• BIST 9696.99
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 27 °C

SGK hasta rolü yapan ilaç satıcılarını enseledi!

SGK hasta rolü yapan ilaç satıcılarını enseledi!
İlaç firmalarının satış temsilcileri Sağlık Bakanlığı'nın hastaneye giriş yasağını hasta numarasıyla deldi. SGK, tek bir kişinin aynı günde 25 doktordan muayene randevusu aldığını tespit etti. Kişi ilaç firması temsilcisi çıktı.

İlaç firmalarının satış temsilcileri Sağlık Bakanlığı'nın hastaneye giriş yasağını hasta numarasıyla deldi. SGK, tek bir kişinin aynı günde 25 doktordan muayene randevusu aldığını tespit etti. Kişi ilaç firması temsilcisi çıktı

İlaç mümessillerinin "hastayım" diyerek mesai saatlerinde doktorları ziyaret etmesi hem vatandaşları hem hastane çalışanlarını çileden çıkardı. Gelen şikâyetler üzerine SGK, hasta olarak ilaç pazarlayan mümessilleri izlemeye aldı. SGK İlaç Endüstrisi Sendikası'na yazı göndererek, Türkiye genelindeki tüm mümessillerin kimlik numarası ve bilgilerini istedi. Bu kimlik bilgileri doğrultusunda hasta kılığında içeri giren satıcılar anında tespit edilecek.

YASAK İŞLEMEDİ
Sağlık Bakanlığı, 2009 yılında yayınladığı genelgede, mümessillerin mesai saatleri içinde doktorlara ilaç tanıtımı yapmalarını yasaklamıştı. İlaç tanıtan kişileri kabul eden doktorlar hakkında da idari ve disiplin işlemi uygulanmaya başladı. Ancak bu yasak ilaç firmalarının mesai saatleri içinde pazarlama yapmalarını engelleyemedi. Sınır tanımayan büyük ilaç firmaları temsilcilerini hasta rolüne büründürerek doktorlardan randevu aldırttı. Bir mümessilin aynı günde bir hastaneden 25 ayrı doktordan randevu aldığı belirlendi. Doktor ve vatandaşlardan konuya ilişkin art arda gelen şikâyetler üzerine harekete geçen SGK hastane kayıtlarını incelemeye aldı. Müfettişler denetimlerinde bir kişinin 25 doktordan aynı günde randevu almasına ilişkin benzeri birçok vaka tespit etti.

20 bin ilaç mümessili hastane kapısında
İlaç tanıtım mümessilliği (reprezant) son yıllarda oldukça popüler olan bir meslek. Hastanelere giderek kendi firmasının ürettiği ilaçları yazması için doktorlara çeşitli hediyeler de veren reprezantların toplam sayısı 20 bine yaklaşıyor. Sağlık Bakanlığı geçen yıl doktorların çalışmasına engel oldukları ve hasta haklarını çiğnedikleri gerekçesiyle reprezantların mesai saatleri içinde hastanelere girmesini yasaklamıştı.

Günde 20-25 provizyon
İlaç firmaları temsilcileri, ürünlerini pazarlamak için mesai saatleri içinde "hastayım" diyerek doktorların kapılarını tek tek çaldı. Bazı ilaç satıcıları aynı hastaneden 20-25 kez provizyon alınca yakayı ele verdi. Mutlu pazarlama dönemi sona ererken, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bu yolla satış yapan firmalar hakkında inceleme başlattı.

HAZAL ATEŞ

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9925 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim