• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 24 °C

Sezeryanla doğum yapan anneler, bebeklerini daha uzun süre anne sütüyle besliyor

Sezeryanla doğum yapan anneler, bebeklerini daha uzun süre anne sütüyle besliyor
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlık Yüksekokulu'nda görevli öğretim elemanlarınca yapılan bir araştırmada, sezeryanla doğum yapan annelerin bebeklerinin daha uzun süre anne sütü ile beslendiği belirlendi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlık Yüksekokulu'nda görevli öğretim elemanlarınca yapılan bir araştırmada, sezeryanla doğum yapan annelerin bebeklerinin daha uzun süre anne sütü ile beslendiği belirlendi.
Araştırmayı yürüten öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Nursan Dede Çınar, çalışmanın bebeğin ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmesini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapıldığını söyledi. Araştırmanın bebek dostu hastane olan Sakarya Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde yapıldığını kaydeden Çınar, çalışmaya 56 normal doğum yapan, 24 de sezeryanla doğum yapmış sağlıklı bebeğe sahip 80 annenin gönüllü olarak katıldığını ifade etti. Anketlerin annelerle yüz yüze görüşülerek doldurulduğunu dile getiren Çınar, araştırmaya katılan annelerin yaş ortalamasının 26 olduğunu söyledi.

Doğumdan sonraki birinci ayın sonunda annenin doğum şekli ile bebeğin anne sütü ile beslenmesi arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunamadığını belirten Çınar, "Altı ayın sonunda normal doğum yapan annelerin yüzde 48.2'si sadece anne sütü verirken, yüzde 51.8'inin anne sütü ve mama ile bebeğini beslediği belirlendi. Sezeryan doğum yapan annelerin yüzde 75'i sadece anne sütü ile beslemeye devam ederken yüzde 25'inin anne sütü ve mamayla bebeğini beslediği saptandı." diye konuştu.

Annenin eğitim durumu, çocuğun cinsiyeti, annenin daha önce emzirme deneyiminin olması ile bebeğini sadece anne sütü ile besleme arasında anlamlı bir ilişki bulunamadığını anlatan Çınar, şunları söyledi: "Sezeryan doğum yapan annelerin bebeklerinin daha uzun süre sadece anne sütü ile beslendiği saptandı. Sezeryan doğumlar da annelerin daha uzun süre hastanede kalmaları nedeniyle emzirme tekniği açısından eğitim alma zamanlarının daha avantajlı olduğu bununda davranışa yansımış olacağını düşünüyoruz."

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Vildan Ertekin, enerji, protein, yağ, karbonhidrat ve diğer vazgeçilmez besin öğeleriyle yenidoğanda büyüme ve gelişmeyi sağlayan anne sütünün eşsiz bir besin olduğunu kaydetti. Anne sütünün ileri yaşam sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu anlatan Ertekin, "Anne sütü doğumdan sonra ilk 6 ay süresince bebeğin fizyolojik ihtiyaçlarını tek başına karşılar. Anne sütü ile beslenmenin yararları sadece anne sütü ile beslenme süreciyle sınırlı kalmaz. Sağlıklı yaşamın temellerinin atılmasında anne sütünün önemi tartışılmaz. Yenidoğan ve süt çocuğu beslenmesinde ideal bir besin olan anne sütünün mükemmel içeriği çocuk sağlığına sayısız yararlar sağlar." dedi.

stargundem.com

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 10293 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim