• BIST 9093.3
  • Altın 2324.269
  • Dolar 32.3502
  • Euro 34.9658
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

SGK Başkanı Acar: "Yatan hastalar ve istisnai durumlarda yüzde 30 fiyat farkı aşılabilir"

SGK Başkanı Acar: "Yatan hastalar ve istisnai durumlarda yüzde 30 fiyat farkı aşılabilir"
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Vekili Fatih Acar, geçen hafta özel hastane temsilcieri ile yapılan toplantıda yüzde 30 fiyat farkının ele alındığını, otelcilik hizmetleri (yatan hastalar), istisnai durumlar ve bazı cerrahi müdahalelerde fiyat farkında yeni

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Vekili Fatih Acar, geçen hafta özel hastane temsilcieri ile yapılan toplantıda yüzde 30 fiyat farkının ele alındığını, otelcilik hizmetleri (yatan hastalar), istisnai durumlar ve bazı cerrahi müdahalelerde fiyat farkında yeni açılımlar yapmayı planladıklarını, yüzde 30 fiyat farkının üzerine çıkılabileceğini bildirdi.


Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Vekili Fatih Acar, düzenlediği basın toplantısında sosyal güvenlik sisteminde yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verdi. Prim alacaklarının yeniden yapılandırılması kapsamında Mayıs-Temmuz döneminde 1 milyon 164 bin 611 kişinin başvurduğunu, 21 milyar 286 milyon 51 bin YTL'nin de yapılandırıldığını kaydetti.

-4.2 MİLYAR YTL TAHSİL EDİLDİ-

Prim alacaklarının yeniden yapılandırılmasının tarım kesiminden gelen yoğun talep üzerine 20 gün uzatıldığını hatırlatan Acar, bu dönemde de 79 bin 545 başvuru olduğunu, 1 milyar 588 milyon YTL'lik borcun da yapılandırıldığını söyledi. Mayıs-Eylül döneminde ise toplam bir milyon 262 bin 133 kişinin başvurduğunu belirten Acar, "22 milyar 933 milyon 592 bin YTL yeniden yapılandırıldı. 4 milyar 274 milyon 350 bin YTL tahsil edilirken, 14 milyar 207 milyon 223 bin YTL'de tahsil edilecek" dedi.

Prim alacaklarının yeniden yapılandırma başvuru süresinin 8 Eylül'de sona ereceğinin altını çizen Acar, bundan sonra prim borçlarının yeniden yapılandırılmayacağını ifade etti.

-ALO 170'E 203 BİN 872 ÇAĞRI GELDİ-

Kayıt dışı istihdamla mücadelelerinin devam ettiğini belirten Acar, kayıt dışının önüne geçmek için ücretlerin bankalar vasıtasıyla ödenmeye başlanacağını söyledi. İdari para cezalarının da artırıldığını vurgulayan Acar, Alo 170 İhbar hattını da kurduklarını dile getirdi. 1 Haziran-2 Eylül arasında Alo 170'e toplam 203 bin 872 çağrı alındığını kaydeden Acar, kayıt dışı ile ilgili 2 bin 294 ihbar geldiğini bunlardan 797'sinin sonuçlandığını ifade etti.

-SAĞLIK KURULUŞLARI YILDA 3 KEZ DENETLENECEK-

Sağlıkta yeni bir dönem başladığına işaret eden Acar, şöyle devam etti:

"2008 yılının ilk yedi ayında kurumun sağlık gideri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24.9 artışla 14.8 milyar YTL'ye ulaştı. Özellikle üniversite ve özel hastanelerin sağlık gideri ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 68.7 artışı dikkat çekiyor. Suiistimallerin önlenmesi için Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı bünyesinde yürütülen denetimler devam ediyor. Yapılan çalışmalara ilave olarak 16 ilde Sağlık Merkez Müdürlükleri bünyesinde görevi sadece denetim olan özel ihtisas birimleri oluşturuldu. Önümüzdeki süreçte her bir sağlık hizmet sunucusu yılda en az üç kez denetlenecek. Bu denetimler geçmiş yıllara da dönük olacak."

-"HİZMET BAŞI UYGULAMASINA GEÇTİK"-

Toplantının ardından basının sorularını yanıtlayan Acar, Danıştay'ın paket fiyat uygulamasını iptal ettiğini belirterek, yasalara saygılı olduklarını kaydetti. Acar, 4 Eylül'den itibaren hizmet başı uygulamasına geçtiklerini ifade etti.

Bir gazetecinin geçen hafta özel hastane temsilcileri ile toplantı yapıldığını anımsatması üzerine Acar, Bakanlar Kurulu'nda özel hastanelerin yurttaşlardan alacağı fiyat farkının yüzde 30 olarak belirlendiğini kaydederek, otelcilik hizmetlerinde (yatan hastalarda), istisnai durumlarda ve fiyatını düşük buldukları cerrahi işlemlerde açılımlar yapacaklarını dile getirdi. Acar, otelcilik ve bazı istisnai durumlarda fiyat farkının yüzde 30'unun üstüne çıkabileceğine dikkat çekti.

Prim borçlarının cari dönem uygulamasının başlayacağını belirten Acar, primlerini zamanında yatırmayanlara bildiri göndereceklerini, prim borçlarının yatırılmaması halinde haciz gelebileceği uyarısında bulundu.

-ANAYASA MAHKEMESİ'NE SAVUNMAMIZI VERDİK-

CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğunu hatırlatılması üzerine Acar, Anayasa Mahkemesi kararına saygılı olduklarını söyledi. Kurum olarak Anayasa Mahkemesi'nin ileri sürdüğü gerekçelere göre Genel Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nı yeniden hazırladıklarını dile getirdi. Savunmalarını verdiklerinin altını çizen Acar, sürecin devam ettiğini söyledi.

-5 BİN KİŞİNİN KAYDI SİLİNDİ-

Mayıs ayında sigortalı sayısında artış olduğunu vurgulayan Acar, yaklaşık bir milyon 400 bin müracaat olduğunu kaydeden Acar, "Bunların birçoğu daha önceden kayıt dışı çalışıp, bu haktan yararlanmayı gerekçe göstererek sigortalı olan kişiler. 114 bin civarında da 16yaşından küçük kişilerin kaydı yapılmıştı. Bununla ilgili çalışmaların devam ediyor. Bugüne kadar 5 bin kişinin kaydı silindi" diye konuştu.

Akıllı kart ile ilgili çalışmaların da devam ettiğini belirten Acar, Bolu'da ön çalışma yapacaklarını, 10 bin kişiye bu ay içinde kart dağıtacaklarını, Kasım'dan itibaren de deneme çalışmalarının başlayacağının altını çizdi.

Bu haber toplam 2562 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim