• BIST 9079.97
  • Altın 2308.611
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0449
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

SGK'dan müjdeli haber

SGK'dan müjdeli haber
Liseden Mezun Olan Çocuklara Müjdeli Haber Sgk’dan Geldi Gss Borçları Siliniyor

Liseden mezun olan öğrencilere önceki uygulama gereği Genel Sağlık Sigortası borcu çıkartılmıştır. 1,5 milyon öğrenci SGK ya Genel Sağlık Sigortasından dolayı borçlu bulunmaktadır. Liseyi bitiren öğrencilerin bir kısmı aynı yıl içerisine üniversitelere yerleşirken büyük bir kısmı yerleşemiyor. Bir yıl daha hazırlanıp ertesi yıllar üniversiteye girebilmektedir. Bu durumda olan öğrencilerden 18 yaşını bitirenler SGK nın sistemi tarafından 1 temmuz itibari ile öğrenciliği sonlanacağından otomatik olarak GSS tescili yapılarak borçlar birikmeye başlıyor. Bu durumdan haberdar olup gelir testine gidenlerin hanedeki kişi başına düşen gelire göre GSS borçları tahakkuk ettirilirken gelir testine gitmeyenlerin ve SGK nın gelir testine gitmesi yönünde tebligatını aldığı halde gitmeyenlere ise en yüksek orandaki GSS priminden borçlar tahakkuk ettirilmektedir.

Kamu oyundan gelen tepkilerden veya yapılan yanlışlığın farkına varılması üzerine bu hatalı işlemden dönüldü ve öğrenciler bir nebze rahatlatıldı. SGK bu durumdaki öğrencilere Üniversiteye yerleşme şartı ile öğrencilerin 120 günlük GSS priminden vaz geçerek anne veya babaları üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde saymıştır. Yani liseden mezun olunan yıl içerisinde üniversiteye giren öğrenciler o yaz döneminde de öğrenci sayılacak, sağlık işlemlerinden anne veya babaları üzerinden yararlanacak, çıkmış herhangi bir bu zamana ait GSS borcu varsa iptal edilecek, bu devredeki borçlara ait ödeme yapılmışsa kişilerin talepleri halinde iade edilecektir.

Bu durum üniversiteyi kazanan ve kazanamayan yada kazanıp da kayıt yaptırmayan öğrencilerin tespiti hayli güç olması ve uygulanabilirliği tartışılan bir uygulama olduğundan SGK öğrencilerin durumlarını yeniden gözden geçirerek radikal bir kararı uygulamaya koydu.

Yeni uygulamaya göre liseden mezun olan 18 yaşından büyük öğrenciler üniversiteyi kazanıp kazanmadığına veya üniversiteye kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın 120 gün sağlık provizyonları anne veya babaları üzerinden öğrenci olarak uzatılacaktır. Yani bu durumdaki kişileri SGK 120 günlük GSS priminden vaz geçerek anne veya babaları üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde saymıştır. Liseden mezun olunan yıl içerisinde üniversiteye girme şartı aranmaksızın o yaz döneminde de bu kişiler öğrenci sayılacak, sağlık işlemlerinden anne veya babaları üzerinden yararlanacak, çıkmış herhangi bir bu zamana ait GSS borcu varsa iptal edilecek, bu devredeki borçlara ait ödeme yapılmışsa kişilerin talepleri halinde iade edilecektir.

 

sgkrehberi.com

Bu haber toplam 3897 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim