• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

SGK, rest çeken ilaç firmalarına yaptırıma hazırlanıyor

SGK, rest çeken ilaç firmalarına yaptırıma hazırlanıyor
İlaç fiyatlarında yapılan yüzde 10'luk indirimin ardından 14 ilaç firması 200 ilaçta düzenlemeye uymayacaklarını açıklayarak Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) rest çekti.

İlaç fiyatlarında yapılan yüzde 10'luk indirimin ardından 14 ilaç firması 200 ilaçta düzenlemeye uymayacaklarını açıklayarak Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) rest çekti.Firmaların insülin ve kanser ilaçlarını kapsayan bu adımı karşısında SGK'da yaptırımlar konuşulmaya başlandı. Bunların başında, firmaların çok kazandığı ve piyasada terapötik eşdeğeri bulunan ilaçların geri ödeme listesinden çıkarılması geliyor. Sağlık Bakanlığı, 2006'da benzer bir yöntemi kullanmıştı. SSK'ya fahiş fiyatla ilaç sattığı için 1,4 milyon Euro'luk borcunu ödemeyen Roche firmasının pahalı olan ve çok satan kanser ilacı Neupogen geri ödeme listesinden çıkarıldı. Firma daha sonra parayı kısa sürede ödemek zorunda kaldı. Hatta bir hafta ücretsiz dağıtmayı teklif etti.

SGK yetkilileri ise indirimlerin protokoller çerçevesinde gerçekleştiğini belirtiyor. İndirim uygulamasını kabul etmeyen firmaların 2009 yılında global bütçeyi kabul ederken, üç yıl süreyle bütçenin aşılması halinde indirimleri kabul ettiklerine yönelik protokol imzaladıkları ortaya çıktı. SGK'da ayrıca bu durumda ısrar edilmesi halinde 'B' planı konuşuluyor. Özellikle rest çeken firmaların çok pahalı olan ve terapötik eşdeğeri bulunan ilaçların geri ödemeden çıkarılması gündemde. Terapötik eşdeğer ilaç, orijinal ilaçla aynı etkin maddeyi içeriyor. Bu sebeple orijinal ürünlerle yer değiştirebiliyor.

İlaçta indirimle 2 milyar TL tasarruf hedefleniyor

Kasım ayı içerisinde hem SGK'dan hem de Sağlık Bakanlığı'ndan ilaçta indirim haberi geldi. 15,6 milyar liralık yıllık bütçe aşıldığı için, SGK Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) yaptığı değişiklikle kurum indirimlerini yüzde 28 ile yüzde 41 arasına yükseltti. Sağlık Bakanlığı da binlerce ilaçta yüzde 6 ile yüzde 20 arasında fiyat indirimi gerçekleştirdi. Yapılan düzenlemelerle 1,5-2 milyar lira arası tasarruf hedefleniyor.

Firmalar indirimlerden dolayı eczacıda oluşan yaklaşık 400 milyon TL'lik stok zararlarını karşılamaya yaklaşmıyor. İstanbul'daki eczacı derneği DEVADER Başkan Yardımcısı Mustafa Saraç, çözüm olarak, "Eczacılar olarak kamu kurum iskontosunun firma ve devlet arasında eczacıyı aracı yapmadan alınması gerektiğini düşünmekteyiz. Reçete başına meslek hakkı da Avrupa'da olduğu gibi gerçekleştirilmelidir. Reçeteye ilaç adı değil, etken madde yazılması esası getirilerek, ilacın kontrolü SGK sistemindeki ödenen ilaç esasına göre olmalıdır." diyor.

ÇAĞLAR AVCI

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4574 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim