• BIST 9092.76
  • Altın 2324.854
  • Dolar 32.3718
  • Euro 34.9834
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

SGK geniş profilli testleri ödeme kapsamına almalı!

SGK geniş profilli testleri ödeme kapsamına almalı!
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Gökhan Demir, "Meme kanserinde kemoterapi seçimi ile ilgili olan moleküler testler ve diğer kanserlerdeki geniş profilli testler henüz SGK kapsamında değil"

Moleküler biyoloji ve genetik alanları baş döndürücü bir hızla ilerliyor. Bu gidişat, yine teknolojinin negatif etkileri nedeniyle tüm dünyada hızla artan kanser hastalığı ile mücadeye de yeni ufuklar açıyor.

Kanser tedavisinde son 10 yılda heyecan yaratan gelişmeler yaşandığını belirten Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Gökhan Demir, özellikle genetik ve moleküler biyoloji alanındaki bu gelişmelerin, sadece kanserde kişiye özel tedavileri başlatmakla kalmadığını, tümöre özel tedavilerin de yolunu açtığını söyledi.

Prof. Demir'in işaret ettiği gelişmelerden biri de kanser hücresinin bütün genetik özelliklerini gözler önüne seren, tedavi protokollerine yeni yeni girmeye başlayan next generation sequencing yöntemi.

KANSERİN ÇIKTIĞI ORGANA GÖRE DEĞİL, HÜCREYE GÖRE TEDAVİ

Demir'e göre yöntem kanser tedavisi açısından çok önemli, çünkü: "Next generation sequencing yöntemiye tümörün genetik haritası çıkartılıyor, böylece bazen sadece böbrek tümörlerinde var olduğunu düşündüğümüz bir mutasyonun, meme tümörlerinde de olduğunu görüp bu mutasyona özgü akıllı ilacı kullanabiliyoruz. Artık tümörler çıktıkları organdan ziyade genetik özelliklerine göre tedavi edilmeye başlıyor."

HASTA GEREKSİZ VE ETKİSİZ İLAÇ YÜKÜNDEN KURTULUYOR

Demir'in anlattıkları, hastaya gereksiz ve dolayısıyla etkisiz ilaç yüklenmesinin önüne geçmek, tümörün genetiğine göre onu darmadağın edecek en etkili ilaçları kanser hücresinin üzerine salmak açısından son derece önemli. Böylece hasta hem gereksiz ilaç ve yan etki yükünden kurtuluyor hem de doğru ilaçla etkin tedavi şansı yakalıyor. Zaten Prof. Demir'e göre de geleceğin kanser tedavisi, bu tür yöntemlerle şekillenecek:

"Tümörün genetik profiline bakarak tedavi planlaması, onkolojinin geleceği gibi görünüyor. Bu alanda hızla yeni yöntemler geliştiriliyor ve bunlar son 3-4 yıldır giderek artıyor."

"HER TÜMÖRÜN KENDİNE ÖZGÜ BİR CANLI OLDUĞU FİKRİ GELİŞTİ"

Bahçeşehir Üniversite'nden Beyin Cerrahı Prof. Dr. Türker Kılıç da geçtiğimiz günlerde İstanbul'da yapılan Uluslararası Beyin Mikrocerrahi Anatomisi Kongresi'nde tümöre özel tedaviler konusuna değindi.

Kılıç, "Geldiğimiz noktada sadece her hastanın değil, her tümörün de kendine özgü bir canlı olduğu fikri gelişti. Bu nedenle cerrahiyi anatomik olarak kişiye özelleştirmek yetmez, tedaviyi biyolojik olarak tümöre de özelleştirmek gerekir. Bu alandaki klinik uygulamaların beyin tümörleri ve hipofiz adenomlarının tedavisinde yakın gelecekte yer bulacağına inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

genetik.jpg

YAKINDA GENETİK TESTLER KAN İLE YAPILACAK

Kanser hücresinin genetik yapısının biopsi veya ameliyat materyallerinden alınan doku örneklerinde saptandığını belirten Acıbadem Üniversitesi'nden Medikal Onkolog Prof. Dr. Özlem Er ise "Yakın gelecekte kan ile de bu testleri yapmak mümkün olacak, çünkü dolaşımdaki bir veya iki hücrenin saptanması bile genetik testlerin yapılması için artık uygun. Sıvı biopsi (Liquid biopsy) diye adlandırılan yöntem ile dolaşımdaki kanser hücreleri ve DNA'sı test edilebiliyor" dedi.

TÜRKİYE'DE HER HASTA BU YÖNTEMLERDEN YARARLANAMIYOR

Tümörün genetik haritasını ortaya koyan ve tedavi başarısını etkileyen bu tür yöntemlerin ülkemizdeki kullanımı ise biraz gecikmeli oluyor. Mesela gelişmiş ülkelerde özellikle meme kanserinde kullanılan ve tümörün parmak izini ortaya çıkaran next generation sequencing yöntemi, ülkemizde sadece bazı merkezlerde kullanılıyor ve henüz SGK'nın ödeme kapsamında değil.

SGK GENİŞ PROFİLLİ TESTLERİ ÖDEME KAPSAMINA ALMALI

Bu tür testlerin, özellikle tedavi seçeneği kısıtlı olan tümörlerde yeni geliştirilen moleküllerin kullanılmasına imkan sağladığını vurgulayan Prof. Er, "Kolon kanseri için RAS mutasyonları, melanom için BRAF mutasyonu, akciğer kanseri için EGFR, ALK testleri ilaç seçimine faydalı olacak testlerdir ve SGK kapsamında yapılabiliyor. Ancak meme kanserinde kemoterapi seçimi ile ilgili olan moleküler testler ve diğer kanserlerdeki geniş profilli testler henüz SGK kapsamında değil" açıklamasında bulundu.

SAĞLIK BAKANLIĞI ONKOGEN PROJESİ İÇİN İLK ADIMI ATTI

Sağlık Bakanlığı da geçtiğimiz günlerde Harvard Medical School arasında yapılan işbirliği kapsamında, tümörün moleküler yapısı ve kişinin genetik özellikleri incelendikten sonra etkin ilacın uygulanacağı Onkogen Projesi için altyapının kurulduğunu ve bunu için ilk adımın atıldığını açıklamıştı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6426 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim