• BIST 9090.36
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3697
  • Euro 34.9682
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

SGK, SPAS ile kayıp ve kaçağı yüzde 95 azalttı!

SGK, SPAS ile kayıp ve kaçağı yüzde 95 azalttı!
Sistem sayesinde sigortalı ve hak sahiplerinin harcadıkları yol masrafı ve mesai giderlerinden yılda yaklaşık 554 milyon 400 bin lira tasarruf sağlanıyor.

YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2012 yılında hastane ve eczanelerde uygulamaya koyduğu Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (SPAS) ile suistimaller sonucu ekonomide oluşan kayıp ve kaçağı yüzde 95 azalttı.

Sosyal Güvenlik Kurumu Kısa Vadeli Sigortalar Daire Başkanlığından alınan bilgiye göre, provizyon sisteminde yeni doğan çocukların, işe girenlerin, genel sağlık sigortalılığı başlayanların, yeni emekli olanların, evlenenlerin, boşananların, işten çıkanların, ölenlerin bilgileri yer alıyor. Bu kişilerin, kurumun tescil, hizmet, tahsis (emeklilik), borç, prim ödeme ve nüfus kayıtları, elektronik ortamda tespit ve kontrol ediliyor. Böylece genel sağlık sigortalılarının kurum ünitelerine gelmelerine gerek kalmaksızın hastanelerde ve eczanelerde sağlık hizmetlerinden yararlanması için gerekli sağlık hak sahipliği kayıtları elektronik tetikleme yöntemiyle otomatik olarak oluşturuluyor.

Ayrıca kişilerin evlenme, boşanma ya da iş değişikliği durumunda sağlık kapsamı otomatik olarak değiştiriliyor, işten çıkma, emekli aylığının durdurulması veya ölüm gibi nedenlerle sağlık hak sahipliği sistem tarafından sona erdiriliyor.

-Sağlık yardımı hakkı olmayanların provizyon alması önlendi

Sistem sayesinde farklı kurumların veri tabanları SGK bünyesinde tek tabloda birleştirildi, teknik anlamda sosyal güvenlik reformu ve tek çatı projesi gerçekleştirildi ve 79 milyon genel sağlık sigortalısının bilgilerinin provizyon alınırken Kimlik Paylaşım Sistemi'nden çevrim içi sorgulanması sağlandı. Böylece, sağlık yardımı hakkı olmayanların provizyon alması önlenirken kayıp ve kaçaklar yüzde 95 azaltıldı.

- Personel giderlerinden yılda 43 milyon 200 bin lira tasarruf

Sigortalı ve hak sahiplerinin ünitelere gelmeden önce sağlık hak sahiplikleri otomatik olarak açıldığı için sağlık karnesi kuyrukları da tarihe karıştı. Mevzuatın herkese eşit sunulmasının sağlanmasıyla da işlemlerde memur tasarrufu en aza indirildi ve böylece suistimaller önlendi.

SGK, sistemin hayata geçirilmesiyle personel giderlerinden yılda 43 milyon 200 bin lira tasarruf etti. Ayrıca sigortalı ve hak sahiplerinin ünitelere gelerek ve kuyrukta bekleyerek harcadıkları yol masrafı ve mesai giderlerinden de her yıl yaklaşık 554 milyon 400 bin lira tasarruf edilmesiyle ülke ekonomisine katkı sağlandı.

- Yurt dışına model olacak

SGK Kısa Vadeli Sigortalar Daire Başkanı Osman Yüce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, SPAS Projesi'nin 6-7 Ekim tarihinde İzmir'de yapılan ISSA Uluslararası Sosyal Güvenlik sempozyumunda anlatıldığını ve birçok katılımcının, sistemi kendi ülkelerinde kullanmak istediklerini söylediğini aktardı. Yüce, "Program sayesinde hem insan kaynağını çok verimli kullanıyoruz hem de suistimallerin önüne geçerek ekonomide kayıp kaçağı önlemiş oluyoruz" dedi. 

Bu haber toplam 2894 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim