• BIST 9091.19
  • Altın 2324.868
  • Dolar 32.3705
  • Euro 34.9603
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Sermayesi olmayan eczacıya iş

Sermayesi olmayan eczacıya iş
Erdoğan'ın gündeme getirdiği ilaçların markette satılmasının ayrıntıları netleşti.

Başbakan'ın 'Hazırlık yapılıyor' dediği ilaç reformuna göre eczanelerin dışında hipermarketler ve özel ecza marketlerinde ilaç satılabilecek. İlaç satacak marketler eczacı çalıştırmak zorunda olacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları ile gündeme gelen ilaçların eczaneler dışında da satılmasını öngören ilaç reformunun ayrıntıları netleşti. Buna göre ilaçlar, eczanelerin dışında da, iki ayrı işyerinde daha satılabilecek. Bu işletmelerin ilkini, ithalatçı, üretici ve depolar tarafından açılabilecek olan ilaç satış zincirleri oluşturuyor. İkincisi de, hipermarketlerde oluşturulacak reyonlar da gerçekleştirilecek.

YENİ SİSTEM SGK'NIN B PLANI

Erdoğan'ın açıklaması ile gündeme gelen ilaçların marketlerde satılması projesi, eczanelerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sözleşme imzalamaması nedeniyle hazırlandı. SGK, Eczacılar Birliği ile yapılan sözleşmeyi 10 gün önce feshetmişti. Bu süreç içinde, eczanelerle sözleşme yapmayı planlayan SGK, direniş ile karşılaştı. Bunun üzerine de, ilaç sıkıntısı yaşanmaması için B planı hazırlandı. B planlarının arasında da ilaçların eczaneler dışında satışı yer alıyor.

YASA DEĞİŞİKLİĞİ GEREKİYOR

984 sayılı eczanelerle ilgili yasada yer alan ilacın ecza deposu tarafında eczane dışına satışına ilişkin yasak nedeniyle ilaçlar eczanelerin dışında satılamıyor. Konuyla ilgili yasal düzenleme yapılacak. Düzenlemeler ile üretici, ecza deposu ve ithalatçılar tarafından eczaneler dışında da satılabilecek. Ancak burada reçeteli ve reçetesiz ilaçların satışı konusunda da kısıtlamalar getirilecek. Reçeteli ilaçlar eczacılık fakültesini bitirmiş bu konuda diploma sahibi kişiler tarafından gerçekleştirilecek.

Reçeteli ilaçlar bakkalda satılmayacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları ile birlikte gündeme gelen “ilaçların marketlerde” satılması kamuoyunda yanlış değerlendirildi. Mahallelerde bulunan bakkal veya marketlerde reçeteli hiçbir ilaç satılmayacak. Marketlerdeki ilaç satışı ise iki yöntemle olacak. Bunlardan ilki, ilaç üreticisi, ecza sahibi gibi tüzel kişilerin kuracağı ilaç marketleri ile olacak.

Bu marketlerde sadece ilaç ve kozmetik satışı yapılacak. Yine bu tür işyerlerinde reçeteli ilaçları satmak için eczacılar görev yapacak. Marketlerdeki ilaç satışının ikinci yolu ise büyük hipermarketlerde ilaç reyonunun oluşturulması ile yapılacak. Bu tür reyonlarda da reçeteli ilaçları eczacılar satacak. SGK'nın ilaç fiyatlarını düşüren kararnamesinin ardından yaşanan tartışmalarla birlikte eczanelerin ortadan kalkacağı iddiası da gündeme geldi.

Ancak, ilaçların eczaneler dışında işyerlerinde satışına imkan sağlanması ile birlikte ilaçların eczanelerde satışına ilişkin hiçbir kısıtlama getirilmeyecek. İsteyen eczacı istediği yerde yine eczane açma hakkına sahip olacak. Şu an sisteme kayıtlı mevcut eczanelerde eskisi gibi yine ilaç satışlarına devam edecek.

Hastanede eczane dönemi geri geliyor

SGK, eczanelere tek tek sözleşme imzalaması için 15 Ocak'a kadar süre tanıdı. Bu tarihten itibaren SGK ile eczaneler arasındaki sözleşme fiili olarak sona eriyor. Bu tarihten itibaren eczaneler, parasız ilaç vermeyecek. SGK da, eczanelerin sözleşme imzalamaması ihtimalini baz alarak alternatifler hazırlıyor. Buna göre, ilaç paralarının SGK tarafından ödenmesi, kamu hastanelerinde eczanelerin açılması  yer alıyor.

Eczane ciroları yüzde 85 büyüdü

İlaçta fiyat indirimi yüzünden 'büyük zarara uğrayacaklarını' öne süren eczanelerle ilgili çarpıcı veriler ortaya çıktı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre eczanelerin yüzde 85'i cirolarını ekonomik krize rağmen artırdı. 24 bin eczaneden, cirolarını yüzde 20 artıranların sayısı 4 bin 667 iken; cirosu yüzde 40 artanların sayısı ise 2 bin 160 oldu. Krizde 960 eczane de gelirlerini yüzde 100 artırdı. Cirosu yüzde 10 azalan eczane sayısı bin 810 oldu.

Kapanma tartışmasında öne çıkan bir diğer nokta da ilçelerdeki eczane sayısının nüfusa oranı oluşturuyor. Uzmanlar, her 500 metrede bir eczane bulunan bölgelerde ilaç indirimlerin kapanmalarda etkili olacağını doğruluyor. Büyükşehirlerdeki bazı ilçelerde eczane yoğunluğunun nüfusa oranla çok yüksek olduğuna da dikkat çekiyorlar. Uzmanların tahminlerine göre kapanacak eczaneler, kırsal kesimden ziyade büyükşehirlerde olacak.

Özeller yüksek fark alma taraftarı değil

Yılbaşından itibaren yürürlüğe girecek ve vakıf üniversiteleri dahil, özel sağlık kuruluşlarının, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen bedelin en fazla yüzde 70'ine kadar ilave ücret alabilmesine yönelik uygulamanın birçok sıkıntıya yol açabileceği belirtildi.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Opr. Dr. Reşat Bahat, hastalardan yüzde 70'e kadar fark alma müsaadesini her kurumun kullanmak zorunda olmadığını söyledi. Uygulamanın yürürlüğe girdiği yılbaşından sonra özel hastane ve sağlık kuruluşlarında verilen hizmet ücretlerinde ciddi bir artış olmasını beklemediklerini vurgulayan Bahat “Yılbaşından sonra özel sağlık kuruluşlarının enflasyon oranının üzerinde zam yapmayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4359 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim