• BIST 9079.97
  • Altın 2325.218
  • Dolar 32.3458
  • Euro 34.9467
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

SGK dışarıdan hizmet alımına karşı, hastanelerde 'görüntüleme' durabilir

SGK dışarıdan hizmet alımına karşı, hastanelerde 'görüntüleme' durabilir
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) iş müfettişleri, binlerce hastayı mağdur edebilecek bir karara imza attı. Müfettişler, kamu hastanelerinin hizmet satın alma yoluyla gerçekleştirdiği MR, tomografi, mamografi gibi...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) iş müfettişleri, binlerce hastayı mağdur edebilecek bir karara imza attı.

Müfettişler, kamu hastanelerinin hizmet satın alma yoluyla gerçekleştirdiği MR, tomografi, mamografi gibi görüntüleme hizmetlerinin 'muvazaalı' (danışıklı) olduğuna karar verdi. Müfettişler, görüntüleme işlemlerinin asıl iş olduğuna ve temizlik, yemek gibi dışarıdan hizmet alınma yöntemiyle alınamayacağına hükmetti. Hizmet alımlarının Kamu İhale Kurumu'nun şartlarına uygun olduğunu belirten hastaneler ise iş mahkemelerine başvurdu. Mahkemelerden müfettişlerin kararı yönünde bir durum çıkması halinde, görüntüleme merkezlerinin hastanelerle sözleşmeleri feshedilecek. Bu durumdan en çok etkilenenler ise vatandaşlar olacak. Uzmanlar, hastanelerin fiyatı milyonlarca dolar olan bu cihazlara ve orada çalışacak elemana güçlerinin yetmeyeceğini belirterek şu örneği veriyor: "Altı yıl önce özelde 400 liraya çekilen bir tomografi, hizmet alımıyla bugün 25 liraya düştü. Bekleme süresi de bir haftanın altına düştü. Bu hizmetin en büyük faydası vatandaşa oldu." Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde hizmet alım yöntemiyle 110 bin civarında kişi çalışıyor.

SGK iş müfettişlerinin geçtiğimiz aylarda Sağlık Bakanlığı'na bağlı 150'ye yakın hastaneyi incelemeye aldığı ifade ediliyor. Raporlarda, görüntüleme işinin temizlik, yemek hizmetleri gibi yardımcı iş kavramına girmediği belirtilerek, "MR, tomografi ve mamografi çekimi sağlık hizmetinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu hizmetleri verilirken teknolojik cihazlar kullanılması yapılan işin teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektirdiği anlamına gelmemektedir. Bu, sağlık işinin vazgeçilmez parçasıdır." açıklaması yapıldı. Müfettişler bundan dolayı, "Sözü edilen işte çalıştırılan işçilerin asıl işverenin işçisi olarak kabul edilip, işlem görmesi gerektiği sonucuna varılmıştır." diyor. İtiraz için hastanelere 6 gün süre tanıyan müfettişler, bunun yapılmaması halinde idari para cezası verileceğini belirtti.

Ceza durumuyla karşı karşıya kalan hastaneler ise tüm hizmet alımlarının Kamu İhale Kurumu'nun şartlarına uygun olduğuna dikkat çekiyor. Kontrolün iş müfettişleri tarafından değil, Sağlık Bakanlığı müfettişlerince yapılması gerektiğini savunan Hekim Hakları Derneği Başkanı Mehmet Bakar, "Görüntüleme hizmet alımının iptal edilmesi halinde vatandaş ciddi manada mağdur olur. Bu şekilde 24 saat hizmet veriliyor. Ayrıca bu cihazlar birkaç milyon lira tutuyor ve yıpranma payı var. Hizmet alımı daha mantıklı." diyor.

ÇAĞLAR AVCI

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8762 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim