• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

SGK hastane denetiminde, En çok acil hasta alan hastaneler incelenecek

SGK hastane denetiminde, En çok acil hasta alan hastaneler incelenecek
İlaç ve sağlık ödemelerinde bütçe artışlarını kontrol edemeyen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 20 bölgede doktor- ilaç- reçete üçgeniyle özel hastanalere denetim başlattı.

En çok reçete yazan doktorlar, en çok yazılan ilaç ve en çok acil hasta alan hastaneler incelenecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müfettişleri, ellerinde listelerle özel hastane denetimine çıktı. İllerde en çok reçete yazan ilk 100 doktor ve bu doktorların en çok yazdığı ilk 10 ilaç, bu reçetelerin gittiği ilk 10 eczane ile en çok acil takibi alan ilk 100 hastane incelenecek. SGK Başkanı Fatih Acar, “Müfettişlerin ellerinde listeler var. Kim nereye, kime gideceğini biliyor. Nokta atış. Artık rastlantısal denetim yok” dedi.

İlaç ve sağlık ödemelerinde bütçe artışlarını kontrol edemeyen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 20 bölgede doktor- ilaç- reçete üçgeniyle özel hastanalere denetim başlattı. Türkiye’yi 20 bölgeye ayıran SGK, 81 ili kapsayacak şekilde sağlık sektöründe harcama teftişi gerçekleştirecek. 70 müfettiş hafta başında ellerinde listelerle göreve gitti. Denetim kapsamında, illerde en çok reçete yazan ilk 100 doktor ve bu doktorların en çok yazdığı ilk 10 ilaç ve bu reçetelerin gittiği ilk 10 eczane mercek altına alınacak. Ayrıca, ayakta muayene dahil en çok tetkik ve tahlil yapan ilk 100 hastane, bu hastanelerde en çok işlem yapılan ilk 10 branş, en çok işlem gönderen ilk 10 doktor, en çok acil takibi alan ilk 100 hastane incelenecek.

SGK Başkanı Fatih Acar, başlayan denetimle ilgili, “Müfettişlerin ellerinde listeler var. Kim nereye kime gideceğini biliyor. Nokta atış yapacağız. Biz artık bilgiye sahibiz, rastlantısal denetim yok. Kimin ne yaptığını biliyoruz. Hastaneler, tıp merkezleri, dal merkezleri, klinikler hepsi denetim kapsamına alındı” dedi

70 müfettişle konuştu

Geçen hafta Perşembe günü 70 müfettişi kurumda toplayan SGK Başkanı Acar, toplantının basına kapalı bölümünde müfettişlere uzun bir konuşma yaptı. Gün boyu devam eden toplantılarda müfettişlere başlayan denetimle ilgili özel bazı hatırlatmalar yapan Acar, şöyle devam etti:

“Arkadaşlarımıza toplantıda başlayacak denetimle ilgili öncelikle ‘Biz kimseyi incitmeye gitmiyoruz, bunu unutmayın’ hatırlatması yaptık. Sektöre karşı bir tepkimiz ya da olumsuz bir yaklaşımımız olamaz, onların içinde işini doğru dürüst yapmayan varsa, onları bulup çıkarmak bizim işimiz, dedik. Gün boyu yeni denetim sürecini değerlendirdik.”

Acar, adına Risk Odaklı Denetim adını verdikleri yeni denetim süreciyle ilgili bilgi verirken, “Size soruyorum, acil hasta dışında hasta bakmayan bir hastane olabilir mi? İncelememizde buna azımsanmayacak sayıda rastladık. Bu olabilir mi? Acil oranı yüzde 90’ın üzerinde hastaneler, klinikler var. Hepsi incelenecek” diye konuştu.

Acar, yeni süreçle ilgili şunları anlattı: “Kim nereye, kime gideceğini biliyor. Nokta atış. Biz artık bilgiye sahibiz, rastlantısal denetim yok. Kimin ne yaptığını biliyoruz. Hastaneler, tıp merkezleri, dal merkezleri, klinikler hepsi denetim kapsamına alındı. Acil hasta dışında hasta bakmayan bir hastane olabilir mi? Biz incelememizde buna azımsanmayacak sayıda rastladık. Acil oranı yüzde 90’ın üzerinde hastaneler, klinikler var. Hepsi incelenecek. Yine örneğin bir hastanede yoğun bakım yatağı yok. Ama bize yoğun bakım işlemlerinin bedeli olarak 4 milyon liralık fatura kesmiş.”

En çok acil takibi yapan hastaneler incelenecek

“Arkadaşlarımız görev yerlerine ellerinde listelerle gidiyorlar” diyen SGK Başkanı Fatih Acar, şu bilgileri verdi: “Bu listelerde, o ilde sayı bakımından en çok reçete yazan ilk 100 doktor ve bu doktorların en çok yazdığı ilk 10 ilaç ve bu reçetelerin gittiği ilk 10 eczane bulunuyor. Ayrıca tutar bakımından en çok reçete yazan ilk 100 doktor ve bu doktorların en çok yazdığı ilaçlar da listelendi. Hastaneler açısından da, ayakta muayene dahil en çok tetkik ve tahlil yapan ilk 100 hastane, bu hastanelerde en çok işlem yapılan ilk 10 branş, en çok işlem gönderen ilk 10 doktor, en çok acil takibi alan ilk 100 hastane belirlenmiş durumda. “

Çürük elmaları ayıklayacağız

Denetim planı çerçevesinde 500’ün üzerinde müfettişin denetime başladığını belirten SGK Başkanı Fatih Acar, 70 müfettişin eczane ve hastane denetimleri için özel olarak eğitim alıp görev yerlerine dağıldıklarını söyledi. Acar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Risk odaklı denetim programı başladı. Türkiye’yi 20 bölgeye ayırdık. Ancak bu bölgelerde çevre iller de denetim kapsamında olacak. 81 ilin tamamına gidilecek. Arkadaşlarımızın ilk yapacakları şey, gittikleri illerde o bölgenin sağlık sektörü temsilcileriyle görüşecekler. Görüşler neler, sıkıntılar ve öneriler neler? Orayı iyi anlayacaklar. Kendilerini iyi anlatacaklar. Bizim işini doğru ve dürüst yapan kimseyle bir sorunumuz olamaz. Bizim tek amacımız, çürük elmaları ayıklamak. Bunu sektörün tüm tarafları da istemeli. En başta doktorlar, eczacılar hastanaler kendi içlerinde varsa çürük elmaların temizlenmesini en başta onlar istemeli.”

GÜLÜMHAN GÜLTEN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 11837 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim