• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

SGK ve eczacılar uzlaşmaya vardı

SGK ve eczacılar uzlaşmaya vardı
Sosyal Güvenlik Kurumu ile eczaneler arasındaki ilaç alımı anlaşmazlığı giderildi. Uzlaşma haberini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik açıkladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu ile eczaneler arasındaki ilaç alımı anlaşmazlığı giderildi. Uzlaşma haberini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik açıkladı.

Bakan Faruk Çelik, ilaç konusunda 0-350 milyar arasındaki ciroda yüzde 1 ıskonto, 350-600 milyar arasındaki ciroda yüzde 2 ıskonto 600-900 milyar arasındaki ciroda yüzde 3 ıskonto, 900 milyarın üzerindeki cirolarda ise yüzde 4 ıskontoda ulaşmaya varıldığını açıkladı.
 
Bakan Çelik, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ,Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Erdoğan Çolak ve çeşitli ilaç firmalarının yetkilileri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda akşam saatlerinde bir araya geldi.
 
Yaklaşık 3.5 saat süren toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Bakan Çelik, birkaç aydır TEB başkan ve yetkilileri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında görüşmeler yapıldığını belirterek, "2008/2009 yılı İlaç Alım Protokolü uzlaşma ile sonuçlanmıştır. Bu uzlaşma kararları, 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacaktır" dedi.
 
Görüşmelerde, TEB Başkan ve yöneticilerinin ağırlıklı olarak 2 konu üzerinde durduklarını ifade eden Çelik, "Bunlardan bir tanesi kamu kurum ıskontolarının ve bu ıskontoların eczacılara getirdiği külfetin ortadan kaldırılmasıdır. Bu talep üzerinde uzlaşma sağlandı. Bundan sonra, 1 Temmuz itibariyla kamu kurum ıskontolarında, eczacıların aleyhine gelişen durum ortadan kaldırılacaktır" diye konuştu.
 
Çelik, "İkinci talepleri ise kademeli olan eczacı ıskontosu konusudur. Bunda da eczacıların lehine çok önemli düzenleme gerçekleştirildi. 2007'de yapılan protokol çerçevesinde, 0-240 milyar arası ciro yüzde 3 ıskontoyu, 240-480 milyar arası ciro yüzde 3.5'u, 480-600 milyar arası ciro yüzde 4'ü ve 600 milyarın üstündeki ciro ise yüzde 4.5'luk ıskontoyu gerekli kılıyordu. Yeni düzenleme ile 0-350 milyar arasındaki ciroda yüzde 1 ıskonto, 350-600 milyar arasındaki ciroda yüzde 2 ıskonto, 600-900 milyar arasındaki ciroda yüzde 3 ıskonto, 900 milyarın üzerindeki cirolarda ise yüzde 4 ıskontoda uzlaşmış bulunuyoruz" ifadesini kullandı.
 
Çelik, bunun dışında Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacılar Birliği arasında görüşülmesi gereken talepler olduğunu ifade ederek, "Bu taleplerin çok önemli bir bölümü de cevaplandırılmış bulunuyor. Bunlar bir sorun teşkil etmeyecektir, ama bu iki ana konu üzerindeki nihai talebi bugün bu toplantıda kararlaştırmış bulunuyoruz. Bütün eczacılara, bütün vatandaşlara, bütün sağlık çalışanlarına bu kararın hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.
 
"Alınan kararların devlete maliyetinin" sorulması üzerine Çelik, "Bu kapsamlı bir açıklamayı gerektiriyor. Mevcut protokolde, bu ıskontoların yıllık geliri 470 trilyon idi. Yapılan yeni protokolle birlikte, maliyetin ne olacağı konusunda da bir açıklama daha sonra yapılabilir" dedi.
 
Çelik, "Kurum ıskontoları konusunda eczanelere yüklenen külfet ortadan kalkmış olacak mı?" sorusunu şöyle cevaplandırdı:
 
"Bu uygulamada bir farklılık söz konusu. Bunlar masaya yatırılarak değerlendirildi. Maliye Bakanlığımız bu konuda teknik çalışmaları yapıyor. Aslında kurumların, firmaların yaptıkları ıskontonun yeterli olduğu, bu ıskontodan sonra tekrar eczacıların satış fiyatından ıskontonun bir haksızlık olduğu kanaatine vardık. Daha önce de bunu paylaşmıştık. Bu çerçevede bir düzenleme yapılacak. Netice itibariyle,bu yük eczacıların üzerinden kalkmış bulunuyor."
 
Eczacılar Birliği: "Çelik'in yakın ilgisini gördük"
 
Türk Eczacıları Birliği Genel Başkanı Erdoğan Çolak da yoğun bir süreçyaşadıklarını belirterek, "Görüşmelerde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik'in yakın ilgisini gördük. Gelinen aşamada, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ da gerekli katkı ve desteklerini verdiler" dedi.
 
Görüşmelerden, "vatandaşları sıkıntıya sokmayacak bir karar çıktığını" belirten Çolak, "Yarından itibaren, tüm vatandaşlar, çok rahat bir şekilde eczanelerden ilaçlarını temin edebileceklerdir. Bu konuda hiçbir sıkıntı olmamıştır" diye konuştu.
 
Çolak, "TEB alınan kararlardan tatmin oldu mu?" soruyu, "Geldiğimiz nokta, sonuçta bir uzlaşma işidir. Her olayın kendine özgü bir gelişimi vardır. Sonuç olarak, meslektaşlarımızı rahatlatacak bir karar çıkmıştır. Özellikle, düşük cirolu eczanelerimiz rahatlamışlardır" diye cevaplandırdı.
 
Anlaşmazlık nereden kaynaklanıyordu?
 
Eczacılarla Sosyal Güvenlik Kurumu arasında, iskonto nedeniyle anlaşmazlık yaşanıyordu.
 
Yüksek iskonto oranları nedeniyle karlarının düştüğünü iddia eden eczacılar, bu oranlar değişmezse, yarından itibaren ilaçları hastalara gerçek bedeli üzerinden satacaklarını açıkladı.
 
Eczacı 10 YTL'ye kadar olan bir ilacı etiket fiyatı üzerinden hastaya satarsa, ilaçtan yüzde 25 kar ediyor.
 
Ancak aynı ilacı, sosyal güvencesi olan hastaya, yani devlete satarsa, kar oranı yüzde 22'ye düşüyor.

Bu haber toplam 1643 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim