• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

SGK kapsamı genişletildi

SGK kapsamı genişletildi
Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) Samsun İl Müdürü Saffet Çalışkan, 1 Ekim'de yürürlüğe giren SGK'nın sosyal güvenlik kapsamının önemli ölçüde genişletildiğini söyledi. Yeni yasayla insanların sosyal güvenlik ile ilgili karmaşık duygulara sahip olduklarını beli

Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) Samsun İl Müdürü Saffet Çalışkan, 1 Ekim'de yürürlüğe giren SGK'nın sosyal güvenlik kapsamının önemli ölçüde genişletildiğini söyledi. Yeni yasayla insanların sosyal güvenlik ile ilgili karmaşık duygulara sahip olduklarını belirten Çalışkan, vatandaşların yararına yönelik sağlık sisteminin genişletildiğini dile getirdi.

Yeni yasayla birlikte ev hizmetlerinde çalışanlarına yönelik hükmün 506 sayılı Kanun'da olduğu gibi muhafaza edildiğini dile getiren SGK İl Müdürü Saffet Çalışkan, "Ayrıca, 5510 sayılı Kanun'da birçok tarımda çalışan kişi eski yasayla sigortalı sayılmazken, yeni düzenlemeyle birlikte yasadan çıkarıldı. Tarımsal faaliyette bulunanlar 15 gün prim ödemeleri halinde 5510 sayılı Kanun'un ilk haline göre bu kesilmeden 30 gün prim ödemiş kabul ediliyor. İsteğe bağlı sigorta kolaylaştırıldı. Part-time çalışanların eksik günlerini tamamlama imkanı getirildi" dedi.

Aylık bağlama oranları düşürülmesiyle ilgili bilgi verin Çalışkan, mevcut uygulama SSK ve BAĞ-KUR'luların emekli aylıklarının hesaplanmasında hizmet sürelerinden ilk 10 yılın her yılı için yüzde 3.5, sonra ki 15 yıl için yüzde 2, daha sonraki her yıl için yüzde 1.5 olarak aylık bağlama oranı uygulandığını kaydetti. Bu durumda 25 yıl çalışan bir sigortalıya ortalama yılık kazancının yüzde 65 oranında aylık bağlandığını açıklayan Saffet Çalışkan, "Ortalama olarak her yıl sigortalı için her aya düşen oran 2.6'dır. Yeni düzenlemeyle aylık bağlama oranı her yıl için yüzde 2 olarak sabitlendi. Bu en çok konuşulan konulardan birisidir. Netice olarak 25 yıl çalışan sigortalının aylık bağlama oranında her yıl için ortalama 0.6 bir azalma görülmekte denildiyse de, aylığın hesabında dikkate alınan prime esas kazanç matrahları yükseltildiğinden aylık matrahlarında herhangi bir düşme olmamaktadır. Bu konu bilinçsizce farklı yorumlanıyor. Fiilen maaş düşmedi. Eski sistemde 25 yıldan fazla süreler için yüzde 2.6 oranında değerlendirilirken, yeni sistemde yüzde 2 olarak dikkate alınacaktır. Sistemde kalınan süreler uzatıldıkça aylıklar azalmayacak, tam tersi yeni sistemde artmış olacaktır" diye konuştu.

Kanunun yürürlülük tarihinden sonra ilk defa sigortalı olanlardan ve birden fazla statüye tabi çalışanların hizmetleri yaşlılık sigortası bakımından toplam çalışma süresi içerisinde en fazla günün geçtiği hükmü esas alınacağının altını çizen Çalışkan, ölüm ve malullük halinde ise en son hangi güvenlik sisteminde (Emekliği Sandığı, BAĞ-KUR, SSK) çalışıyorsa, doğrudan ona tabi olacağını, diğer durumda ise en fazla hizmeti nerede geçmişse oradan maaşının bağlanmış olacağını ifade etti.

Sigorta emeklisi ve bununla birlikte sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanların yeni kanunla birlikte aylıklarının yüzde 31 oranında kesileceğine dikkat çeken Saffet Çalışkan, şunları söyledi: "Kanun yürürlüğe girdikten önce yaşlılık ve emeklilik aylığı bağlananlar kanun yürürlüğe girdiği tarihte sosyal güvenlik destek pirimi ödeyerek çalışmaya devam edenler hakkında aylıkları kesilmeksizin sosyal güvenlik destek primine tabi tutulacaktır. 1 Ekim'den sonra emekli olup çalışanların aylıkları kesilecektir. Amaç burada istihdamı artırmaktır. Yüzde 31 kesilecek. 5 sene içerisinde yüzde 36 olarak kademeli olarak kesinti yapılacak. Emekli aylığı alan ve yeniden çalışmaya başlayanların aylıklarının yeniden hesabında, ilk aylık alındığı şekilde işlem yapılmasının emekliler arasında aylık farklarının olduğu dikkate alınarak, emeklilikten sonraki çalışma dönemleri ayrıca değerlendirilecek."

Bu haber toplam 1778 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim