• BIST 9113.63
  • Altın 2324.093
  • Dolar 32.3604
  • Euro 35.0127
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

SGK'dan kişisel bilgiler açıklaması

SGK'dan kişisel bilgiler açıklaması
SGK: -"Paylaşılan verilerde kişilerin isimleri, T.C. kimlik numaraları, hangi hastanelere gittikleri, hangi polikliniklerde muayene oldukları, hangi ilaçları aldıkları gibi veriler kesinlikle yer almamaktadır"

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kişisel bilgilerin satıldığı iddiasıyla ilgili, paylaşılan verilerde kişilerin isimleri, T.C. kimlik numaraları, hangi hastanelere gittikleri, hangi polikliniklerde muayene oldukları, hangi ilaçları aldıkları gibi verilerin kesinlikle yer almadığını bildirdi.

SGK'dan yapılan yazılı açıklamada, son zamanlarda bazı medya organlarında, "SGK'nın kişisel sağlık bilgilerini, 65 bin lira karşılığında özel firmalara sattığına" dair haberler yer aldığı, bunların asılsız olduğu belirtildi.

Açıklamada, 2013 yılı Sayıştay Raporu incelendiğinde kişisel verilerin paylaşıldığına dair bir tespit bulunmadığı vurgulanarak, "Tam aksine kişi bilgilerinin yer almadığı, anonimleştirilmiş verilerin paylaşıldığına dair tespitlere yer verildiği açıkça görülmektedir" ifadesi kullanıldı.

Kamu ve özel sektör tarafından talep edilen anonimleştirilmiş verilerin paylaşılabilmesine üst birim amirlerinin yer aldığı kurulca karar verilmesi ve veri korunmasına ilişkin hükümlerin de yer aldığı sözleşmeler yapılması gerektiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Sağlık alanında bilimsel ve akademik çalışmaların yapılabilmesi, toplum sağlığının geliştirilebilmesi, hastalık yüklerinin tespit edilebilmesi gibi çalışmalarda anonimleştirilmiş sağlık bilgileri önemli bir kaynak görevi görmektedir. Bahsi geçen anonimleştirilmiş bilgilerin akademisyenlere sunularak bilimsel destek için destek verilmesi konusunun, kişisel verilerin satılması olarak kamuoyuna sunulması yanlı bir tutum anlayışıdır. Paylaşılan verilerde kişilerin isimleri, T.C. kimlik numaraları, hangi hastanelere gittikleri, hangi polikliniklerde muayene oldukları, hangi ilaçları aldıkları gibi veriler kesinlikle yer almamaktadır. Bu husus, 2013 yılı Sayıştay Raporu'nda da yer almıştır."

-"Açıklamalarda bulunanlar hakkında gerekli hukuki süreçler başlatıldı"

SGK'nın veri paylaşımını gelir kaynağı olarak yapmadığı vurgulanan açıklamada, "SGK veri paylaşımını, ülkemiz sağlık politikalarının geliştirilmesi, toplum sağlığının iyileştirilmesi, bilimsel ve akademik çalışmalara destek verilmesi amacıyla yapmaktadır. Sayıştay Raporu'nda da belirtildiği üzere 65 bin lira tutarındaki gelir bunun göstergesidir. Sayıştay Raporu'nda kişisel verilerin paylaşıldığına dair bir tespit bulunmazken, tam tersi kişisel verilerin paylaşıldığı yönünde açıklamalarda bulunanlar hakkında gerekli hukuki süreçler başlatılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4270 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim