• BIST 8970.53
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

SGK hastalık parası ödemelerinde bürokrasiyi azalttı

SGK hastalık parası ödemelerinde bürokrasiyi azalttı
Hastalık parası istirahat nedeniyle çalışılamayan dönemleri telafi edici bir ödeme olduğu için istirahat raporu alan işçinin çalışmaması diğer bir ifade ile gerçekten dinlenmesi gerekmektedir....

Şerif Akçan

Soru: "Ben mali müşavirim. İstirahatli işçi için 'çalışamazlık' girişi yapılması zorunluluğu nedeniyle mesleğimden soğuyacak duruma gelmişken SGK uygulamayı kolaylaştırarak bizleri rahatlattı. Ancak, raporlu işçiye tam ücret ödeyen ve 30 gün sigortalı bildiren işverenlerin 'çalışmadı' girişi yerine bildirgedeki 'çalışmadı' alanını işaretlemesini yeterli gören SGK genelgesine güvendiğim için mükellefime para cezası uygulandı. İtiraz ettiğim A... SGK İl Müdürlüğü itirazımı reddettiği için 489 TL para cezasını cepten ödedim. Bu olay sonrası SGK genelgelerine güvenimi yitirdim. Olayı mahkemeye mi taşıyayım yoksa SGK Genel Müdürlüğüne itiraz edersem sonuç alır mıyım?"

HASTALANAN İŞÇİYE ÖDEME YAPILIR

Hastalık; biyolojik bir tehlikedir ve sigortalının geçici veya sürekli olarak çalışma gücünün kaybolmasına ve buna bağlı olarak da gelirinin kesilmesine neden olur. İlk sosyal sigorta kolu olan hastalık sigortası kapsamında SGK tarafından öncelikle sigortalının çalışma gücünün yeniden kazandırılması için gerekli tedavi edici sağlık hizmetleri sunulur. SGK ayrıca hastalanan sigortalının çalışamadığı süre için kaybolan gelirinin telafisi için mevzuata göre nakdi para yardımı dediğimiz hastalık parası ödemesinde bulunur.

RAPORUN SGK İLE SÖZLEŞMESİ OLAN HASTANEDEN ALINMASI GEREKİR

Sigortalının hastalık parasına hak kazanabilmesinin ön şartı, istirahat raporu alınan tarihten önceki bir yıl içinde en az 90 gün sigorta primi ödenmiş olmasıdır. Sigortalının istirahat raporunun resmî sağlık kuruluşları veya SGK ile sözleşme yapmış olan özel hastanelerinden alınmış olması ise hastalık parası alabilmenin bir diğer şartıdır. Ancak doğum raporları SGK ile sözleşme yapmamış hastanelerden alınsa dahi doğum parası alınması mümkündür. Ayrıca sigortalının istirahat raporu aldığı tarihte halen çalışan sigortalı olması gerekir. Sigortalı işten ayrılmış ise işten ayrılma tarihi ile rapor başlangıç tarihi arasında geçen süre 10 günden az olmalıdır...

Burada uygulamada karşılaşılan ve sigortalının mağduriyetine yol açan bir uygulamadan da bahsedelim. Şayet sigortalı ücretsiz izin kullanıyor ise ücretsiz izin alınan tarihten itibaren 10 gün geçtikten sonra hastalanan işçiye verilen istirahat raporu nedeniyle ödeme yapılamamaktadır. Bunun nedeni kısa vadeli sigortalar açısından sigortalılık niteliğinin ücretsiz izin kullanılan onuncu günde yitirilmesidir. Ücretsiz izne ayrılacak sigortalıların bu hususa dikkat etmeleri menfaatlerine olacaktır.

RAPORLU İKEN ÇALIŞAN İŞÇİ HASTALIK PARASI ALAMAZ

Hastalık parası istirahat nedeniyle çalışılamayan dönemleri telafi edici bir ödeme olduğu için istirahat raporu alan işçinin çalışmaması diğer bir ifade ile gerçekten dinlenmesi gerekmektedir. Burada yeri gelmişken belirtelim ki; istirahatin ilk iki günü için ödeme yapılamamaktadır. Bu uygulama sadece SGK’ya has değildir ve birçok ülke sosyal güvenlik kurumları ilk iki veya üç gün için istirahatli işçilerine ödenek vermemektedir.

Sigortalının istirahat ettiği yani çalışmadığı işveren tarafından yapılan 'çalışamazlık' beyanı ile tespit edilmektedir. Bu bildirimin rapor bitim tarihinden itibaren 5 iş günü içinde yapılarak sigortalının hastalık parasını gecikmeksizin alabilmesi adına e-bildirge şifresi ile elektronik çalışamazlık beyanı alınması uygulaması ve bildirimin 5 iş günü içinde yapılmaması halinde işverene para cezası uygulanması en çok şikâyet edilen konuların başında gelmiştir.

PRİM BİLDİRGELERİNİN İŞLEVİ ARTIRILDI

'Çalışamazlık' bildiriminin kolaylaştırılması adına eski SGK İzmir İl Müdürü Mustafa KESKİN ile eski İstanbul SGK İl Müdürü olan ve şu an Ankara SGK İl Müdürlüğü görevini yürüten Ramazan YILDIZ’ın önerisine sahip çıkan SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürü Cevdet CEYLAN, mevzuat ve programda değişiklik yaptırtarak 'çalışamazlık' girişi ile aylık bildirge girişini birleştirterek işverenleri rahatlattı. Bu düzenlemenin çok yerinde olduğunu özellikle belirterek emeği geçenlere teşekkür etmeyi kendime vazife addediyorum.

Programın yeni olmasının da etkisiyle raporlu işçisini 30 gün sigortalı beyan eden ve bildirgede işçinin raporlu olduğu dönemde çalışmadı alanını işaretleyen işverenlerin bir bölümüne hataen para cezaları uygulanabilmiştir. Bu konu ile ilgili olarak mevzuat bilgisi eksik olan bazı SGK Müdürlükleri de maalesef işverenlerin itirazlarını dikkate almayarak mağdur olmalarına neden olmuştur.

İşverenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi adına SGK’nın bir duyuru yapması kaçınılmaz görünmektedir. Zira yersiz para cezası uygulanan bu işletmelerin çok büyük bölümü kamu kurum ve kuruluşları ile sendikalı işçilerin bulunduğu büyük işletmelerdir ve girişimcileri de küstürmemek gerekmektedir. Okurumuza tavsiyemiz konuyu prim bildirgeleriyle birlikte SGK Kısa Vadeli Sigortalar Daire Başkanlığına intikal ettirmesidir. Yanlış hesap bu kez Bağdat’tan değil ama mutlaka SGK’dan dönecektir.

Bu haber toplam 2730 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim