• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

SGK'dan "gölge şirket" yalanlaması

SGK'dan "gölge şirket" yalanlaması
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, bugün bir gazetede sağlık verilerinin paylaşılmasını içeren "2.4 milyarlık iş gölge şirketin" haberini yalanlayarak, "İddialar gerçek dışı ve hayal mahsulü olup, itibarlı bir kurumu yıpratmaya yönelik isnatlardır" dedi.

SGK'dan yapılan yazılı açıklamada, 76 milyon ülke nüfusuna hizmet veren böylesine önemli bir kurum hakkında yetkililerden doğru bilgi alınmadan gerçek dışı ve hayali rakamlardan oluşan bir yaklaşımla haber yapılması genel ahlak kurallarına ve basın etik ilkelerine aykırı oldruğu belirtildi. Haberde, ‘’SGK açığını kapatmak için sağlık verisi satış işinin Ankara’yı karıştırdığı, işin ihalesiz olarak DataMed firmasına verildiği, bu konuda Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığa yüzlerce şikayette bulunulduğu, 2.4 milyar TL’lik verinin 76 milyon TL’ye ihalesiz satıldığı, ilerleyen yıllarda kurum payının 500 Milyon TL’yi bulacağı ve ekonomi yönetimi tarafından konunun yeniden masaya yatırılacağının iddia edildiği kaydedilen açıklamada, "Tüm bu iddialar gerçek dışı ve hayal mahsulü olup, itibarlı bir kurumu yıpratmaya yönelik isnatlardır. Söz konusu gazetenin gerçeklerden uzak, konuyu saptırmaya dönük hayali rakamlardan oluşan şekilde haber yapması en başta Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına karşı bir haksızlıktır" denildi.

Sosyal Güvenlik Reformu ile birlikte Genel Sağlık Sigortası uygulamasına geçilmesinin ardından tüm sağlık hizmet bedellerinin SGK tarafından karşılandığını belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: " İlaç ihtiyacını karşılayan ithalatçı ve üretici ilaç firmaları satış politikalarını belirlemek açısından Kurumda mevcut olan ilaç satışına ilişkin kendi ilaç bilgilerine ihtiyaç duymakta ve bu bilgileri Kurumumuzdan talep etmektedirler. Bu bilgilerin hukuk dışı yollarla verilmesini önlemek ve Kuruma da paylaşılan bilgiler karşılığında ilave gelir elde etmek bakımından sağlık verilerinin paylaşımına ilişkin yönetmelik ve usul ve esaslar düzenlenerek resmi gazetede yayımlanmıştır.Oluşturulan yönetmelik ve diğer mevzuat hükümlerine göre asla kişisel veriler paylaşılmamaktadır. Anayasamız, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ve Kurum mevzuatı çerçevesinde gerçek veya tüzel tüm kişiler Kurumumuza başvurabilir ve aynı koşullarda veriler paylaşılabilir. Nitekim haberde bahsi geçen DataMed firmasının dışında 1 Ekim 2012 tarihinden günümüze kadar Kurumumuza 97 adet kamu kurum ve kuruluşu ile özel firmalardan sağlık verilerinin paylaşımı konusunda başvuru yapılmış, bunlar değerlendirilmiş bahsi geçen firma dışında 6 firma daha sözleşme imzalanmak üzere Kuruma davet edilmiştir.

Mevzuatımız gereğince her başvurana belirlenen paket fiyatlar üzerinden ve diğer koşulları yerine getirmek kaydıyla veri paylaşımı yapılabilmektedir ve verinin paylaşımı tek firmaya verilemeyeceğinden bu işin ihaleli yapılması mümkün değildir. Dolayısıyla söz konusu işin ihalesiz olarak DataMed firmasına verildiği yönündeki iddia kesinlikle yanlıştır. İlaç firmaları ve ilgili kişilere ait bilgiler, ancak Anayasa’daki düzenleme doğrultusunda açık rıza ve noterden verecekleri muvaffakatname ile yetkilendirdikleri kişi ve firmalara verilebilmektedir. Haberde “gölge şirket” diye kastedilen firmanın ne olduğu da anlaşılamamaktadır. Kuruma başvuran şirketlerin noter tasdikli imza sirküleri doğrultusunda şirketi temsile yetkili olup olmadıklarına ve mevzuatta aranan şartları taşıyıp taşımadıklarına bakılmaktadır. Bunun dışında şirketin kime ait olduğu ve kimin gölgesi olduğunu araştırmak Kurumuzun görevi değildir. 2.4 milyarlık işin ihalesiz verildiği iddiasına gelince bu rakam hayal mahsulüdür ve neye göre, neye karşılık belirlendiği anlaşılamamıştır. Kurumca bu aşamada belirlenen fiyat kriterleri tüm başvuranlara uygulanmaktadır. Kaldı ki henüz büyük boyutlarda bir veri talebinde bulunulmamıştır."

İHA 

Bu haber toplam 4484 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim