• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.9406
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 14 °C

SGK, trafik kazalarında, geçmiş tedavi giderlerini de karşılayacak

SGK, trafik kazalarında, geçmiş tedavi giderlerini de karşılayacak
GEÇTİĞİMİZ yılın yine bu günleriydi. Yürürlüğe giren Torba Yasa ile trafik kazalarında tüm tedavi giderlerini Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üstlendi ve sigorta şirketlerinin bu konudaki ...

GEÇTİĞİMİZ yılın yine bu günleriydi. Yürürlüğe giren Torba Yasa ile trafik kazalarında tüm tedavi giderlerini Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üstlendi ve sigorta şirketlerinin bu konudaki sorumluluğu ortadan kalktı.

Torba Yasa çıktı çıkmasına ama trafik kazalarındaki yeni uygulama bir türlü başlayamadı. Hal böyle olunca da vatandaş, hastanelerde mağdur oldu. Kaza geçirenler, SGK’ya müracaat ettiğinde, “uygulama henüz başlamadı, sigorta şirketlerine gidin” cevabını aldı. Sigorta şirketlerinin kapısını çalanlar ise, “yasa ile sorumluluğumuz bitti, artık SGK, ödeyecek” yaklaşımı ile karşılaştı. Hem Hazine hem de SGK tarafından yönetmelikler çıkartılarak, vatandaşın mağduriyeti giderilmeye çalışıldıysa da konu tam netlik kazanmadı, karmaşa da bitmedi.

Nihayet geçtiğimiz günlerde SGK, bu konuda bir genelge yayınlayarak, son noktayı koydu. İşin ilginci SGK, öyle bir genelge yayınladı ki, geçmişe yönelik sağlık giderlerini de ödeyeceğini açıkladı. Nasıl mı? Gelin isterseniz hem bundan sonra trafik kazalarındaki uygulamaya değineyim, hem de geçmişe yönelik haklar neler onu anlatayım.

- Trafik kazası geçirip de yaralananların kazada kusur oranına, kişilerin genel sağlık sigortalısı olup olmadığına bakılmaksızın; tıbbi malzeme ve ilaç harcamaları da dahil tüm tedavi giderleri SGK tarafından karşılanacak. SGK, ödemeleri, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) üzerinden yapacak.
- Kaza geçirenler kamu-özel-üniversite ayrımı olmaksızın istediği hastanede tedavi görebilecek. SGK ile sözleşmesi olmayan özel hastanelerde ise, tedavi giderleri SUT üzerinden ödenecek.
Buraya kadar anlattıklarım, 2011’in Şubat ayında Torba Kanun’un çıkması ile başlayan ve bundan sonra da devam edecek olan uygulama. Dediğim gibi SGK, bu çerçevede, geçmişe yönelik tedavi giderlerini de ödeme kararı aldı ki, gerçekten ilginç. Onu da anlatayım.

HANGİ YIL OLURSA OLSUN ÖDENECEK
Bilindiği gibi Torba Kanun çıkmadan önce, trafik kazalarında tedavi giderleri trafik sigortası kapsamında, sigorta şirketleri tarafından ödeniyordu. Şirketler de ödemeleri kusur oranına göre yapıyordu. Sürücü yüzde 100 kusurluysa sağlık giderleri karşılanmıyordu. Aynı şekilde sürücü tek başına kaza yaptıysa ya da aracın trafik sigortası yoksa sağlık giderleri ödenmiyordu.

İşte SGK, bu şekilde geçmişe yönelik ödenmeyen ne kadar sağlık gideri varsa hepsini karşılama kararı aldı. Hem de kamu-özel hastane ayrımı olmaksızın. Hem de kazazedenin sigortalı olup, olmadığına bakılmaksızın. Tabi, yine SUT üzerinden. Ne kadar geçmiş derseniz... Hiçbir sınır yok.

Daha açık şöyle anlatayım... Yeni uygulamayla, hangi yıl olursa olsun, geçmişte trafik kazasından dolayı sigorta şirketinden ya da kazazededen hizmet bedelini alamamış hastanenin giderlerini SGK, ödeyecek. Aynı şekilde kazazede tedavisini cebinden karşıladıysa masraflarını SGK’dan alabilecek.

SGK’nın geçenlerde yayınladığı genelge ve trafik kazalarındaki bundan sonraki uygulama özetle böyle. Yeri gelmişken şunu da belirteyim ki, sonradan uyarmadı demeyin... Kazalarda SUT fiyatı uygulaması; ileride hem hastaneler, hem sigorta şirketleri, hem de SGK’nın kendisi açısından ciddi sorun olacak.

Noyan Doğan
[email protected]

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5146 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim