• BIST 9079.97
  • Altın 2324.743
  • Dolar 32.3404
  • Euro 34.913
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

SGK Başkanı Acar: Denetimler her ay yenilenecek

SGK Başkanı Acar: Denetimler her ay yenilenecek
Sosyal Güvelik Kurumu Başkanı Fatih Acar, Özel sağlık hizmet sunucularında artık denetimlerin risk odaklı model üzerinden gerçekleştireceğini ve suistimallere asla taviz vermeyeceklerini açıkladı.

Sosyal Güvelik Kurumu Başkanı Fatih Acar, Özel sağlık hizmet sunucularında artık denetimlerin risk odaklı model üzerinden gerçekleştireceğini ve suistimallere asla taviz vermeyeceklerini açıkladı.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği OHSAD ile Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu  tarafından ortaklaşa düzenlenen "Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantıları - 3" toplantısının Antalya’da gerçekleştirilen 3. gününde SGK başkanı Fatih Acar özel sektör temsilcilerine denetimler ve SGK 2012 faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Risk odaklı denetim bir kere değil aylık takip edilecek
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Acar, yeni düzenlemelerle ilgili hastanelerde farklı denetim modellerinin olduğunu belirterek denetimlerde önceden klasik metotlar kullandıklarını anlatan Acar, "Artık denetimlerimizi risk odaklı model üzerinden gerçekleştireceğiz. Burada en çok reçete yazan doktorlar kimler, en çok yazılan ilaçlar hangileri, hangi doktorlar tarafından yazılıyor, en çok hangi eczanelere reçete gidiyor, en çok tetkik ve tahlil yapan hastaneler hangileri, en çok işlem gören ilk 10 branş hangileri ve hangi doktorlar tarafından yapılıyor, bu ve buna benzer kriterleri değerlendireceğiz. Risk oluşturan faktörleri belirleyip, bunlara odaklı bir denetim modelini uygulayacağız" dedi.

Risk odaklı denetimi gerçekleştirdiklerini belirten Acar, denetim modelinin tüm ülke genelinde yaygınlaşacağını bildirdi. Denetimlerin de bir defa değil, her ay yapılacağını vurgulayan Acar, hastanelerde yapılan her işlemin 81 ildeki kurum temsilcileri ve merkezdeki 70 müfettiş tarafından inceleneceğini söyledi. Amaçlarının ceza kesmek olmadığını ifade eden Acar, "Amacımız suiistimalleri ortadan kaldırarak sağlık hizmetlerinin verimli bir şekilde sürdürülebilirliğini sağlamak" diye konuştu.

Denetimler bazı illerde başladı önümüzdeki günlerdede devam edecek
Acar,"Bu ve benzeri parametrelere dayalı olarak bu tesbitlerimizi yaptık. Bu tesbitler çerçevesinde de  denetimlerimize kısmen bazı illerimizde başladık bazı illerimizde de önümüzdeki günlerde başlayacağız. Buradaki amacımız denetimlerin daha etkili ve belirli olmasıdır." dedi.

"Bir doktor her gün 250 reçete yazmış "
Acar, gerçekleştirdikleri denetimlerde bir özel hastanede bir doktorun günde 250 reçete yazdığını tespit ettiklerini kaydetti. Bunun mümkün olamayacağını vurgulayan Acar, "Elde ettiğimiz ilginç bulgular var. Bir doktor her gün 250 reçete yazabilir mi? Ama yazmış... Hadi bir gün yoğun olur, yazılır ama her gün de bu kadar reçete yazılmaz. Gereği neyse yapalım" dedi.

 

Sevk sistemini mutlaka hayat geçirmemiz gerekiyor

Acar, "Gelişmiş ülkelerde aile hekimliği uygulaması koruyucu hekimliği ön planda tutan sevk sisteminin işletildiği bir sistem olarak yürüyor. Bizimde en kısa sürede sevk sistemini mutlaka hayata geçirmemiz gerekir. Bugün geldiğimiz noktada bakınız % 46'sı yazılan reçetelerin aile hekimleri tarafından yazılıyor ve son bir yılda %18 lik bir artış var. Dolayısıyla aile hekimliği profilimizide eğitim süreci ile yükseltmemiz gerekiyor. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi  aile hekimlerimizin koruyucu hekimlik Türkiye için son derece önemli." dedi.

Acil hasta dışında hasta bakmayan hastaneler var

SGK başkanı Acar, "Acil hasta dışında hasta bakmayan hastane olabilir mi ? Biz incelemelerimizde bunlara da azımsanmayak sayıda rastladık. Ülke örnekleri incelendiğinde hastaların ortalama % 15-20 si hastanenin acil servisine müracaat ettiği görülmüş ortalaması budur. 2011 yılında bizim yaptığımız incelemede bu oran % 27 ortalaması. Özel sağlık tesislerinden 259 tanesi % 40 üzerinde mutlaka değerlendirmemiz gerekiyor." dedi.

Gereksiz tetkik yaptırmayın

Acar, "Bir bilim insanımız tomografi ya da MR çekimlerinin insan vücuduna zarar verdiğini belirtiyor. Yazıktır, günahtır. Kendi neslimizi kendi insanlarımızı sağlığa kavuşturma adı altında sağlıktan eden uygulamalara da neden olmaktadır. Lütfen gereksiz tetkik, tahlil yaptırmayalım, tomografi, MR çektirmeyelim hastalarımıza.... Her toplantıda bu suistimallerden bahsetmekten ben de rahatsızlık duyuyorum. Umarım önümüzdeki yıllarda bu konulardan hiç bahsetmeyiz. Ancak sayıları az da olsa suistimallerin yapılması bizi ve sizleri rahatsız etmekte" dedi.

En sık yapılan suistimaller

Acar ,suistimaller arasında verilmeyen sağlık hizmetinin kuruma fatura edilmesi, genel sağlık sigortası bulunmayan insanların tedavilerinin kuruma fatura edilmesi, usulsüz sağlık ve ilaç raporların düzenlenmesi, doktor, ilaç firması ve eczane arasındaki menfaat ilişkiden doğan ilaç israfı, hastalardan gereksiz yere ilave ücret alınması, gereksiz ilaçların reçete edilmesi gibi usulsüzlüklerle mücadele edeceklerini açıkladı.

E-Reçete Uygulaması 1 Temmuzda

Su istimalleri önlemek için bazı tedbirlerin alındığını açıklayan Fatih Acar, "Hekimin tedavi ettiği kişiye yazacağı reçeteleri kağıt üzerinde değil, elektronik ortam üzerinde yazmasını sağlayacağız. Böylece de reçete üzerinde yapılacak usulsüzler önlenecek" dedi. Acar, E-reçete uygulamasının Eskişehir'de başlatıldığını ve 1 Temmuz'dan itibaren de tüm Türkiye genelinde gerçekleştirileceğini belirtti.

Muayene edilmeyen hastaların faturalandırılmasına tedbir
Muayene edilmeyen hastaların muayene edilmiş gibi gösterilmesi konusunda da avuç içi damar izi okuma yöntemini geliştirdiklerini anlatan Fatih Acar, muayene edilen hastaların damar izlerinden tanınacağını ve muayene edilmeyen hastaların muayene edilmiş gibi gösterilmesinin önüne geçileceğini kaydetti. Acar, bu konuda gerekli altyapının mevcut olduğunu ve Temmuz ayında uygulamaya başlayacaklarını bildirdi. Acar, özel hastanelerde de bu uygulamayı zorunlu hale getireceklerini belirtti.

  

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3779 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim