• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

SGK'dan 'Yaşam için Kalori Yak' projesi

SGK'dan 'Yaşam için Kalori Yak' projesi
SGK Başkanı İlhan: -''Malnütrisyonla mücadele için 'Yaşam için Kalori, Sağlık için Koşu' projesi başlattık"


SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, kötü ve yetersiz beslenmeyle mücadele için ''Yaşam için Kalori, Sağlık için Koşu'' projesi başlattıklarını, bu kapsamda düzenlenecek halk koşusuyla toplumu harekete geçirmeyi ve konu hakkındaki farkındalığı arttırmayı hedeflediklerini bildirdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından malnütrisyonun (kötü, yetersiz beslenme) önlenmesi amacıyla "Malnütrisyonun İnsan Sağlığına, Sağlık Ekonomisine Etkisi ve Çözüm Önerileri'' konulu çalıştay düzenlendi.

İlhan, çalıştayın açılışında, SGK olarak sağlık hizmetlerinin kalitenin artırılmasına yönelik büyük gayret sarf ettiklerini belirterek, sadece Türkiye'de sağlığın maddi finansmanı sağlamayı değil kaliteli, sürdürülebilir, güvenli ve kontrol edilebilir bir sağlık sistemi sunmayı hedeflediklerini söyledi.

Kurum olarak geleceğe yönelik politikaları geliştirecek köklü projeler yürüttüklerini ve desteklediklerini anlatan İlhan, bu kapsamda, kötü ve yetersiz beslenmeyle mücadele için ''Yaşam için Kalori, Sağlık için Koşu" projesi başlattıklarını bildirdi.

Özellikle çocuklarda görülen malnütrisyonun, önlenebilirliğinin kendileri için büyük önem taşıdığını vurgulayan İlhan, şunları kaydetti:

''Çocuklardaki malnütrisyonun nedenleri arasında, doğuştan hastalıklara bağlı oluşumunu kontrol edemeyeceğimiz nedenlerin yanında enerji ve besin ögelerinin yeterince tüketilememesi, gelir azlığı nedeniyle temel besinlerin pahalı olması ve ulaşılamaması, çocuğa verilecek besinler konusunda bilgi eksikliği, çevre sağlığı koşullarının yetersizliği, beslenmeyle ilgili sosyo-kültürel etmenler, emzirme süresi, ek besinlere başlama zamanı, inançlar, alışkanlıklar bulunmaktadır. Dünyada 5 yaş altı ölümlerin neredeyse yarısından fazlasından malnütrisyon sorumludur. Malnütrisyon için risk faktörlerini taşıyan çocuklar daha sık izlenmeli ve annelerine mutlaka beslenme eğitimi verilmelidir.''

Bu konuda farkındalığın artırılmasının ve etkin politikalar üretilmesinin önemine işaret eden İlhan, yetersiz ve kötü beslenme konusunda girişimde bulunulmamasının, devletlere ve otoritelere uzun vadede çok daha fazla yük getirileceğini belirten İlhan, ''Biz kurum olarak nütrisyon desteğine ihtiyacı olan sigortalılarımıza bu kapsamdaki ürünleri sağlıyoruz, bunların ödemesini gerçekleştiriyoruz. Fakat sadece bu ürünlerin finanse edilmesi ile malnütrisyon tek başına çözülecek bir problem değildir. Hastanelerde, diğer sağlık birimlerinde ve toplumumuzda da kişilerin beslenmesine yönelik girişimlerde bulunulamazsa malnütrisyonla mücadele etmemiz mümkün gözükmemektedir'' şeklinde konuştu.

-Halk koşusu gerçekleştirilecek

SGK tarafından küresel sağlık şirketi Abbott'un katkılarıyla yürütülen ''Yaşam için Kalori, Sağlık için Koşu'' projesi hakkında da bilgi veren İlhan, projeyle ihtiyacı olan çocuklara tam ve dengeli beslenme desteği sağlayabilmeyi, halk koşusu düzenleyerek, toplumu harekete geçirmeyi ve farkındalık yaratmayı amaçladıklarını bildirdi.

Ekimde sağlık için koşusu düzenleneceğini ifade eden İlhan, Ankara'dan profesyonel koşucularla başlanacak organizasyon kapsamında, Gaziantep üzerinden Şanlıurfa'ya geçileceğini, burada bir halk koşusu gerçekleştirileceğini belirtti.

Abbott Nütrisyon Türkiye Genel Müdürü Elba Rivera da amaçlarının malnütrisyon hakkındaki farkındalığı arttırmak olduğunu belirterek, bunun için de toplum geneline ulaşmanın büyük bir önem taşıdığını söyledi.

Yaşam için Kalori, Sağlık için Koşu projesinin ikinci safhasının Ekim- Kasım 2014'te Ankara'dan başlayacağını bildiren Rivera, ''Amacımız, birlikte çalışarak, ihtiyacı olanları desteklemek ve Türkiye genelindeki başka projeleri de yüreklendirmektir'' dedi.

Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Bekir Keskinkılıç da malnütrisyonla savaşmanın çok sektörlü, çok paydaşlı bir iş olduğuna işaret ederek, ''Biz farkındalığı artırabilirsek, insanlara hayatlarında kolay uygulayabilecekleri reçeteler sunabilirsek, bir şeyleri değiştirebilme şansımız var'' şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 4493 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim