• BIST 9587.59
  • Altın 2489.077
  • Dolar 32.5349
  • Euro 34.867
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

SGK, vekilin vekâletine emanet

SGK, vekilin vekâletine emanet
Sosyal Güvenlik Kurumu'nda yönetim bir türlü oluşturulamadı. Başkanlığına vekâlet eden Tahsin Güney, başkan yardımcılığı görevini de vekâleten yürütüyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nda yönetim bir türlü oluşturulamadı. Başkanlığına vekâlet eden Tahsin Güney, başkan yardımcılığı görevini de vekâleten yürütüyor.

ANKARA - Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) eski başkan Birol Aydemir, Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile anlaşamayarak Devlet Planlama Teşkilatı'na (DPT) dönerken, Aydemir'den boşalan SGK Başkanlığı'na vekâlet görevi verilen Tahsin Güney'in SGK Başkan Yardımcılığı görevini de vekâleten yürüttüğü öğrenildi.
Güney, sosyal güvenlik reformu çalışmalarının başından beri içinde yer-alıyor. Türkiye son üç yıldır sosyal güvenlik sistemini baştan sona yeniliyor. SSK, Emekli Sandığı, Bağ-Kur Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) şemsiyesi altında birleştirilerek, taşra teşkilatları tümüyle değiştirildi. SSK'ya ait hastaneler Sağlık Bakanlığı'na devredilirken, Türkiye'yi Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemine hazırlayacak önemli altyapı çalışmaları gerçekleştirildi.

Düzenlemeler yapılıyor
Bunların da ötesinde, Türkiye'de yaşayan herkesi yakından ilgilendiren sosyal güvenlik sisteminde çok kapsamlı düzenlemeler yapılıyor.
Anayasa Mahkemesi tarafından bazı maddeleri iptal edildiği için yürürlük tarihi ertelenen 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, iki yıllık çalışmanın ardından 2006 yılında çıkartıldı. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının hemen ardından başlatılan yeni kanun tasarısı çalışmaları ise 2007 yılından beri TBMM'de devam ediyor.

İstikrar sağlanamadı
Sosyal güvenlik sisteminde böylesine kapsamlı değişiklikler yapılırken, SGK yönetiminde bir türlü istikrar sağlanamadı. İlk yasanın hazırlık sürecinde görev yapan ve üç sosyal güvenlik kurumunun birleşmesinden önceki SGK'nın başkanlığını yürüten Tuncay Teksöz, kurumun yapılandırılması konusundaki görüş ayrılıklarından dolayı 5510 sayılı kanunun TBMM'den geçmesinin hemen ardından görevinden istifa etti.
Teksöz'den boşalan göreve DPT Müsteşar Yardımcısı Birol Aydemir getirilirken, Aydemir'in başkanlığa atanmasına ilişkin kararname de Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den döndü. Sezer veto etti. Aydemir'in asaleten ataması ancak Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra mümkün olabildi.
Fakat 2007 Ekim ayında asaleten ataması yapılan Birol Aydemir, kasım ayında Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile anlaşmazlığa düşerek yıllık izne ayrıldı.
Yıllık izni raporlarla birlikte 112 günü bulan Aydemir'in Bakan Çelik ile anlaşmazlık konularından birini de yine kurumun yapılandırılmasındaki görüş ayrılığı oluşturdu. Aydemir'in 112 gün izne ayrıldığı dönemde SGK Başkanlığı'na, SGK Başkan Yardımcısı Tahsin Güney vekâlet etti.
Aydemir'in geçen hafta sonu DPT Müsteşar Yardımcılığı'na dönmesinin ardından yine SGK Başkanlığı'na Güney'in vekâlet etmesi kararlaştırıldı.
Ancak 2005 yılından beri SGK Başkan Yardımcısı olan Güney'in bu görevini o tarihten beri 'vekil' olarak yürüttüğü, kadrosunun 'baş müfettiş' olarak göründüğü öğrenildi.
Eski Başkan Tuncay Teksöz ile birlikte sosyal güvenlik reformu çalışmalarının başından beri içinde yer alan Güney'in halen bu görevi vekâleten yürütüyor olması manidar bulundu. SGK'da şu an asaleten atanmış iki başkan yardımcısı daha bulunuyor.

Bu haber toplam 2074 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim