• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 23 °C

SGK ortopediden kıstı 'kardiyolojiye' verdi

SGK ortopediden kıstı 'kardiyolojiye' verdi
Sigortalılar için hastanelere ödediği tıbbi malzeme tutarlarında indirim yaptığı için ameliyatların durmasına neden olduğu eleştirilerinin hedefindeki SGK'nın, bazı tıbbi malzeme bedellerini ise artırdığı ortaya çıktı.

MİTHAT YURDAKUL

Yeni sağlık Uygulama Tebliği'ne (SUT) göre en çok fiyat düşüşü ortopedi ve travmatoloji branşında, artroskopi ve eklem cerrahisi alan grubuna ait tıbbi malzeme listesinde meydana geldi. Kardiyoloji, kalp damar cerrahisi, omurga cerrahisi ve beyin cerrahisi branşına ait tıbbi malzeme fiyatlarında ise çoğu kalemde fiyat artışı meydana geldi.

En çok düşüş ortopedide

SUT'ta değişiklik tebliği, Resmi gazete'de yayımlandı. Tebliğde tıbbi malzeme listelerinde kalp damar cerrahisi listesindeki 36, girişimsel radyoloji listesindeki 39 ve kardiyoloji listesindeki 27 adet tıbbi malzemenin fiyatları meydana gelen malzeme temini yönündeki problemler nedeniyle yeniden düzenlenerek arttırıldı.

Ayrıca, ortopedi ve travmatoloji branşına ait tümör rezeksiyon grubundaki 184 adet tıbbi malzemenin fiyatında da artışa gidildi.

En çok fiyat düşüşü ortopedi ve travmatoloji branşında, atroskopi ve eklem cerrahisi alan grubuna ait tıbbi malzeme listesinde meydana geldi. Kardiyoloji, kalp damar cerrahisi, omurga cerrahisi, beyin cerrahisi branşına ait tıbbi malzeme fiyatlarında çok az kalemde fiyat azalması, çoğu kalemde artış oldu.

SGK'nın suistimal olduğunu düşündüğü kalemlerde düşüş fazla oldu. İkinci jenerasyon kıkırdak nakli, hücresiz menisküs implantı ödeme fiyatları düştü. Kardiyolojide kullanılan kateter, balon, stent aort koartosyonu ise fiyatları yükseltilen malzemeler oldu.

'İlacı devlet üretsin'

İzmir Tabip Odası Hekim Meclisi üyesi Ergün Demir, yeni düzenlemeyle ilgili olarak, şunları söyledi:

"Kamuoyunda yapılan tartışmaların gittiği yön ve daha önce eşdeğer ilaç uygulamalarında karşılaşılan durum, hem SGK'nın mali disiplininin korunması, hem de önümüzdeki günlerde tıbbi malzeme ticareti yapanların karlarının azalmaması için faturanın vatandaşa kesileceğini işaret etmektedir. Fiyat spekülasyonlarını engellemek için ilaç ve tıbbi malzemelerin kamu tarafından üretimi gündeme gelmelidir. Neden bu kadar çok ameliyat ve tıbbi girişime ihtiyaç duyulduğu sorgulanmalıdır. Ucuz tıbbi malzemelerin kalite kontrol konusu tartışılmalıdır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3950 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim