• BIST 9756.58
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Sgk'da E-Ödeme Devri

Sgk'da E-Ödeme Devri
İş göremez halde olan sigortalıların istirahat raporlarını işverene ibraz etmeden elektronik ortamda hazırlanmasını sağlayan e-ödeme sistemi, hem kağıt israfını engellemeye hem de sigortalılar ...

İş göremez halde olan sigortalıların istirahat raporlarını işverene ibraz etmeden elektronik ortamda hazırlanmasını sağlayan e-ödeme sistemi, hem kağıt israfını engellemeye hem de sigortalılar açısından iş göremez ödeneklerinde yaşanan...

İş göremez halde olan sigortalıların istirahat raporlarını işverene ibraz etmeden elektronik ortamda hazırlanmasını sağlayan e-ödeme sistemi, hem kağıt israfını engellemeye hem de sigortalılar açısından iş göremez ödeneklerinde yaşanan gecikmelerin önüne geçiyor.

Projenin bu yıl Ağustos ayı itibariyle Türkiye çapında SGK ile anlaşmalı tüm kamu ve özel hastanelerde uygulanmaya başlandığını aile hekimliği ile askeri hastanelerde uygulanmadığını açıklayan İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Konak S.G.M. Müdürü Başmüfettiş Akın Güner, uygulamanın 2013 yılı Ocak ayından itibaren anlaşmalı olan tüm sağlık kuruluşlarında devreye gireceğini söyledi.Güner, önceki zamanlarda raporların hekimler tarafından kağıt ortamında hazırlandığını ve elden Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderildiğini, bunun da belirli güçlükler oluşturduğunu hatırlatarak yeni düzenlemenin iş veren ve sigortalı çalışanlar açısından memnuniyetle karşılandığını dile getirdi.

Zaman, iş gücü ve maddi tasarrufu sağlayan uygulama hakkında bilgi veren Güner, şöyle konuştu: "SGK e-ödeme sistemini uygulayan hastanelerde doktor raporu sistem üzerinden tanzim ediyor. Onaylanmak üzere başhekime gönderiliyor ve mevzuata uygunsa onaylanarak, işveren ve işverenin bağlı bulunduğu merkez müdürlüğünün şifreli olarak kullandıkları e-bildirim ekranından görülebiliyor. Bu sayede rapor için oradan oraya koşturan, raporu işverene ibraz etme de sıkıntı yaşayan vatandaşların mağduriyeti ve iş göremez ödeneklerinde yaşanan gecikme önlenmiş oluyor. Yani sigortalı vatandaşlar raporlu oldukları süre içerisinde yapılacak e- bildirim ile paralarını daha kısa sürede almaları sağlanmış oluyor"

Güner, anlaşması olmayan hastanelerden rapor alan sigortalıların söz konusu istirahat raporlarını anlaşması bulunan devlet hastanesinde onaylatma hakkı bulunduğunu belirtti. Güner, kuruma günlük gönderilen ve ödemesi yapılan rapor sayısı ve tutarı hakkında şu bilgileri verdi: "Günlük bin- bin 500 arasında Konak SGK'ya rapor geliyor. Bunun 300 ile 700 arası raporun ödemesi yapılıyor. Ödeme tutarı günlük 500 bin TL'yi buluyor. E-ödenek uygulamasına geçmeden önce ödemeler PTT üzerinden yapılıyordu ancak artık tüm ödemeler Ziraat Bankası üzerinden yapılıyor."

İŞVERENLERE UYARI

Güner, işverenlere yaptığı uyarıda şu hususlara dikkat çekti: "İşverenlerimiz raporları hastane tarafından elektronik ortamda düzenlenen sigortalıların çalışılmadığına dair bildirim girişlerini halen eski sistemden yapmaya devam ediyor. Bunun yanlış bir bildirimdir. Bunun yerine çalışılmadığına dair bildirim girişi ekranında bulunan "Elektronik çalışılmadığına dair bildirim işlemleri"

menüsünden işlemlerin yapılması ve bu konudaki uyarı çalışılmadığına dair bildirim girişi ekranında bulunmaktadır."

Güner, ayrıca sigortalının istirahat raporunun bitiş tarihinden itibaren 5 iş günü içinde bu bildirimin yapılması gerektiğini, bildirimin yapılmadığı takdirde ilgili müdürlük tarafından sistem üzerinden mail yöntemi ile iletişimin sağlandığını, buna rağmen yine bildirim yapmayan işverenlere 7201 sayılı kanuna göre tebligat gönderildiğini, bu tebligatın alındığı tarihten itibaren 5 iş günü içinde yine bildirim yapmayan işverenlere idari para cezasının uygulandığını bildirdi. Güner, işverenlerin idari para cezalarına muhatap olmamak için sürenin bitimini beklemeden bildirim yapmalarının uygun olacağını ifade etti.

İHA
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4216 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim