylandırılması, üretim kalitesini artıracak regülasyonların hayata geçirilmesi, özel sektör-üniversite-kamu arasında güvene dayalı işbirliği ve koordinasyon oluşturulması ile katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi konularına odaklanacağını da sözlerine ekledi.

medikalteknik.com.tr

Bu haber toplam 5874 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim