• BIST 9491.27
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

SGK ve Sağlık Bakanlığına acil çağrı! Hekim acilen o ilacı kızına temin edemezse.....

SGK ve Sağlık Bakanlığına acil çağrı! Hekim acilen o ilacı kızına temin edemezse.....
Bir hekimin Sistemik Juvenil İdiopatik Artrit teşhisi konuşan kızına acil olarak ilaç temin etmesi gereken ilacı, SGK SUT'u bahane ederek ödemiyor

Sağlık Bakanlığına bağlı bir devlet hastanesinde hekim olarak çalışan bir uzman doktorun 14 yaşındaki kızına 2013 yılı sonunda Sistemik Juvenil İdiopatik Artrit teşhisi kondu ve tedaviye başlandı. Başlangıç tedavide steroid, metotreksat, sandimum, IVIG devamında ise monoklonal antikorlardan anakinra ve tosilizumab kullanıldı.

Tüm bunların hiç bir etkisi olmadığı gibi ciddi yan etkilerle karşılaşıldı (Miyopati, katarakt, nöropsikiyatrik yan etkiler, kranial atrofi vb.) Hatta hemofagositik sendrom komplikasyonu nedeniyle hayati tehlike atlatıldı.  

O dönemde yurtdışından ithal ve SGK geri ödemesi olan kanakunimab etken maddeli bir ilacı kullanmaya başladıktan sonra diğer ilaçlar aşamalı olarak kesilebildi ve klinik bulgular geriledi. Son dönemlerde de ilacın doz aralıkları azaltılarak kesilmesi gündemdeydi ancak yeni bir atak gündeme gelince takibi yapan hekimler tarafından bu ilacın yeniden kullanılması gerektiği ifade edildi. 

Bunun üzerine yeniden rapor çıkartılarak Sağlık Bakanlığından gerekli endikasyon dışı kullanım onayı alındı. Ancak reçete düzenlenerek başvuru yapılan SGK’nın yeni SUT gereğince ilacın geri ödemesini yapmadığı fark edildi.

SGK bu teşhiste bu ilaç endike olduğu için endikasyon dışı onayı kabul etmiyor. O zaman endikasyonu ile ödeme yapın dendiğinde ise SUT bahanesi öne sürülüyor. Önceleri Sağlık Bakanlığı  onayı ile TEB vasıtasıyla  yurtdışından getirilirken SGK her nasılsa ödeme yapıyordu. 

Problemin diğer boyutu; sadece yeni başlanacak hastalar için değil bu kısıtlama. Tedaviden fayda gören ve kullanmaya devam eden hastaların tedavisi kesiliyor ve bir çok yan etkisi olan diğer eski ilaçlara mahkum edilmiş oluyor hastalar.

Şu an itibariyle bu ilaca acil olarak hekimin kızı için ihtiyacı var. İlacı temin etmek hayati önem taşıyor. Bunu hem bir baba hem de bir hekim olarak ifade eden uzman doktor, ilaç çok pahalı olduğu için kendi imkanlarıyla ilacı temin edemiyor.

20 yıllı aşkın devlet hizmeti ve görevi insan sağlığına hizmet olan bir hekim ve baba olarak Medimagazin'e konuşan ve ilgili  Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerince acil olarak değerlendirilmesi ümidini taşıyan uzman hekim, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’ndan da konuyla ilgili açıklamalarından dolayı mağdur edilmeyeceğini umuyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2460 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim