• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 18 °C

SGK, sağlık veri satışını yapamayacak

SGK, sağlık veri satışını yapamayacak
Tasarı'daki SGK'nın, Anayasa tarafından güvence altına alınan kişisel verilen gizliliği ilkesine bağlı kalmak koşuluyla gayrimaddi haklarını satabilmesine imkan sağlayan madde önerge ile değiştirildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, kamuoyunda "Torba Kanun" olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı görüşülüyor.

SGK, Anayasa tarafından güvence altına alınan kişisel verilen gizliliği ilkesine bağlı kalmak koşuluyla gayrimaddi haklarını satabilmesine olanak sağlayan madde muhalefet milletvekillerinin eleştirilerine neden oldu.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, kişisel bilgilerin kullanımının yol açabileceği tehlikelere dikkati çekerek, "Bu madde ne anlama geliyor? Eczanelerde girilen hasta verilerinin ilgilenen şirketlere satılabilmesini mi kapsıyor?" diye sordu.

Komisyona bilgi veren Sosyal Güvenlik Kurumu bürokratları ise kişisel bilgilerin gizliliği korunduğu sürece problem yaşanmayacağını düşündüklerini belirterek, bilgilerin görülebilmesi için firmaların izin vermesinin de gerektiğine işaret ettiler.

Bilgilerin nasıl kullanacağının önemli olduğunu vurgulayan Özel, "Bu bilgileri satın alan birileri, bilmem ne genine sahip insanları öldürecek biyolojik silah üretebilirler. Antibiyotiğe direnç gösterecek ilaçları da geliştirebilirler. Buna etik kurullar karar vermeli" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da hukuki gizlilik ilkelerine işaret ederek, bu maddeye neden ihtiyaç duyulduğunu merak ettiklerini söyledi.

Komisyonda hükümet adına yer alan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise milletvekillerinin eleştirilerine yanıt verirken, "Kişilerle ilgili hiçbir bilgi satılmayacaktır" ifadesini kullandı. Yılmaz, madde ile kurumun gerek lisansını almak, gerekse yazılımını geliştirmek suretiyle edinmiş olduğu yazılımların lisanslarının kullanım hakları ve teknik danışmanlık için talepte bulunulduğunu vurguladı.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal ise Meclis'in bazı şeylere kılıf uydurma, üzerini kapatma yeri olmadığını ifade ederek, "Kaç liraya satacaksınız Allah aşkına? Burada bu kadar konuştuğumuza değecek mi? Bununla uğraşacağınıza 'şu primleri nasıl tahsil ederiz, açıkları nasıl kapatırız' diye düşünseniz" şeklinde konuştu.

Madde hakkında sivil toplum kuruluşu temsilcileri de görüşlerini aktardılar.

Türk Eczacıları Birliği İkinci Başkanı Arman Üney de bahse konu olan bilgilerin önemli bir bölümünün eczaneler tarafından verildiğini belirterek, bu düzenlemeye ilişkin itirazlarını daha önce de dile getirdiklerini hatırlattı. "Bu düzenlemenin hasta mahremiyetini alenileştirme potansiyeli taşıdığını düşünüyoruz" diyen Üney, ayrıca ülke için stratejik bilgilerin paylaşılmasına da yol açabileceğine ve sakıncalı olduğuna işaret etti. Üney, yasal düzenlemelerin buna göre yapılmasını veri güvenliğine azami önem verilmesini talep ettiklerini söyledi.

Türkiye Barolar Birliği temsilcisi Ekim Ergün, maddede hangi gayrimaddi hakların satılacağının belirlenmesinin gerektiğini ifade ederek, "Yazılım dediğimiz zaman buna veri tabanı da girer. Veri tabanı da kişisel bilgilerden oluşur. Bu haliyle çok geniş bir yetki verilmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

-"Hepinizin kaygı duyduğu bu değil mi?"

Bakan Yılmaz ise tekrar söz alarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na ait 11 Temmuz 2012 tarihli yönetmelikte genel sağlık sigortası verilerinin güvenliği ve paylaşımının ayrıntılı olarak yer aldığını kaydetti. Bu yönetmeliğin 10. maddesinde paylaşılamayacak verilerin yer aldığını aktaran Yılmaz, ulusal güvenliği tehdit edecek nitelikteki bilgiler ile genel sağlık sigortalısına ait kişisel bilgileri içeren verilerin paylaşılamayacağının yönetmelikte belirtildiğini söyledi. Yılmaz, "Hepinizin en çok kaygı duyduğu buydu değil mi? Genel ibareler doğrudur. Ama bence hepimizin hassas olduğu sağlık sigortasında kişisel bilgiler içeren verilerin paylaşılamayacağı belirtilmiştir. Zaten yönetmelikte var" diye konuştu.

Muhalefet milletvekil Sosyal Güvenlik Kurumu'nun daha önce kişisel verileri satıp satmadığını sormaları üzerine söz alan Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü İsmet Köksal ise "Hiçbir şekilde kurumumuz tarafından kişisel veri paylaşılmamıştır" dedi. Kişi bazında olmayan toplulaştırılmış genel verilerin paylaşıldığını bildiren Köksal, anonimleştirilmiş bilgilerle ilgili 5 firma ile sözleşme yapıldığını belirtti. Köksal, "Şimdiye kadar toplam 70 bin lira gibi bir rakam kurumumuza yatmış bulunuyor" ifadesini kullandı.

Tartışmaların ardından verilen önerge ile madde "Kurum, işverenlerin, sigortalıların, genel sağlık sigortalılarının, emeklilerin ve bunların hak sahipleri ile dul ve yetimlerinin ve kurumdan aylık alan diğer kişilerin bireysel veri ve hakları, bireysel veri ve haklarından oluşan toplu veri ve hakları ile işletmelerin ticari sırları hariç olmak üzere sahip olduğu gayrimaddi haklarını yönetim kurulunun onayı ile satabilir" şeklinde yeniden düzenlendi. Düzenleme ile işverenlerin sigortalıların, genel sağlık sigortalılarının, emeklilerin, bunların hak sahipleri ile dul ve yetimlerinin ve kurumdan aylık alan diğer kişilerin bireysel veri ve hakları, bireysel veri haklarından oluşan toplu veri ve hakları ile işletmelerin ticari sırları satılabilir gayrimaddi hakların dışında bırakıldı. 

Bu haber toplam 3784 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim