• BIST 9079.97
  • Altın 2308.924
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.0934
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

SGK acil hastadan para alan 'sözleşmesiz' kurumları uyardı

SGK acil hastadan para alan 'sözleşmesiz' kurumları uyardı
Sosyal Güvenlik Kurumu, acil hal kapsamında müracaat eden hastalardan mevzuata aykırı olarak ücret talep edildiğini bildirerek acilden para alan sözleşmesiz kurumları uyardı.

SGK, kurumla sözleşme yapmamış olan sağlık hizmet sunucularına acil hal kapsamında müracaat eden hastalardan mevzuata aykırı olarak ücret talep edildiği yönünde şikâyetler aldıklarını belirtti.

Konuyla ilgili duyuru yayımlayan SGK, 5510 sayılı kanunun 73. Maddesinin yedinci fıkrasında; “Sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucularından acil hallerde alınan sağlık hizmeti bedeli, 72 nci madde gereği sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları için belirlenen bedeller esas alınarak genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere fatura karşılığı ödenir. Sözleşmeli ve sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucuları, acil hallerde, sözleşmeli sağlık hizmetleri sunucuları ise Kurumun belirlediği sağlık hizmetleri için genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden veya Kurumdan herhangi bir ilave ücret talep edemez." ifadelerinin yer aldığını belirtti.

Bununla birlikte, Acil Sağlık Hizmetlerinin Sunumu hakkındaki 2010/16 sayılı Başbakanlık Genelgesinin 2. Maddesinin (b) bendinde; "SGK ile sözleşmesi bulunmayan sağlık hizmet sunucusuna başvuran acil hastalara verilen sağlık hizmetinin bedeli, sağlık hizmetinin verildiği tarihte yürürlükte olan SUT hükümleri çerçevesinde genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişi adına manuel olarak faturalandırılarak SGK'ya gönderilecektir. SGK tarafından yapılacak fatura incelemesi sonrasında belirlenen tutarlar genel sağlık sigortalısına veya bakmakla yükümlü olduğu kişiye ödenecektir. Ancak, genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişi tarafından, sağlık hizmeti bedelinin SGK tarafından ilgili sağlık hizmeti sunucusuna ödenmesinin talep edilmesi halinde, kişinin yazılı muvafakati alınarak, kendisinden herhangi bir ödeme talebinde bulunmaksızın muvafakatla birlikte fatura SGK'ya gönderilecektir. Gönderilen fatura üzerinden SGK tarafından yapılacak inceleme sonrasında belirlenen tutarlar ilgili sağlık hizmeti sunucusuna ödenecektir. Bu durumlarda hastadan veya SGK'dan ayrıca ilave ücret istenmeyecektir." denildiği vurgulandı.

SGK ile sözleşmesi bulunmayan sağlık hizmet sunucularının, acil hal kapsamında yapılan müracaatlarda ilgili kanun, genelge ve SUT hükümlerine uyması gerektiği belirtildi.

Sözleşmeli sağlık kuruluşlarından, sözleşmeli olamayan sağlık kuruluşlarına yapılan yoğun bakım sevklerinde nasıl hareket edilmesi gerektiği de açıklanan yazıda şu bilgiler verildi;

“Kurumumuzla sözleşmeli bir sağlık hizmet sunucusunda yoğun bakımda tedavi gören hastanın gerekli görülmesi halinde Sağlık Bakanlığına bağlı 112 Acil Komuta Kontrol Merkezinin yönlendirmesi ile Kurumumuzla sözleşmesiz bir hastaneye sevki durumunda, sözleşmesiz hastanece verilen tedavi giderleri acil kapsamında değerlendirilmektedir. Ancak, Kurumumuzla sözleşmeli protokollü bir hastanenin yoğun bakımında tedavi gören hastanın kendi isteği ile sözleşmesiz bir hastanede tedavi görmeyi tercih etmesi durumunda 5510 Sayılı Kanun ve SUT hükümleri gereğince tedavi giderinin Kurumumuzca karşılanmayacağını bildiğini yazılı olarak beyan etmesi halinde, tedavi giderinin şahsa fatura edilmesinde Kurumumuzca bir sakınca bulunmamaktadır.”

Haber: Abdullah Gökhan Pekak / SAĞLIK AKTÜEL

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3788 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim