• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

SGK Başkanı Fatih Acar: "Radarlarımız açık, gizli iş yapmıyoruz"

SGK Başkanı Fatih Acar: "Radarlarımız açık, gizli iş yapmıyoruz"
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, kurumun radarlarının açık olduğunu, gizli iş yapmadıklarını belirterek, "Vatandaşa tuzaklar kuran bir kurum değiliz."

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, kurumun radarlarının açık olduğunu, gizli iş yapmadıklarını belirterek, "Vatandaşa tuzaklar kuran bir kurum değiliz. Vatandaş suçlu duruma düşsün, ona ceza yazalım mantığını tamamen kaldırıyoruz" dedi.

SGK Başkanı Fatih Acar, Bursa'da düzenlenen SGK müfettişleri eğitim seminerine katıldı. Seminerde konuşan Acar, 2008 yılından sonra yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Sağlık sisteminde uygun olmayan birtakım işlemler tespit ettiklerini ifade eden Acar, "Vatandaşların T.C. kimlik numaralarıyla sağlık hizmeti almamalarına rağmen hizmet almış gibi gösterildiğini belirledik. Bu ve benzeri uygulamaları 2013 ortalarına kadar ortadan tamamen kaldırıyoruz. Risk odaklı denetim modeline geçiyoruz. E-reçete dönemi başlıyor. 90 bin hekimimiz şifre aldı. Yıl sonu itibarıyla e-reçete sistemine tamamen geçeceğiz. Tabii bir de avuç içi uygulaması var. Gelişmiş ülkelerde var bu. Biz bunu getirmek zorunda kaldık. Çok arzu etmiyoruz, vatandaş hastaneye gittiği zaman niye elini hastanede sisteme koysun, kendisini kontrol ettirsin? Ancak böyle durumlarla karşılaşınca ne yapalım? Bir tıp merkezinde 5 bin fotokopi ele geçirilince kurum olarak bu tedbirleri almak durumunda kaldık. Önümüzdeki günlerde çok daha önemli projeleri bir bir hayata geçireceğiz" dedi.

"2013 YILINDA SGK TV İNTERNET ÜZERİNDEN YAYINA BAŞLAYACAK"

SGK TV'nin 2013 yılında internet üzerinden yayına başlayacağını aktaran Acar, "81 ilde kurumsal televizyon bilgi ekranlarıyla vatandaşlara hizmet veriyoruz. Her türlü uygulamaları görecekler, soruları varsa bu ekrandan görecek. SGK TV 2013 yılında internet üzerinden yayına başlayacak. Tüm vatandaşlarımıza sosyal güvenlik için televizyon imkanını vermiş olacağız" diye konuştu.

Kayıt dışı ile mücadeleyi ana gündem maddesi yaptıklarını söyleyen Acar, "81 ilde kayıt dışı istihdamla mücadele servisleri kuruldu. Alo 176 devreye sokuldu. 1 milyon 250 bin kişiyi kayıt altına aldık. 80 bin tescilsiz iş yerini tescilli hale getirdik. 2008 yılında 15 milyon 100 bin olan aktif sigorta sayısı şu anda 18 milyon 500 binleri geçti. Üç buçuk yılda 3,5 milyon kayıt dışını kayıt altına alma oldu. Bunlar, sahadaki 24 bin 500 arkadaşımızın gayretlerinin neticesinde oldu. Bundan sonra da bu çalışmalarımız devam edecek. Kayıt dışı bizim için önemli. Pirim gelirlerimiz toplam gelirlerimiz için de önemlidir. Pirim gelirlerimizi artırmak gerekir. Asgari ücretten beyan eden fakat gerçekten asgari ücret almayan işverenleri net ücretini beyan edecek ortama getireceğiz. 2013 yılında bunu önemli ölçüde ortadan kaldıracağız. Hiç kayıtta olmayan tüm sektörleri mercek altına alarak kısa ve orta vadede Türkiye'nin gündeminden çıkaracağız. Kayıt dışı ekonominin boyutlarını yüzde 15'lerin altına çekmiş olacağız" ifadelerini kullandı.

"GİZLİ İŞ YAPAN KURUM DEĞİLİZ, RADARLARIMIZ AÇIK"

SGK'nın gizli iş yapmadığını dile getiren Acar, "Vatandaşları cezalandıran bir kurum değiliz. Kurumumuzun radarlarının açık, gizli iş yapmıyoruz. Vatandaşa tuzaklar kuran bir kurum değiliz. Trafikte radar vardır yokuşu tırmanırsınız tam düzlüğe çıktığınızda karşınıza radar çıkar. Vatandaş suçlu duruma düşsün, ona ceza yazalım gibi mantığı tamamen kaldırıyoruz. Vatandaşımızı bilgilendiriyoruz. Sanayicimizi bilgilendiriyoruz. Bakın futbolculara bunu yaptık. 'Profesyonel kulüplerde asgari ücrette futbolcu görmek istemiyoruz' dedik. Düzelttirdik, 38 milyon lira yükselme oldu pirime esas kazanç matrahında. Orada yaptığımız uygulamaları tüm sektörlerde 2013'te uygulayacağız. Teftiş mantığıyla geriye göndük defteri isteyip ceza yazmıyoruz. İşi düzeltmek gerekiyor. İş düzeldi mi düzeldi, 38 milyon yıllık matrah arttı. Bu düşecek mi bundan sonra futbol sektöründe tavan asgari ücret yok. 6,5 katı neyse o tutar üzerinden beyanlar verilmeye başlandı. Bilgilendirici yol gösterici oluyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3741 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim