• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

SGK 2 Kuyt transfer etti

SGK 2 Kuyt transfer etti
Asgari ücretli futbolculara yönelik çalışma sonucu SGK, Fenerbahçe’nin yıldız futbolcusu Kuyt’un toplam transfer bedelinin iki katına yakın yani 38 milyon liralık ek gelir sağladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in talimatı üzerine başlatılan ‘asgari ücretli futbolcularla’ ilgili çalışma sonuç verdi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı’nın yaklaşık 6 aydır sürdürdüğü çalışma sonucunda, süper ligde mücadele eden futbol kulüplerinin yüzde 80’i ücret beyanlarını düzeltti. Bu düzeltme sonucu, 940 lira maaş aldığı beyan edilen milyon dolarlık futbolcuların aylık geliri ise tavan olan 6 bin 113 liraya çıkarıldı. SGK, düzeltmeden dolayı yaklaşık 38 milyon liralık ek gelir elde etti. SGK kaynakları, halen ücretlerini düzeltmeyen iki profesyonel kulübün olduğunu belirterek, söz konusu kulüplerin de en kısa sürede ücretlerini güncellemesini beklediklerini bildirdiler. Böylece prim gelirinin daha da artması bekleniyor. SGK’nın bu çalışmasıyla Fenerbahçe’nin Hollandalı yıldız futbolcusu Kuyt’un transfer bedelinin 2 katına yakın gelir sağlamış oldu. Kuyt’un Fenerbahçe’ye toplam transfer maliyeti 10 milyon Euro olmuştu.

‘Siz gelmezseniz, biz geliriz’ uyarısı

Futbol kulüplerinin, sigorta primlerini gerçek değerlere çıkarılması zorlu bir sürecin sonunda gerçekleşti. Son altı ayda SGK bürokratları, futbol kulüpleri ile dört ayrı toplantı gerçekleştirdi. Toplantının en sonuncusu ise iki gün önce gerçekleştirildi. SGK kaynakları, futbolcuların ve antrenörlerin ücretlerini halen asgari ücretten göstermeye devam eden kulüplere uyarıda bulunarak, “Siz ücretlerinizi tavana çekmezseniz, denetim elamanları incelemeye gelecek” mesajı verdi. Bu mesajlar, futbol kulüplerinin gerçek ücretler üzerinden beyanda bulunmalarında etkili oldu.

Maliye’nin gelirine de katkı sağladı

SGK’nın futbol kulüplerine ilişkin çalışması, Maliye Bakanlığı’nın gelirlerini de katkı sağladı. Beyan edilen gelirin yükselmesi ile birlikte prim gelirleri kadar ücretler üzerinden alınan vergi gelirleri de yükseldi. SGK kaynakları, futbol kulüplerinin futbolcu ücretlerinin yükseltmesi ile birlikte, kulüplerin sigorta bildirimlerinde 100 milyon liranın üzerinde bir artış olduğunu kaydettiler. Bildirimlerdeki artışlarda, sadece SGK’ya 38 milyon liralık ek prim geliri sağladığını kaydeden yetkililer, aylık bazda Maliye’nin de 10 milyon liranın üzerinde ilave vergi geliri olduğunu belirttiler.

Diğer sektörler de takipte

Futbol kulüplerinin beyanlarından elde edilen başarı SGK’nın yeni sektörlere yönelmesini sağladı. Bu çerçevede, ücret gelirleri asgari ücretten beyan edilen tüm sektörler tek tek belirleniyor. Bu sektörler de yakın markaja alınacak. İlk etapta sektör yetkilileri uyarılacak. Düzelme sağlanamazsa denetim elamanları şirketleri mercek altına alacak. Bu kapsamda, çapraz sorgulamaya alınacak sektörlerin başında, eğitim, inşaat, tekstil ve medya geliyor.
 

Hüseyin Özay / Star Gazete

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2735 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim