• BIST 9538.53
  • Altın 2490.606
  • Dolar 32.5067
  • Euro 34.8232
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

SGK,350 tıp merkeziyle anlaşmasını bitiriyor

SGK,350 tıp merkeziyle anlaşmasını bitiriyor
Önümüzdeki yıldan itibaren bağımsız binada faaliyet göstermeyen tıp ve dal merkezleri SGK’lı hastalara hizmet veremeyecek. Sektör temsilcileri, uygulamanın hem hastaları hem de çalışanları mağdur edeceğini belirtiyor.

Önümüzdeki yıldan itibaren bağımsız binada faaliyet göstermeyen tıp ve dal merkezleri SGK’lı hastalara hizmet veremeyecek. Sektör temsilcileri, uygulamanın hem hastaları hem de çalışanları mağdur edeceğini belirtiyor.

Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği müstakil bina şartına uymayan yaklaşık 350 tıp ve dal merkezinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşması sonlandırılıyor. Artık sadece bağımsız binada faaliyet gösteren merkezler SGK'lı hastalara hizmet verebilecek. Türkiye'de 700 civarında tıp ve dal merkezi bulunuyor. Müstakil binadaki merkezler A ve B grubu olarak sınıflandırılacak ve bunların SGK ile yaptıkları anlaşma devam edecek. Diğer 350 merkez ise C grubunda sayılacak. Bunlar sağlık hizmeti verecek ama SGK ile anlaşma yapamayacak. Uygulama 1 Ocak 2014'ten itibaren başlıyor. Tüm Sağlık Kuruluşları Derneği (TÜMSAD) Başkan Yardımcısı Ahmet Karataş, C grubundaki tıp merkezlerinin mağdur edileceğini düşünüyor.

Sağlık kuruluşları arasında önemli bir yere sahip olan tıp ve dal merkezleri, bağımsız bina şartı sebebiyle zor günler geçiriyor. 2008 yılında çıkarılan düzenleme çerçevesinde müstakil binada faaliyet göstermeyen tıp ve dal merkezlerinin kapatılacağı açıklanmıştı. Düzenlemede tıp merkezi olarak kullanılan binaların imar mevzuatında özel sağlık tesisi yapılabilecek yerde inşa edilmesi ve otoparkı bulunması isteniyordu. Katlar arası merdiven yüksekliğinin 16-18 cm, basamak genişliğinin 30-33 cm, poliklinik muayene odalarında da en az 16 metrekare olması şartı getirilmişti. Tüm bu şartları yerine getiren merkez sayısı yüzde 10’u geçmeyince Sağlık Bakanlığı yeni bir düzenleme üzerinde çalışmaya başladı. Buna göre standartları sağlayamayan yerler kapatılmayacak. Bunun yerine merkezler, sınıflandırılacak. Tüm standartları yerine getirenler A grubu olacak. B grubu merkezler, müstakil bina şartını sağlayan ama içerik konusunda sıkıntısı olan yerleri ifade edecek. Şartların hiçbirine uymayan merkezler ise C grubu sayılacak.

A ve B grubundaki tıp ve dal merkezleri SGK’lılara bakmaya devam edecek. C grubu yerlerin SGK ile anlaşması sonlandırılacak. Buna göre 350 kadar tıp ve dal merkezi sadece ücretli hastalara hizmet verebilecek. SGK’nın, A ve B grubu tıp merkezlerinin alabileceği fark ücretleri konusunda da değişiklik yapması bekleniyor. Halen tüm tıp ve dal merkezleri, en fazla yüzde 30 fark ücreti alabiliyor. Tüm Sağlık Kuruluşları Derneği (TÜMSAD) Başkan Yardımcısı Ahmet Karataş, tıp ve dal merkezlerine daha önce dayatılan şartların çok ağır olduğunu belirtiyor. Bakanlığın düzenlemesinin bir nebze de olsa faydalı olduğunu ifade eden Karataş, “Fakat gruplandırma yapıp, C gruplarını sistem dışına çekmek çok ağır. Hem çalışan hem hastalar için mağduriyet söz konusu. Ayrıca tıp merkezlerinin aldığı paraya son 6 yıldır zam yapılmadı. Bunlar artırılmadıkça mağduriyet devam edecek.” diyor.
 

ÇAĞLAR AVCI - Zaman

Bu haber toplam 9208 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim