• BIST 9524.59
  • Altın 2490.091
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.7328
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 21 °C

Serbest diş hekimleri tamamen devlete mi geçecek?

Serbest diş hekimleri tamamen devlete mi geçecek?
ADİŞSAD Ağız, Diş ve Toplum Sağlığı Derneği olarak tüm Diş hekimlerimizin bu özel ve güzel gününü en içten dileklerimizle kutlarız. Bu vesileyle sektörde yaşanan bazı sorunların ...

ADİŞSAD Ağız, Diş ve Toplum Sağlığı Derneği olarak tüm Diş hekimlerimizin bu özel ve güzel gününü en içten dileklerimizle kutlarız. Bu vesileyle sektörde yaşanan bazı sorunların altını çizmekte fayda görüyoruz.

Serbest diş hekimleri tamamen devlete mi geçecek?

Sağlık Bakanlığı, Aralık ayında sözleşmeli 865 diş hekimi daha alacağını açıklamıştır. Özel sektör ise açmış olduğu ağız ve diş sağlığı merkezleriyle kapanma noktasında gelmektedir. SGK’nın özel diş hekimleri ile anlaşma yapmayıp yüksek miktarda hekimi bünyesine almasıyla, özel diş hekimleri devlet eliyle işsizleştirilmekte ve özel diş kurumları da iş yapamaz hale sokulmaktadır.  Bu durum ayrıca devletin özel sektörün yapmış olduğu yatırım ve diş hekimi istihdamını da hiçe saydığının bir göstergesidir.

2008 yılı istatistiklerine göre, Türkiye genelindeki toplam 19.959 diş hekiminin sadece 5.425’i devlet hastanesinde hizmet veriyor ve mevcut sisteme göre SGKlı hastalar diş tedavileri için bu diş hekimlerine gitmek durumundalar. Sigortalıların serbest diş hekimlerinden ücretsiz yararlanabilmelerine olanak sağlayan bir anlaşmanın olmaması özelde hizmet veren 13.957 diş hekimini, ve milyonlarca SGK’lı hastayı mağdur etmekte, Sağlık Bakanlığının prestijini zedelemektedir.

Devlet tarafından açılan her bir ADSM’nin maliyeti göz önünde bulundurulmalıdır. 2003 yılında sayısı 14 olan ADSM’nin adedi 2008 yılına gelindiğinde 123’e yükselmiştir. Boş oturarak hasta bekleyen diş merkezleri, poliklinik ve muayenehaneler atıl bir şekilde bırakılmamalı, buralardan da en azından koruyucu diş hekimliği hizmeti satın alınarak hem yoğunluk sebebiyle hastaların saatlerce beklemeyeceği hem de diş çekimi yerine kanal tedavilerinin yapılabildiği merkezler haline getirilmelidir.

Yönetmelik & Oda Kaynaklı Sorunlar Çözülmelidir

Tabela uygunluk belgesi alımında ve reklam, tanıtım ve bilgilendirme konularında acil olarak düzenlemeye gidilmesi gerekmektedir.

Özel Sağlık, Ayaktan ve Ağız Diş Sağlığı isimli her üç yönetmelikte de uygulama aynı olmasına rağmen suçun tanımı ile müeyyideleri farklı olarak düzenlenmiştir. Özel Hastane içinde faaliyet gösteren bir diş bölümünün tanıtımı Özel Hastaneler Yönetmeliğine göre ilan edilebilirken, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri tabi oldukları yönetmelik gereği her ne surette olursa olsun tanıtım yapamamaktadırlar.

Ayrıca, bir sağlık kuruluşunun reklam yasağına aykırı davranması halinde alacağı ceza, kuruluşun Özel Hastane, Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşu ya da Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşu olmasına göre değişebilmektedir.

Ayrıca bir de, Tanıtım faaliyetleri ve internet sitelerine çok büyük cezalar kesilebilmektedir. Bu konuda da düzenlemeler yapılması gerekmektedir.

Mevcut Tabela Uygunluk Belgesi Düzenlemesine Son Verilmelidir

Özellikle diş hekimleri odalarının hazırlamış olduğu yönetmelikler reel dünya gerçeğinden uzak, bundan 60-70 yıl öncesinin koşullarında hazırlanmış kısıtlayıcı ve sınırlayıcı maddeler taşımaktadır. Dünyamızda sağlık sektörü her alanda gelişirken, ağız diş sağlığı mevzuatının aşağıda bahsi geçen konularda değişmesi gerekmektedir.

Özel sağlık kuruluşlarının çalışma usullerini düzenleyen temel üç yönetmelikten sadece Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik hükümlerinde tabela uygunluk belgesinin ruhsatlandırma öncesi odadan alınma zorunluluğu yer almaktadır. Gerek Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik ve gerekse Özel Hastaneler Yönetmeliğinde tabela uygunluk belgesinin odalardan alınmasına ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır.

 

TDB tarafından Tabela Uygunluk Belgesi Düzenleme Yetkisi kullanılırken, yalnızca açılacak sağlık kuruluşunun tabelanın ölçü standardına bakılmamakta, bazı odalar tarafından talepte bulunan tüzel kişiliğin ortaklık yapısı, tabelada geçen ticari unvan, tescilli marka ve açılan şube olup olmama durumu gibi hususları da yetkisiz olarak sorgulanmakta ve bunlara dayanılarak tabela uygunluk belgesi vermeyebilmektedir.  Bu konuda derneğimize şikayetler gelmektedir. Odaların yetkisi bu maddeye göre sadece tabelanın fiziki standartlarını kontrolle sınırlı olmasına rağmen keyfi uygulamalar sonucu mağduriyetler yaşanmaktadır. Tabela Uygunluk Belgesi verilmeden kuruma ruhsatı verilemediği için kurumun faaliyete başlaması diş hekimleri odaları tarafından engellenebilmektedir. (İstanbul Diş Hekimleri odasının beyana dayalı tabela standart belgesi vermeye başladığına dair duyumlar almaktayız. Bu sevindirici bir gelişmedir)

 

ADİŞSAD olarak yaşanılan tüm sorunların çözümü için tüm diş hekimleri olarak el ele vermenin önemini hatırlatır ve bir sonraki diş hekimleri gününe kalmadan bu sorunların çözülmüş olmasını temenni ederiz.


ADİŞSAD
Ağız ve Diş Sağlığı Kuruluşları Derneği Yönetim Kurulu

Bu haber toplam 5589 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim