• BIST 9574.22
  • Altın 2493.407
  • Dolar 32.6002
  • Euro 34.8556
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

SGK Başkan Yardımcısı Fatih Acar ; Nüfusun tamamı sigortalı olacak

SGK Başkan Yardımcısı Fatih Acar ; Nüfusun tamamı sigortalı olacak
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Fatih Acar, SGK'nın, nüfusun tamamını içine alan bir sistemi uygulayacağını belirterek, bunun, 72,5 milyon nüfusun tamamının genel sağlık sigortası şemsiyesi ...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Fatih Acar, SGK'nın, nüfusun tamamını içine alan bir sistemi uygulayacağını belirterek, bunun, 72,5 milyon nüfusun tamamının genel sağlık sigortası şemsiyesi altında olması anlamına geldiğini söyledi.

 

Acar, Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUİSAD) Başkanı Mehmet Arif Özer ve yönetim kurulu üyelerini BUSİAD Evi'nde ziyaret etti.

Fatih Acar, burada yaptığı konuşmada, Torba Yasa'nın çok önemli olduğunu belirterek, özellikle borçluları ilgilendiren oldukça kapsamlı yasayla ilgili bilgilendirme çalışmaları çerçevesinde Bursa'da olduklarını belirtti.

Bursa'da yaklaşık 1,5 milyar liraya yakın prim alacakları bulunduğunu vurgulayan Acar, şöyle devam etti:

''Bunun 600 milyon liraya yakını Bağ-Kur'lularla ilgili. Diğeri büyük iş verenlerimizi ilgilendiriyor. 50 bin liranın üzerinde 2 bin 450 civarında iş yerimizin borcu var. Bu borçların yasa kapsamında ödenmesi önemli. Bu açıdan ilk elden sanayici ve iş adamlarımızın derneğine ziyaret gerçekleştirdik. Özellikle 5 puanlık prim indirimi var. Bu indirimden yararlanılması için borçlu olunmaması gerekiyor. Dolayısıyla bu borçların ödenmesi durumunda, hem borçların silinmesi söz konusu olacak, hem de 5 puanlık indirimden yararlanacağı için ilave avantaj sağlanacak. Bunlar çok önemli diye düşünüyorum.''

Acar, iş adamlarıyla ilgili 800 milyon liraya yakın alacağın birikmiş olmasının Bursa'nın önemini artırdığını belirterek, ''Reformla, yasayla sadece prim alacaklarının yeniden yapılandırılması değil çok önemli avantajlar getiriliyor. Yasanın getirdikleriyle ilgili bilgilendirme ziyaretleri gerçekleştiriyoruz'' dedi.

-HERKES SİGORTA KAPSAMINDA-

Bir gazetecinin ''Bir konuşmanızda '70 milyonu sigortalı yapacağız' dediniz. Bu konuda bilgi verir misiniz?'' sorusunu Acar, şöyle yanıtladı:

''Bu, biraz yanlış anlaşıldı. Şu anda sosyal güvenlik kapsamında 58 milyonun üzerinde kişi var. 4/A kapsamında bir işverene tabi olarak çalışanlar, bağımsız çalışanlar ya da devlet memuru statüsünde olanlar var. Bunlar ve bakmakla yükümlü oldukları kişi sayısı 58 milyonun üzerinde. Yeşil kartlılar ve üç statünün dışında olanlar da var. 1 Ocak 2012 itibarıyla bunlar da sosyal güvenlik şemsiyesi altına girmiş olacak. Böylece artık SGK, nüfusun tamamını içine alan bir sistem uygulayacak. Bu, 72,5 milyon nüfusun tamamının genel sağlık sigortası şemsiyesi altında olması demektir. Bir kişi doğar doğmaz 18 yaşına kadar anne-babasının sigortası sorgulanmadan sigortadan yararlanacak, öğrenci ise 25 yaşına kadar bu devam edecek. 25 yaşından sonra bir kişinin, asgari ücretin üçte birinden az geliri varsa, ödeme imkanı yoksa, primini devlet ödeyecek. Reformun getirdiği sistem nüfusun tamamını genel sağlık sigortası şemsiyesine alan sistem. Bu, torba yasayla gelen bir düzenleme değil.''

-''BİZİM SUÇUMUZ NEYDİ''-

BUSİAD Başkanı Mehmet Arif Özer ise bir takım alacakların yapılandırılarak tahsil edilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Zamanında sigortasını, vergisini ödeyen mükelleflerin taleplerinin olduğunu vurgulayan Özer, ''İş adamlarımız, 'bizim suçumuz neydi?' diyorlar. Dürüst mükellefler için, düşük de olsa indirim, ödüllendirme gibi sistem kurulursa vicdanlar biraz daha rahat olacak'' dedi.

Bunun üzerine Acar, ''(Vergisini, primini düzenli ödeyenler için avantaj) denildi. 5 puanlık prim indirimi, primini düzenli ödeyenler için getirildi. Bu 5 puanlık indirim, 100 bin liralık primde 14 bin liraya isabet eden indirimi ifade ediyor. Bu 5 puanlık indirimden yararlanmak için borcunun olmaması kayıt dışı çalıştırılmaması gerekiyor'' diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5493 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim