• BIST 8895.18
  • Altın 2238.926
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.0937
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

SGK, SMA hastalarının ilaçlarını ödeme listesine aldı

SGK, SMA hastalarının ilaçlarını ödeme listesine aldı
Sosyal Güvenlik Kurumu, SMA hastalarının ilaç masraflarını ödeme listesine aldı.

Spinal Musküler Atrofi (SMA) hastalığının tedavisinde kullanılan “Nusinersen Sodium” etkin maddeli “SPİNRAZA 12 mg/5ml 1 vial” isimli ilaçla ilgili olarak incelemelerin sona erdiğine dair karar, bugün Resmi Gazete’de yayınlandı. Buna göre söz konusu ilaç SGK tarafından ödeme listesine alınarak, hasta katılım payından muaf tutuldu. Söz konusu ilacı kimlerin alabileceği ve tedavide klinik etkinliğin sağlanıp sağlanmadığı hususlarına ise Sağlık Bakanlığı karar verecek.

Konuyla ilgili Sosyal Güvenlik Kurumundan yapılan açıklama şöyle:

“Henüz ülkemizde ruhsatlı olmayan, Amerika Birleşik Devletlerinde 23.12.2016 tarihinde FDA, 31.05.2017 tarihinde Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından onaylanarak ABD’de yalnızca bir kısım özel sigorta şirketlerince geri ödemeye dâhil edilen, Avrupa Birliği üye ülkelerinde geri ödeme sağlanmasına ilişkin değerlendirmeleri devam eden 'SPİNRAZA' isimli ilaca ilişkin karar alma süreçlerimiz tamamlanarak bugün itibariyle Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Ulusal basınımızda da yaygın bir şekilde yer aldığı üzere ilaç kutu başı maliyetinin bir hayli yüksek olması nedeniyle söz konusu ilaç hasta katılım payından muaf tutulmuştur. SMA Tip-1 tanılı hastalarımızın tedavilerinde kullanılmak üzere hangi hastaların ilaca erişiminin sağlanacağı ve tedavide klinik etkinliğin sağlanıp sağlanmadığı hususlarına Sağlık Bakanlığı karar verecektir. Yenidoğan ve çocuk yoğun bakım servisi ve bünyesinde çocuk nörolojisi uzmanı bulunan ve Kurumca duyurulacak 3. basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında tedaviler sağlanacaktır. Soğuk zincir şeklinde taşıma ve saklama koşullarına haiz ilacın yurt dışından temini ile tedavinin sağlanacağı sağlık hizmeti sunucusuna ulaştırılması işlemleri zaman kayıplarının önüne geçilmesi adına her bir hasta için olmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu Ulusal Kayıt Sistemi uygulamaları çerçevesinde tanı, tedavi ve izlem süreçleri; izleme, değerlendirme ve risk analizi çalışmalarına tabi tutularak Sağlık Bakanlığı ile birlikte bilimsel ve akademik faaliyetler yürütülecektir.”  

SMA NEDİR?

Spinal Müsküler Atrofi (SMA), hareket sinir hücrelerinden (motor nöronlardan) kaynaklı nöro-müsküler bir hastalık. 3 evrede görülen SMA hastalığının en tehlikelisi SMA Tip 1 denilen evre. SMA Tip 1 hastalığının belirtileri çocukluk yaşlarından itibaren gözle görülebiliyor. Bu belirtiler içerisinde yutkunma ve solunum zorluğu, desteksiz oturamama gibi sorunlar görülüyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3012 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim