• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

SGK, şimdi de sağlık hizmeti alan yatılı öğrencilerden para istiyor

SGK, şimdi de sağlık hizmeti alan yatılı öğrencilerden para istiyor
1 Ocak tarihinden itibaren ,”Sağlık yardımları öğrenim gördükleri okullarınca karşılanan” polis koleji, askeri liseler ve Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı ilköğretim ve ortaöğretim ...

1 Ocak tarihinden itibaren ,”Sağlık yardımları öğrenim gördükleri okullarınca karşılanan” polis koleji, askeri liseler ve Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında parasız yatılı veya burslu okuyan çocukların sağlık, ilaç ve tedavi hizmetleri Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) devredildi. Devir işlemi ile yatılı okuyan öğrenciler daha önce öğrenim gördükleri okullarınca karşılanan muayene katılım payı ve ilaç katılım payını kendileri ödeyecekler. Üstelik ilgili birim duyuruyu 17 Ocak tarihinde yaptığı için bu 17 gün içerisinde reçete karşılayan eczacılar da mağdur edildi.



TEİS olarak, 1 Ocak tarihinden bu yana öğrencilerin ve eczacıların mağduriyetlerinin giderilmesi için kuruma yazılı müracaatlarda bulunduklarını ancak bir yanıt alamadıklarını belirten Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan: "SGK'nın parasız sağlık hizmeti sözleri sadece lafta kalmıştır. Özel hastanelerdeki katılım payını arttıran SGK, yaklaşık dört aydır daha önce ilacını parasız alabilen yatılı öğrencilere de parayla sağlık ve ilaç hizmeti veriyor. Öğrencilerimiz parasız ilaçlarına ulaşamıyor, eczacılarımız 17 günlük ilaç paralarını alamıyorlar. Bu en hafif tabiri ile geleceğimizin teminatı gençlerimize yapılan bir ayıptır, SGK derhal bu ayıbı gidermelidir." dedi.



Saydan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Sosyal Güvenlik Kurumu; sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde vatandaşa verdiği sözlerden bir bir vazgeçiyor. Vatandaşlarımıza özel hastanelerin yolunu açtıklarını söyleyen yetkiler hastadan alınacak farkı yüzde 90'lara çıkararak, vatandaşa ancak "paran varsa özele git" diyor. Bu kesinlikle kabul edilemez bir durumdur.

Parasız sağlık hizmetinin sadece lafta kaldığı son dönemde bir diğer mağduriyeti ise polis koleji, askeri liseler ve Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı yatılı okuyan öğrencilerimiz yaşıyor. 1 Ocak tarihine kadar bu öğrencilerimiz ilaç katılım payı,muayene katılım payı ödemeden ilaçlarını alıp tedavi olabiliyorlardı. Ama SGK'ya devir olunca, yatılı öğrencilerin nereden para bulacağını düşünemeyen SGK gerekli mevzuat değişikliğini yapmadığı için, yatılı öğrenciler muayene ve ilaç katılım payı ücreti ödemek zorunda bırakıldı.



"BU OLAY, GELECEĞİMİZİN TEMİNATI GENÇLERİMİZE YAPILAN BİR AYIPTIR"

Bunlar, ailelerinden uzak, ilgiden uzak oldukları için hastalanmaları daha kolay olan yaşları küçük öğrencilerdir. O yaşta bir çocuğun parası nasıl olsun? 10 yaşında çocuk hastalanacak, hastaneye gidecek, reçete yazdıracak eczaneye gelince katılım payını nasıl ödeyecek ? Bu en hafif tabiri ile geleceğimizin teminatı gençlerimize yapılan bir ayıptır, SGK derhal bu ayıbı gidermelidir.

Tüm yetkililere seslenmek istiyoruz; AB müktesebatına göre 18 yaş altı bütün çocukların ilaç ve tedavi hizmetleri ücretsiz olmak zorundadır. Ama bizde son yapılan düzenlemeler sonrası annesinden uzakta yatılı okuyan yaşları 18'in çok altında ilkokul öğrencisinin bile böyle bir hakkı bulunmamaktadır. SGK 5510 sayılı yasanın 68 . maddesinde katılım payı ödenmeyecek durumları belirlenmiş olmasına rağmen bu konuda bir düzenleme yapılmamıştır. Bu durumun acilen düzeltilmesi gerekmekte olup 68. Madde ye bu öğrencilerin de eklenmesi ve istikbalimiz olan bu çocukların haklarının geri verilmesi sağlanmalıdır."

“ GEÇİŞ SÜRECİNDE ECZACILAR DA MAĞDUR EDİLDİ”

Ayrıca; SGK ilgili düzenlemeyi ancak 17 Ocak 2012 tarihinde duyurduğu için ,17 Ocak tarihine kadar ,öğrenci reçetelerini karşılayan eczanelerimiz de bu geçiş sürecinde reçete bedellerini alamayarak mağdur edilmişlerdir. SGK, eczacılarımıza ivedilikle 1-17 ocak tarihleri arasında verilen reçete bedellerini ödemeli veya ödemeyeceğini bildirip, bu bedellerin Milli Eğitim Bakanlığı'nca ödenmesini sağlamalıdır."

TEİS - Tüm Eczacı İşverenler Sendikası

Bu haber toplam 4220 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim