• BIST 9524.59
  • Altın 2495.87
  • Dolar 32.5928
  • Euro 34.7115
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

SGK Başkanı: Hayali reçetelerle hayali ilaç satışları tespit ettik

SGK Başkanı: Hayali reçetelerle hayali ilaç satışları tespit ettik
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı M. Emin Zararsız, karekod sıkıntısının kendilerine göre perde arkasını açıkladı. Karekodsuz ilaç sayısının 20 milyon olmasına rağmen, ...

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı M. Emin Zararsız, karekod sıkıntısının kendilerine göre perde arkasını açıkladı. Karekodsuz ilaç sayısının 20 milyon olmasına rağmen, 166 milyon 314 geçici karekod etiketi bulunduğunu vurgulayan Zararsız, "Hayali olarak üretilmiş bazı reçetelerle hayali ilaç satışlarına dair tespitlerde bulunduk ve önlem aldık." dedi. Danıştay'ın geçici karekod uygulamasını 1 Ocak itibarıyla kaldıran kararlarını iptal ederken, kendilerinden görüş almadığını söyledi. SGK, 1 Ocak 2011'den itibaren geçici karekodlu ilaç satışını yasaklamıştı. Buna itiraz eden Eczacılar Birliği, kararı Danıştay'a götürmüştü. Danıştay da eczacıların isteği doğrultusunda; geçici karekodlu ilaçların satışının iptaline yönelik SGK kararının yürütmesini durdurmuştu.


SGK Başkanı Emin Zararsız, 2010 yılı değerlendirmesi ve 2011 hedeflerini anlattığı basın toplantısında, sorular üzerine eczanelerle yaşadıkları karekod sıkıntısıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Haziran ayında piyasada bulunan kutunun kat be kat üzerinde geçici karekod tespit ettiklerinin altını çizen Zararsız, piyasada 230 milyon geçici karekod bulunduğunu, bu rakamın yeniden düzeltilmesini istediklerini kaydederek, yaklaşık 40 milyon 430 bin numaranın pasif hale getirildiğini aktardı. Ayrıca 15 bin eczaneden 3 milyon 420 bin civarında orijinal karekodlu üretilmemiş ilaç olduğu tespit edildiği bilgisini veren Zararsız, 8 bin eczaneyi bu rakama dahil edildiğinde 10 milyon ilaç bulunduğunu vurguladı. Depodakiler de dahil edildiğinde karekodsuz ilaç sayısının toplam 20 milyon olduğunu söyleyen Zararsız, "Buna karşılık 166 milyon 314 bin stiker bulunmakta." dedi.

Hayali olarak üretilmiş bazı reçeteler hayali ilaç satışlarına dair tespitler yapıldığını da aktaran Emin Zararsız, bu çerçevede eczacılardan reçete arkalarına ilaçların etiket bölümünün kesilerek yapıştırılması uygulamasını geri getirdikleri bilgisini verdi. "Burada ne kadar yolsuzluk olabilir?" sorusuna da şu cevabı verdi:

"Sorun 1 Ocak itibariyle çözülmüş idi. Bu eczane raflarında bulunan 10 milyon ilaç çok sınırlı sayıdaki eczanede toplanıyor. Büyük çoğunluğu da 3-5 kutu şeklinde. Bu ilaçların tamamının orijinal karekodlusu da eşdeğeri de mevcut. Vatandaş orijinal karekodlusunu bulabilme imkanına sahip. Tek bir vatandaşımız en basit bir ilacı en ciddi ilacı almaktan zor değildir. Koparılan gürültü çok az sayıdaki kesimin elindeki ilacın satışını sağlamak içindir." Bir gazetecinin buradaki muhtemel yolsuzluk "1,5 milyar lira mı?" sorusuna Zararsız, "Olabilir" dedi.

"TEK KURUŞ FARK ÜCRETİNE MÜSAMAHAMIZ YOK"

SGK Başkanı Zararsız, fark ücreti konusunda başlatılan incelemelerin akıbetiyle ilgili sorulara, "Müfettişlerle yaygın denetime başladık. İncelemeler devam ediyor. Fark ücreti alınmaması gereken alanlarda fark ücreti alınmasının tespiti halinde hastanenin sözleşmesi iptal ediliyor. Hastanelere de sesleniyoruz. Oranların yetiyor olup olmaması başka tartışmadır ve Bakanlar Kurulu yetkilidir. Sınıflandırmada hangi oran alınması gerekiyorsa onun üzerinde tek bir kuruş alınmasına müsamaha olamaz." uyarısında bulundu.

Şeker hastalarının şeker ölçüm çubuğunun ödenmemesiyle ilgili soruya Zararsız, "Her sitrip için 0,55 kuruş öderken şimdi 50 kuruştan 70 kuruşa kadar ödeme yapacağız. Sosyal devlet hiçbir zaman sosyalist devlet anlamına gelmez. Biz ortalama fiyatları ödemeye devam edeceğiz." dedi. Sigaraya sağlık vergisi çalışmasının da devam ettiğine dikkat çeken Zararsız, eczacılara meslek hakkı verilmesi konusunda bir çalışma yapmadıklarını sözlerine ekledi.

Konuşmasında, doğum borçlarında 300 gün sınırlamasının kaldırıldığını da açıklayan Zararsız, çalışmaya başladığından sonraki 2 doğumu borçlanabilme imkanı getirildiğine işaret etti. SGK Başkanı, şu ana kadar 1 milyondan fazla e-raporun sistemde olduğunu, bir-iki ay içinde bütün raporların e rapor olarak sisteme atılacağını kaydetti. Zararsız, SGK'nın açığının da azaldığını dile getirirken, yılbaşında 3,4 milyar lira fazla ödeme yapılmasaydı; 26 milyar liralık rakamın 23 milyar liraya düşeceğini belirtti. Açık finansmanı noktasında Kurum'un aldığı tedbirlerle önemli noktaya geldiğine de dikkat çekti.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3080 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim