• BIST 9093.3
  • Altın 2324.193
  • Dolar 32.3628
  • Euro 34.9825
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

SGK'da kaos yaşanacak!

SGK'da kaos yaşanacak!
İlaç Takip Sistemi’nin SGK vasıtasıyla uygulamaya konmasıyla eczanelerde tam bir kargaşa ortamı yaşanacağı açıklandı.

İlaç Takip Sistemi’nin SGK vasıtasıyla uygulamaya konmasıyla eczanelerde tam bir kargaşa ortamı yaşanacağı açıklandı.

İstanbul Eczacılar Odası yaptığı yazılı bir açıklamayla; İlaç Takip Sitemi (İTS)’nin SGK’nın çoğunlukla çalışmayan provizyon sistemiyle uygulanmaya başlamasının bir kaosa neden olacağını bildirdi. İstanbul Eczacılar Odası, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Farklı alternatifler varken ’İlaç Takip Sistemi’gibi dünyada hiç bir ülkede uygulanmayan bir sistem ısrarla ülkemizde uygulanmak istenmektedir. Bu sistemin SGK’nın çalışmayan provizyon sistemi ile birlikte uygulanmaya başlanması ile birlikte sağlık alanında büyük bir kaos oluşacaktır. Böylece sistemde yaşanacak çok uzun süreli kesintiler nedeniyle ilaç hizmeti verilemez hale gelecektir. SGK Provizyon Sistemi ile İlaç Takip Sistemi arasında yaşanacak uyum sorununun faturasını yine eczacı ve halkımız ödeyecektir.

Fatura yine eczacıya
Eczanelerimizin içine düşürüldüğü ekonomik darboğaz yetmiyormuş gibi, İTS’nin uygulanabilmesi için gerekli tüm yatırımı eczacılar finanse etmek zorunda kalacaklardır. Bu sistem, uluslararası ilaç tekellerinin dünya ilaç pazarını izleyebilecekleri en güvenli yoldur. Sistemin asıl amacı; reçeteli ve reçetesiz ilaçların ve ara ürünlerin izlenmesi ve elde edilen bilgilerin ilaç tekellerine sunulmasıdır.”

Kargaşa kaçınılmaz
Sistemin kurulması için sahte ilaç ve kupürlerin bahane edildiği öne sürülen açıklamada; “Sahte ilaç ve kupürden haksız yere mağdur olan yine eczacılarımızdır. Kutu sahteciliğinin ve sahte kupürün önlenmesi bizim için hayati önemdedir. Sahteciliğin önlenmesindeki en önemli unsur, gerekli yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi ve ilaç sahteciliğinin tanımlanıp ağırlaştırılmış cezaların yürürlüğe konulmasıdır” denildi.
İlaç Takip Sitemi ile ülkedeki 24 bin eczacının denek olarak kullanılmak istendiğini ifade eden açıklamada; “Uygulanmaya başlanması ile birlikte hem hastalar hem de eczaneler için tam bir kargaşa ortamı yaratması kaçınılmazdır” ikazı yapıldı.

Vah vatandaşın başına geleceğe!..
İlaç Takip Sitemi’nin Sosyal Güvenlik Kurumu vasıtasıyla uygulamaya konmasına tepki gösteren eczacılar, bunun sakıncalarını da şu şekilde sıralıyorlar:
* İlaçları vermeden önce onay almak mecburiyeti var. Sık sık kesilen bazen saatler, bazen de gün boyu süren şimdiki sistemin üzerine bir de İTS’den onay almamız gerekecek. Bu da eczanelerde yığılma ve kargaşalıklara neden olacak.
* Artık eczacılar, İTS’ye bildirim yapmaksızın tek kutu bir ilacı bile kendi eczanelerinden çıkaramayacak.
* İlacının bitim tarihine bir gün kalan vatandaşa ilaç vermek mümkün olamayacak. Bu da acil ilaç gereken hastalara problem yaşatacak.
* Maddi imkansızlıklar içinde kıvranan vatandaşa, artık borca ilaç verilemeyecek.
* Her iki sistemden biri kesintiye uğrarsa acil hastalar dahil ilaç verilemeyecek.
* Reçetedeki ilaçların tamamını tek bir eczaneden alma zorunluluğu doğacak. Bu yüzden ilaç alabilmek için eczane eczane dolaşma zorunluluğu doğacak.

yenicaggazetesi

Bu haber toplam 1802 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim