• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

SGK'dan doktorlara özel şart,

SGK'dan doktorlara özel şart,
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) vatandaşın özel hastanelerde daha iyi hizmet almasını sağlamak amacıyla hazırladığı yeni ...

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) vatandaşın özel hastanelerde daha iyi hizmet almasını sağlamak amacıyla hazırladığı yeni sözleşmeye özel hastanelerin yaklaşık yüzde 80’inin imza attığı öğrenildi. İstanbul’daki bazı hastanelerin sözleşme şartlarında iyileştirme istedikleri belirlenirken, sözleşmesini yenilemeyecek özel hastanelerin en az 15 gün boyunca SGKhastasını kabul etmek zorunda kalacakları bildirildi.

15 GÜN SÜRELERİ VAR

BUGÜN’ün edindiği bilgilere göre, yeni sözleşme şartlarını uygun bulan çok sayıda özel hastane SGK ile sözleşme imzalayarak yeni şartlara uyum sağladı. Özellikle Ankara, İzmir, Antalya gibi özel hastanelerin yoğun olduğu illerde anlaşmazlık çıkmadığı, buna karşılık İstanbul’daki “zincir hastane” niteliğindeki büyük sağlık kuruluşlarının sözleşme şartlarının yumuşatılması talebinde bulundukları, aksi halde SGK hastalarına kapılarını kapatacaklarını ifade ettikleri öğrenildi. SGK ile özel hastaneler arasında bugünsona erecek mevcut sözleşmenin fesih şartlarına ilişkin önemli bir ayrıntı ortaya çıktı. Buna göre tarafların, sözleşmeyi tek taraflı olarak feshetmek istedikleri ya da sözleşme sonunda yeniden devametmeme kararı aldıkları takdirde bunu 15 gün önceden karşı tarafa bildirmeleri gerekiyor.

TAZMİNAT ÖDEYECEKLER

Dolayısıyla bugün itibariyle mevcut sözleşmesi biten ve SGK ile yeni sözleşme imzalamayacak özel hastanelerin SGK’ya bunu tebliğ etmeleri gerektiği, 15 gün boyunca da SGK hastanelerine kapılarını açık tutmak zorunda olacakları belirtildi. Şartlara uymayan özel hastanelerin tazminata mahkum olacağı da ifade edildi.

CEZA CiRONUN YÜZDE 20’Si

SGK’nın hazırladığı yeni sözleşmedeki “ceza” ve “Yüzde 80 doktor” şartlarına bazı hastaneler karşı çıkıyor. Yeni sözleşmede hastaneler, sözleşme şartlarına aykırı hareket etmeleri halinde 75 bin ya da 100 bin lira gibi cezalarla değil, doğrudan cironun yüzde 20’si oranında ceza ödemek zorunda kalacaklar. Örneğin özel hastaneler yüzde 70 oranında katkı payı yerine vatandaştan daha fazla katkı payı aldıklarında cirolarının yüzde 20’sine kadar ceza ödemek zorunda kalacaklar. Yüksek cirolu ve kayıtlı çalışan hastanelerin bu cezanın düşürülmesini ve oranın en fazla yüzde 10’a çekilmesini istedikleri öğrenildi.

Yeni sözleşme ne getiriyor?

Bazı hastanelerin karşı çıktığı “Yüzde 80 doktor şartı” da SGKhastalarının özel hastanelerden daha iyi hizmet almasını amaçlıyor.Mevcut sözleşmede özel hastaneler çalıştırdıkları örneğin 5 doktordan sadece 1’ini SGK hastalarına tahsis ediyor, geri kalan 4 doktorunu özel ve paralı hastalarına ayırıyordu. Yeni sözleşmeye göre bu hastaneler 5 doktordan en az 4’ünü SGK hastalarına da tahsis etmek zorunda kalacak. Üstelik bir doktor saatte en fazla 6 hastaya bakabilecek. Böylece doktorlar her hastaya en az 10 dakikasını ayıracak. Saatte 6’dan fazla hastaya zaman ayrılması halinde sözleşme şartları çiğnenmiş olacak. Hastalara ayrıntılı fatura verilmesi şartına da özellikle kayıtlı çalışan hastanelerden itiraz geldiği öğrenildi.

Erdoğan SÜZER/BUGÜN GAZETESİ

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4167 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim