• BIST 9693.46
  • Altın 2504.678
  • Dolar 32.5828
  • Euro 34.7996
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

SGK'dan çalışan anneye ayda 1.560 TL hibe

SGK'dan çalışan anneye ayda 1.560 TL hibe
AB ile ortaklaşa finanse edilen proje kapsamında çalışan annelerin evlerinde çalıştırdıkları bakıcının masrafları karşılanıyor. Bu kapsamda verilen destek 1.560 liraya kadar çıkıyor. Uygulamadan 6 bini aşkın kadın yararlandı.


AB ile ortaklaşa finanse edilen proje kapsamında çalışan annelerin evlerinde çalıştırdıkları bakıcının masrafları karşılanıyor. Bu kapsamda verilen destek 1.560 liraya kadar çıkıyor. Uygulamadan 6 bini aşkın kadın yararlandı.

Kadınların çalışma hayatından çekilmelerinin en önemli nedeni çocuk bakımı. Akşam'dan Okan Güray Bülbül'ün haberine göre Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından ortaklaşa finanse edilen proje kapsamında çalışan annelerin evlerinde çalıştırdıkları bakıcının masrafları karşılanıyor. Bu sayede doğum yapan kadın çalışanın işine dönmesi kolaylaşıyor. Projenin amacı, evde çocuk bakım hizmetleri yoluyla kadın istihdamının desteklenmesi. Projenin genel mantığı bakıcı çalıştıran annelere maddi destek verilmesi.

Bakıcı çalıştırmak şart

Bu sayede hem bakıcının sigortalı çalıştırılması suretiyle, hem de annenin çalışma hayatına geri dönmesi sağlanarak kadın istihdamının desteklenmesi hedefleniyor. Projeden yararlanmak için annenin ve bakıcının sağlaması gereken şartlar söz konusu. Bu şartları sağlayan annelere, bakıcı istihdam etmeleri şartıyla maddi destek veriliyor.

Kimler yararlanabilir?

Proje 2015'te başlamıştı. İlk etapta Antalya, Bursa ve İzmir’de başlatılan proje kapsamında 6 binden fazla anneye destek verildi. Proje İstanbul ve Ankara illerine de genişletildi. Bugünlerde SGK’nın internet sitesi üzerinden ve http://www.evdecocukbakimi.net adresinden başvurular yapılıyor. Kapsamdaki anneler başvurularını yapıp uygun görülürlerse aylık 1.200 TL destek alacaklar. Yeni anne eğer MEB, İŞKUR veya Mesleki Yeterlik Kurumu sertifikalı bakıcı çalıştırırsa destek miktarı 1.560 TL’ye yükseliyor. Aşağıdaki şartları sağlayan anneler destekten yararlanabiliyor.

T.C. vatandaşı olan ve başvuru tarihi itibarıyla 0-24 ay aralığında çocuğu olan, ? Bir işverenin yanında sigortalı olarak tam zamanlı çalışan, ? İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa illerinden birinde çocuğuyla aynı evde oturan.

Akrabalık ilişkisi olmamalı

Şartlar şöyle devam ediyor:
- Yıllık ortalama brüt ücreti asgari ücretin brüt tutarının iki katını aşmayan,
- Çalıştırdığı çocuk bakıcısıyla arasında; 3. dereceye kadar akrabalık ilişkisi olmayan,
- Sigorta kaydını yaptırak şartıyla tam zamanlı bakıcısı istihdam eden.

Kalıcı hale gelebilir

Uygulamanın bir proje dahilinde yürütülmesi nedeniyle projenin süresi bittiğinde destek de bitecek. Ancak projede pozitif sonuçlar elde edilirse, proje kapsamındaki uygulamaların kalıcı hale getirilmesi düşünülebilir.

Türkiye'ye yayılabilir

Bu şekilde yalnızca 5 ildeki kadınlar değil, tüm Türkiye’deki kadınların bu destekten yararlanmasının önü açılabilir. Projeden yararlanan ve çalışma hayatına dönen kadınlar sayesinde kadın istihdamının desteklenmesi söz konusu olacaktır. Ancak bireysel çözümler yerine kurumsal bakımın kalitesinin yükseltilmesi ve daha çok kişi tarafından ulaşılabilir hale getirilmesi gerekiyor. Bu sayede hem çocukların gelişiminin sağlanması açısından daha faydalı bir yöntem tercih edilmiş olacaktır, hem de daha çok kadının çalışma hayatına girmesi sağlanacaktır.

'Yabancı dadı'ya yok!

Bakıcının Türk vatandaşı olması da şart. Dolayısıyla 'yabancı dadı' çalıştıran anneler destekten yararlanamıyor. Bakıcının İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir veya Bursa’da ikamet etmesi de şart. Bakıcının en az ilkokul mezunu olması, 18 yaşından büyük olması ve bakımını üstlendiği çocukla akraba olmaması şartı da bulunuyor.

İstihdama çifte destek

Proje iki yönden kadın istihdamını destekliyor. Proje sayesinde yeni anne işine geri dönebiliyor. Yatılı veya günlük bakıcı çalıştıran yeni anne bakıcının masrafları için aylık 320 euro destek alıyor. Bu sayede yeni anne neredeyse masrafa girmeden çocuğuna bakıcı bulmuş oluyor.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2833 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim