• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

Sezaryen artık annenin isteğine bırakılmayacak

Sezaryen artık annenin isteğine bırakılmayacak
Türkiye'de bebeklerin yaklaşık yüzde 40'ı sezaryenle gözlerini dünyaya açıyor. Sezaryen, başlarda annenin hayatını kurtarmak için,...

Türkiye'de bebeklerin yaklaşık yüzde 40'ı sezaryenle gözlerini dünyaya açıyor. Sezaryen, başlarda annenin hayatını kurtarmak için 'umutsuz' bir ameliyat olarak kabul edilirken zamanla 'anne adayının istediği ve hekimin işini kolaylaştıran bir tercih' haline geldi.

Ülkemizde sezaryen oranının, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği yüzde 15 hedefinden çok yüksekte olduğunu dikkate alan Sağlık Bakanlığı, uzun süredir üzerinde kafa yorduğu çalışmayı tamamladı. Bakanlık, 81 ilin valiliklerine gönderdiği genelgede sezaryenle doğumun annenin isteğine bırakılamayacağını bildirdi. Tıbbi sebepler dışında sezaryenin anne ve bebeğe getirdiği ağır yüke işaret edilen genelgede annenin istemesinin, sezaryen için tek başına yeterli bir sebep olamayacağı vurgulandı.

Normal doğumun doğal bir süreç, sezaryenin ise ihtiyaç halinde kullanılan bir ameliyat olduğunun kaydedildiği genelgede, sağlık gerekçelerinin dikkate alınması gerektiği ifade edildi. Normal doğumdan hemen sonra bebek ile doğrudan tensel ve duygusal iletişim mümkünken, sezaryende bu ilişkinin ertelendiğine işaret edilen genelgede, "Sezaryen, vajinal doğumun alternatifi değildir. Sezaryen planlanırken, gebeye ve gebeliğe özgü yararları ve riskleri göz önüne alınmalıdır." denildi.

Genelgede Türkiye'de doğum oranlarıyla ilgili şu bilgilere yer verildi: 2008 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması'na göre doğumların yüzde 8,7'si sağlık personeli yardımı olmadan yapılıyor. Doğumların yüzde 90'ı ise sağlık kuruluşlarında gerçekleşiyor. 2005 Anne Ölümleri çalışmasına göre ise anne ölümlerinin 5'te biri evde yaşanıyor. Araştırmaya göre, 2003 yılında yüzde 21,2 olan sezaryen oranı, 2008'de yüzde 36,7'ye çıktı. Dünya Sağlık Örgütü'nün hedeflediği sezaryen oranı ise yüzde 15. Bu veriler ışığında doğum hizmetlerinin ulaşılabilirliğinin ve kalitesinin artırılmasına yönelik kapsamlı çalışma başlatan Sağlık Bakanlığı, anne ve bebek sağlığını korumak amacıyla ülke genelindeki tüm hastanelerde sezaryen endikasyonlarını izleme çalışmalarını devam ettiriyor. Bu arada genelgeyle 2007 yılında yayımlanan 'Doğum Eylemi Yönetim Rehberi', Doğum ve Sezaryen Eylemi Yönetim Rehberi olarak değiştirildi. Ayrıca, önceki genelgenin ekinde yer alan rehber de yürürlükten kaldırıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3990 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim