• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

SGK Başkanı Fatih Acar, Özel hastaneleri uyardı: Bir yılda 25 bin reçete yazan doktor var

SGK Başkanı Fatih Acar, Özel hastaneleri uyardı: Bir yılda 25 bin reçete yazan doktor var
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, sayıları az olmakla birlikte bazı özel hastanelerin suistimalleri olduğunu belirterek, ''İçinizdeki çürük elmaları ortadan kaldırmanız gerekiyor'' dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, sayıları az olmakla birlikte bazı özel hastanelerin suistimalleri olduğunu belirterek, ''İçinizdeki çürük elmaları ortadan kaldırmanız gerekiyor'' dedi.

SGK Başkanı Acar, Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) tarafından Antalya'nın Belek beldesinde düzenlenen ''Sağlıkta Ortak Çözüm Arayışı'' toplantısında yaptığı konuşmada, ödeme tarihi 5 gün gecikti diye kendilerini şikayet eden özel sağlık kuruluşları olduğunu söyledi. Eksiklerin belirlenip birlikte giderilmesini öneren Acar, sayıları az olmakla birlikte bazı özel hastanelerin suistimalleri olduğuna değindi. Fatih Acar ''1 kişiye bir yılda 93 adet MR çekilebilir mi? 1 doktorun 25 bin 200 reçete yazması sizce kabul edilebilir mi? Bunu yapanlar sınırlıdır, ama bunları görmek istemediğimizi de ifade etmek isterim. İçinizdeki çürük elmaları ortadan kaldırmanız gerekiyor'' diye konuştu.

Fatih Acar, geçen yıl sağlık faturası 10 bin liranın üzerinde olan 100 binden fazla vatandaşa mektup yolladıklarını, bunların 40 bininden dönüş olduğunu belirtti. Acar, mektupları yanıtlayanlardan bazılarının bahsedilen hastanede ameliyat olmadıklarını ifade ettiklerini kaydetti.

-SAĞLIK BAKANLIĞI MÜSTEŞAR YARDIMCISI AYDIN-


Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın da nokta hatalara takılıp tüm sağlık sisteminin yanlış olduğunu söylemenin doğru olmayacağını ifade etti. Prof. Dr. Aydın, sağlık sisteminde insan unsurunun göz ardı edilemeyeceğini vurgulayarak, özel sağlık kuruluşlarının çalışanlarının da zaman zaman hata yaptığını işaret etti.

Gazetelerde çıkan bir erkek hastaya doğum faturası kesildiği yolundaki habere gönderme yapan Prof. Dr. Aydın, ''Tırnak içinde söylüyorum, hiçbir enayi sağlık çalışanı böyle bir hata yapmaz. Bu teknik hatadır'' dedi.

Özel sağlık kuruluşu yatırımcılarına, ''Lütfen kendinize bir bakın acaba yatırımınız doğru mu?'' çağrısı yapan Prof. Dr. Aydın, ''Küçük bir ilde üniversite hastanesi varsa, Sağlık Bakanlığının da gidip yanına eğitim ve araştırma hastanesi açması doğru mu?'' diye sordu.

Prof. Dr. Aydın, yatırımcıları, devam etmekte olan küresel ekonomik krizi ve Türkiye'de beklentilerin üzerine çıkan işsizlik sorununu da göz önünde bulundurmaya davet etti.

-OSHAD BAŞKANI BAHAT-

OHSAD Genel Başkanı Reşat Bahat da özel sağlık kuruluşlarına ceza verilirken devlet kurumlarının dikkatli olmasını istedi. Bahat, Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüklerinin farklı bölgelerde farklı uygulamalar yaptıklarından yakındı. Bahat, ''SGK hastaya da hastaneye de lazım. Bu kurumu ne hastalar ne de hastaneler suistimal etmeli'' dedi.

Reşat Bahat, MEDULA'nın (Genel Sağlık Sigortası ve hastaneler arasında fatura bilgilerini toplamak değerlendirmek ve geri ödemesini gerçekleştirmek için oluşturulan sistem) da kendilerini çok üzdüğünü, bazı özel hastane sahiplerinin tefeciden borç alıp kurumlarını döndürmeye çalıştıklarını iddia etti.

-OHSAD BAŞKAN YARDIMCISI AKGÜN-

OHSAD Genel Başkan Yardımcısı Sema Akgün de toplantıdan sonra AA muhabirine yaptığı açıklamada, bürokrasinin değişen dinamikleriyle birlikte, sektörde çok ciddi sorunlar oluştuğunu belirterek, bu nedenle sektörün tüm paydaşlarını bir araya getirerek ortak akıl çalışması yapmak için bu toplantıyı düzenlediklerini bildirdi.

Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sağlık harcamalarının çok pahalı olduğunu belirten Akgün, ''Kaynakların verimli kullanılması, finansman yükünün tabana yayılması gerekir. Sorunun aşılması için tamamlayıcı sigorta sistemine de geçiş gerekir'' diye konuştu.

Genel Sağlık Sigortası'nın yanı sıra, kişilerin kazançları oranında primler ödeyerek bireysel sağlık sigortası yaptırmasının yararına değinen Sema Akgün, şunları söyledi:

''Bu konuda ABD yanlış bir örnek. Orası sosyal devlet değil. Sigorta sistemi kişilerin elinde. Fransa, Hollanda, Avustralya, İsviçre ve Kanada tamamlayıcı sağlık sigortasının başarıyla uygulandığı ülkeler. Özellikle Fransa'da asgari ücretle çalışanların bile satın alabileceği poliçeler var. Toplumun yüzde 92'sinin tamamlayıcı özel sağlık sigortası var.''

Sema Akgün, Türkiye'de çok ciddi bir sağlık işletmeciliği bilgi ve teknik birikimi de olduğunu hatırlatarak, bunun iyi değerlendirilmesi halinde yabancıların da kardiyovasküler, organ nakli, ortopedi, ortopedi ve göz ameliyatları için Türkiye'ye gelebileceğini söyledi.


Zaman

Bu haber toplam 2066 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim