• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

SGK, kalp hastası 140 çocuk için toplanıyor

SGK, kalp hastası 140 çocuk için toplanıyor
Kalp ritim bozukluğu yaşayan 140 çocuk için umut ışığı doğdu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Zaman'ın 'Kalp tedavisinde yeni yöntem SGK'ya takıldı' haberinin ardından harekete geçti.

Kurum, 'dondurma yöntemi'nin ödeme kapsamına alınması için 4 Ocak'ta Ankara'da geniş katılımlı bir toplantı düzenliyor. Toplantıya Sağlık Bakanlığı ve SGK yetkilileri ile akademik taraflar katılacak. Prof. Dr. Volkan Tuzcu tarafından geliştirilen yeni yöntemin Sağlıkta Uygulama Tebliği'ne dahil edilmesi planlanıyor. Amerika'dan kesin dönüş yaptıktan sonra İstanbul Mehmet Akif Ersoy Kalp Hastanesi'nde 70 çocuğu tedavi eden Prof. Tuzcu, Eylül 2009 tarihinden itibaren uygulamanın sosyal güvenlik kapsamına alınması için girişimlerde bulunuyordu. Bu süreçte operasyonlar durduğu için durumu riskli 140 çocuk, çaresizlik içinde tedavi olmayı bekliyor.
Geçtiğimiz yıla kadar çalışmalarını Amerika'da sürdüren Prof. Dr. Volkan Tuzcu, daha çok çocuklarda görülen 'kalp ritim bozukluğu'nu klasik 'ısıtma' yöntemi yerine 'dondurma' metodu ile tedavi etmeyi başardı. Tuzcu, yeni sistemi dünyaya da kabul ettirdi. 2009 yılında ABD'den Türkiye'ye kesin dönüş yapan çocuk kardiyoloji uzmanı Tuzcu, Mehmet Akif Ersoy Kalp Hastanesi'nde operasyonu uygulamaya başladı. 70 çocuk bu sayede sağlığına kavuştu. Eylül 2009 tarihinden itibaren tedavinin sosyal güvenlik kapsamına alınması için girişimlerde bulunan Prof. Tuzcu, Türk makamlarını ikna edemiyordu. Yöntemin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Sağlık Bakanlığı tarafından ödeme kapsamına alınmaması ise Türkiye'de bu yöntemi tek uygulayan hastane olan Mehmet Akif'teki operasyonları durdurdu. Durumu riskli 140 çocuk, çaresizlik içinde tedavi olmayı beklemeye başladı.

Zaman'ın konuyu 27 Aralık'ta gündeme getirmesinin ardından çocuklar için umut ışığı doğdu. Haberler üzerine açıklama yapan SGK, bu tip işlemlerin ödenmesiyle ilgili düzenlemenin Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kapsamında yapıldığını hatırlattı. SUT ile ilgili değişikliklerin ise ilgili akademik tarafların katıldığı toplantılarda değerlendirilip, Sağlık Bakanlığı'nın görüşünün alındıktan sonra Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu tarafından kararlaştırıldığına dikkat çekildi. Dondurma yönteminin güvence kapsamına alınması için geçmişte çeşitli toplantılar yapıldığını anlatan yetkililer, buna hastanenin Çocuk Kardiyoloji Klinik Şefi Prof. Dr. Volkan Tuzcu'nun da katıldığını bildirdi. SGK, son olarak 4 Ocak 2010'da Sağlık Bakanlığı ve ilgili akademik tarafların katılacağı geniş bir toplantının yapılacağını duyurdu: "Habere konu olan işlem toplantıda değerlendirilecek olup Kurum ödeme prosedürü doğrultusunda gerekli işlemler yürütülecektir."
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2269 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim