• BIST 9056.11
  • Altın 2300.965
  • Dolar 32.313
  • Euro 35.1123
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

SGK bürokrasiye takıldı, kaza faturası vatandaştan çıktı

SGK bürokrasiye takıldı, kaza faturası vatandaştan çıktı
Torba Yasa'dan çıkan kusurlu olan ve sigortası olmayan dahil herkesin kaza masraflarını devletin ödemesi bürokrasiye takıldı. Yasa onaylandı, ancak mevzuat nedeniyle para vatandaştan çıktı

Torba Yasa'dan çıkan kusurlu olan ve sigortası olmayan dahil herkesin kaza masraflarını devletin ödemesi bürokrasiye takıldı. Yasa onaylandı, ancak mevzuat nedeniyle para vatandaştan çıktı

Trafik kazalarında "kusurlu olan ve sigortası olmayan" dâhil herkesin kaza masraflarını devletin ödeyeceğine yönelik müjdeli haber bürokrasiye takıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sigorta şirketleri arasındaki anlaşmazlık nedeniyle "ikincil mevzuat" gecikince kaza yapan vatandaş faturayı cebinden ödemek zorunda kaldı. Trafik kazası geçiren vatandaşlar sağlık giderlerinin karşılanması için SGK'yı telefon ve faks yağmuruna tuttu. Trafik kazaları ve masrafların ödenmesi konusundaki kafa karışıklığı sürüyor. Kamu borçlarını yapılandıran Torba Yasa ile trafik kazası yapanlar kusurlu da olsa masrafların devlet tarafından ödenmesine yönelik düzenleme yapıldı.

GSS KAPSAMI YETERLİ
Yasa'ya göre masrafların devlet tarafından karşılanması için sürücünün Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında olması yeterli. SSK, Bağ- Kur ve Emekli Sandığı dönemlerinde trafik kazalarını yine devlet ödüyordu. Ancak Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan düzenleme ile kaza sonrası bedeni hasarların karşılanması için Sağlık Bakanlığı bünyesinde döner sermaye fonu oluşturuldu. Döner sermayenin karşılaması için özel trafik sigortalarında düzenlemeler bulunuyordu.

İKİ YILDIR ÖDENMİYOR
Kendi kusuruyla trafik kazası yapanların sağlık gideri ise sigortaca karşılanmıyordu. Bu düzenleme nedeniyle son 2 yıldır trafik kazalarının sağlık giderlerini ödemiyordu. Bu nedenle de vatandaşlar sağlık hizmetini alıp ücretini kendisi ödüyor ya da Sağlık Bakanlığı'na müracaat ederek, ödenmesini talep ediyordu. Torba yasadan çıkan kusurlu olan ve sigortası olmayan dâhil herkesin kaza masraflarını devletin ödeyeceği müjdesi bürokrasiye takıldı. Yasa çıktı ancak mevzuat nedeniyle para vatandaşın cebinden çıktı.

'SGK karşılayacak'
SGK yetkilileri, mağduriyetin son bulması için gerekli mevzuatın 1-2 hafta içinde hazırlanacağını belirterek, "6111 sayılı yasanın geçici 1'inci maddesiyle bu yürürlüğe girdiği tarihten önce gerçekleşen trafik kazalarına ait sağlık giderleri de SGK karşılayacak. Bu giderler karşılığında 3 yıl süreyle belirlenen tutarda SGK'ya aktarım yapılacak" dedi.

'Mevzuat hazır değil'
Sigorta şirketleri ve hastanelerle yaşanan anlaşmazlığa dikkat çeken SGK yetkilileri, konuya ilişkin şu bilgileri verdi; "Her gün insanlar arıyor. Düzenleme ile sigorta şirketlerince sağlık teminatı sağlayan zorunlu sigortalar için alınan prim ve güvence hesabınca tahsil edilen katkı paylarının yüzde 15'ini aşmamak üzere Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen tutar SGK'ya aktarılacak."


HAZAL ATEŞ

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8573 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim