• BIST 9457.07
  • Altın 2497.709
  • Dolar 32.5927
  • Euro 34.8193
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Sgk Yönetim Kurulu Üyesine Soruşturma için Bakanlık'tan İzin Alınacak

Sgk Yönetim Kurulu Üyesine Soruşturma için Bakanlık'tan İzin Alınacak
Sgk Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Raporuyla, Genel Sağlık Sigortası Yürürlüğe Girmeden Çocuklarını Sigortalattıran 2 Bin 750 Kurum Personeli Tespit Edildi.

SGK Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı raporuyla, Genel Sağlık Sigortası yürürlüğe girmeden çocuklarını sigortalattıran 2 bin 750 kurum personeli tespit edildi. Rapora göre, sayı fazlalığı ve 2 yıllık zamanaşımının dolmasına kısa bir süre kalması gerekçe gösterilerek, incelemenin şef ve üstü kadrolara yapılması istendi. Raporda çocuğunu sigortalattıranlar arasında yer alan yönetim kurulu üyesi için ise, Bakanlık'tan izin alınması önerildi.
SGK Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı'nda Başmüfettiş Erdal Uyanık tarafından düzenlenen ve SGK Başkanı Emin Zararsız ve Rehberlik ve Teftiş Başkanı Mustafa Apaydın imzalı rapora göre, İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı, 29 Ocak 2010'da bir CD içinde 18 yaşından küçük çocuklarının sigortalı yaptıran kurum personeli listesini gönderdi. Listede biri yönetim kurulu üyesi toplam 2 bin 750 kişi bulunuyor. SGK Başkanlığı Merkez Disiplin Kurulu tutanağına göre, incelemenin gerekçesinde şunlar yer aldı:

"Çocuğunun haksız hak sahibi olarak sigortalı yapılmasında kusurlu davranarak hizmet dışında devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışta bulunmak ve fiili çalışma olmadan çocuğunu yaşlılık aylığı almasına hak kazanmasına ilişkin değişiklikten etkilenmemesi için sigortalı yaptırması nedeniyle hizmet dışında devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışta bulunmak."

Bu incelemeler sonucu bir çok kişiye kınama cezası verilse de uyarma cezalarına itiraz edildi. SGK Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı raporunda biri yönetim kurulu üyesi 2 bin 750 kişi arassında 332 şef, 2 bin 124 daha alt unvanlarda görev yapan 187 APK Uzmanı, araştırmacı, avukat, diş tabibi, eczacı, hemşire, istatistikçi, mimar, mühendis, programcı, sosyal çalışmacı, tabip, tekniker, uzman, uzman tabip, uzman(ö) ve benzeri unvanlarda görev yapan kurum personeli yer aldı.

-"SORUŞTURMA, ZAMANAŞIMINDAN ÖNCE SONUÇLANMAZ"-

Raporda, çocuklarını sigortalı yapan kurum personeli konulu SGK Başkanlığı'na gönderilen yazıda şöyle denildi:

"Personel sayısının çok fazla olması ile 2 yılık disiplin cezası verme zamanaşımının dolmasına kısa bir süre kalma hususları, Başkanlığımızın iş yoğunluğu ile bir arada değerlendirildiğinde, tümü hakkında inceleme, gerekirse soruşturma, yapılarak zamanaşımı süresinden önce sonuçlandırılması pek gerçekçi görülememektedir. Bu durum göz önüne alınarak; makamlarının 9 Temmuz 2009 tarihli talimatları gereğince Başkanlığımızca haklarında inceleme ve soruşturma yürütülen kurum personelinin ve çocuğunun sigortalı yapıldığı tarihte kurum personeli olmayanların inceleme ve soruşturma kapsamı dışında tutulmasını, ekli listede yer alan ve çocuklarının sigortalı tescillerinin yaptırıldığı tespit edilen müfettiş, daire başkanı, başkanlık müşaviri, il müdürü ve il müdür yardımcısı 1'inci hukuk müşaviri, hukuk müşaviri ile başkanlığımızda görev yapan şef personel hakkında kurum müfettişlerince inceleme, gerekiyorsa soruşturma yapılmasının, listede isimleri yazılı olanlardan merkez ve taşra birimlerinde görev yapmakta olan şef unvanlarından daha alt düzeyde unvan taşıyan memur, VHKİ(Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni), hizmetli gibi kadrolarda bulundukları için yönetici pozisyonunda olmayanların; inceleme ve soruşturma kapsamının dışında tutulmasının, Kurumumuzda sosyal güvenlik merkez müdürü, şef, Araştırma Planlama Koordinasyon Uzmanı (APK )Uzmanı, araştırmacı, avukat, diş tabibi, eczacı, hemşire, istatistikçi, mimar, mühendis, programcı, sosyal çalışmacı, tabip tekniker, uzman, uzman tabip, uzman(ö), ve benzeri unvanlarda görev yapanlar hakkında birim amirlerince muhakkik( soruşturmacı) görevlendirilmesinin ve adı listede geçen personelden çocuğu 1993 tarihinden önce doğanların inceleme kapsamı dışında tutulması."

-ÇOCUĞUNU SİGORTALATAN ESKİ SGK BAŞKAN YARDIMCISI GÖREVDEN ALINMIŞTI-

SGK eski Başkan Yardımcısı Veysel Uyar, Genel Sağlık Sigortası yürürlüğe girmeden 5 ve 13 yaşlarındaki iki çocuğunu "mezarda emekli" olmaması için bir şirkette sigortalı yaptırmış, bu nedenle de bir süre sonra görevden alınmıştı. Ancak Uyar, geçtiğimiz günlerde üçlü Kararnameyle Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkan Yardımcılığı'na atandı.

-SGK SAKARYA İL MÜDÜRÜ TANDOĞAN, İTİRAZ EDECEĞİ SÖZÜNÜ VERMİŞTİ"-

SGK Sakarya İl Müdürü Kenan Tandoğan da yeni Sosyal Güvenlik Kanunu(SGK) yürürlüğe girmeden bir gün önce eski yasanın avantajlarından yararlanmak için 3 yaşındaki oğlu ile 15 yaşındaki kızını bir reklam ajansına fotomodel olarak sigortalı yaptırarak, iki günlük sigortalı gösterip, bir gün sonra işten çıkarılmış gibi göstermişti. SGK Sakarya İl Müdürü Kenan Tandoğan, çocuklarını sigortalı olarak onaylayan rapora kurum başkanlığı nezdinde itiraz edeceğini açıklamıştı.(
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6332 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim