• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Sendikalarda naylon üye dönemi sona eriyor

Sendikalarda naylon üye dönemi sona eriyor
Çalışma Bakanlığı ile sendikalar arasında bir süredir yürütülen görüşmeler tamamlandı. Yapılan 6 ayrı toplantının ardından sendikaların itirazlarına ...

Yapılan 6 ayrı toplantının ardından sendikaların itirazlarına rağmen 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'nda önemli değişiklikler yapılacak. Yeni yasa taslağının önümüzdeki hafta içinde Bakanlar Kurulu'na gönderilmesi bekleniyor. Yeni yasa ile halen yüzde 10 olan işkolu barajı binde 5'e çekilecek. Böylece sendikalı işçi sayısının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre ilanı sağlanacak. Halen 3,2 milyon olarak gözüken sendikalı işçi sayısı da, naylon üyeler ayıklanarak gerçek rakama inecek. Sendikal mevzuat, 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ile 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu'ndan oluşuyor. Sendikalar Kanunu'nda değişiklik yapılması konusunda daha önce uzlaşma sağlanmıştı. Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'nda ise uzlaşmaya gidilemedi. Hak İş, işkolu barajının sıfırlanmasını isterken Türk-İş binde 5 olması yönünde görüş bildirdi. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, yüzde yüz mutabakat beklenmemesi gerektiğini belirterek yasa tasarısının Bakanlar Kurulu'na gönderileceğini açıkladı.

Bakanlığın taslağında işkolu barajı binde 5 olarak yer alırken böylece sendika istatistiklerinin yayınlanmasının yolu açılacak. 2009'da yapılan bir değişiklikle sendikaların ölü ve emeklileri üye göstermesini önlemek için sendikalı işçi sayısının SGK kayıtlarına göre belirlenmesi kararlaştırılmıştı. Bu durumda halen 3,2 milyon gözüken sendikalı işçi sayısı 800 binlere düşüyor. İşkolu barajı yüzde 10 olduğu için de 50'den fazla sendika toplu sözleşme yetkisini kaybediyor. Bu maddeye göre bir sendikanın toplu sözleşme yapabilmesi için üye sayısının, o işkolundaki toplam işçilerin en az yüzde 10'u olması gerekiyor. Sendikaların üye sayısı ise bu oranı tutturmaya yetmiyor. Bu noktada sendikalar devreye girerek hükümete ve Çalışma Bakanlığı'na yoğun baskıda bulundu. Bu baskı sonucu istatistiklerin yayınlanması tam 4 kez ertelendi. Böylece sendikalar ölü ve emeklileri üye gösterip toplu sözleşme yetkisi almaya devam etti. Çalışma Bakanı Faruk Çelik ise bakanlık koltuğuna oturduğu günlerde sendika istatistiklerinin yayınlanması konusunda yeni bir erteleme olmayacağını açıklamıştı.

Önümüzdeki günlerde Bakanlar Ku-rulu'na gönderilecek yasa tasarısı ile işkolu barajı binde 5'e indirilerek sendikaların yetki kaybetmesi önlenecek. Üye sayıları büyük ölçüde azalan 50 sendika, yüzde 10 işkolu barajı nedeniyle yetki kaybetme tehlikesi yaşıyordu. İşkolu barajının binde 5 olmasıyla birlikte sendikaların yetki kaybetme sorunu büyük ölçüde çözülecek. Ancak baraj sıfırlanmadığı için üye sayısı az olan bazı sendikalar yetkisini kaybedebilecek.

İSA YAZAR

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1663 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim