• BIST 9016.2
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

SGK'nın hatası eşdeğer ilaca güveni sarstı

SGK'nın hatası eşdeğer ilaca güveni sarstı
SGK'nın eşdeğer ilaç listesinde tansiyon ilaçlarına ilişkin yaptığı hata eşdeğer ilaçlara güveni sarstı. TEİS Başkanı Nurten Saydan hastaların tüm tansiyon ilaçlarından kuşkulandığını dile getirdi.

SGK'nın eşdeğer ilaç listesinde tansiyon ilaçlarına ilişkin yaptığı hata eşdeğer ilaçlara güveni sarstı. TEİS Başkanı Nurten Saydan hastaların tüm tansiyon ilaçlarından kuşkulandığını dile getirdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) bir süre önce eşdeğer ilaç listesinde tansiyon ilaçlarına ilişkin attığı adım, hastaların genel olarak eşdeğer ilaçlara güvenini sarstı.

SGK, tasarruf amacıyla eşdeğer ürün tanımını genişleterek tansiyon ilaçlarında aynı etken maddeyi tek başına içeren ilaç formları ile yanında diüretik (idrar sökücü) bir madde daha içeren kombine formları aynı eşdeğer ürün grubuna dahil etmişti. Hastaları hem sağlık yönünden hem de maddi açıdan sıkıntıya götüren düzenlemenin bir diğer yansıması, yerli üretimin teşvik edilmesi ve tasarruf sağlanması açısından önem taşıyan eşdeğer ilaca vatandaşın bakışının değişmesinde yaşanıyor.

Eczacılar, hastaların kuşkuya düşerek kendilerine başvurduğunu ve bugüne kadar kullandıkları ilaçları da sorgulamaya başladıklarını belirtiyor. Düzenlemenin bilimsel olmaması nedeniyle gönül rahatlığıyla ilaç verememekten yakınan sektör temsilcileri, oluşan fiyat farkları sonucu kimi hastanın 4 kutu alması gereken ilacı 1 kutu aldığına da dikkat çekiyor. Hatasını farkeden SGK'nın ise düzenlemeyi değiştirmek üzere çalışmaya başladığı belirtiliyor. 

Raporlu hasta ilaçlara 3 ay mahkum

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, "Eşdeğer ilacın önemi, zaten yeterince vurgulanmaz ve vatandaş tarafından bilinmezken, şimdi bu ilaçlar kötü haberlerle gündeme geldi. Biz eşdeğer ilaca laf etmiyoruz, 'yapılan yanlış gruplandırmadır' diyoruz" dedi. Halkın eşdeğer ilaca duyduğu güvenin bir anda yıkıldığına işaret eden Saydan, uygulamanın bir an önce durdurulması gerektiğini vurguladı.

Saydan, eşdeğer ilaç kullanan tansiyon hastalarının kuşkuya düşerek kendilerine geldiğini ve şimdiye kadar kullandıkları tüm eşdeğer tansiyon ilaçlarını sorguladığını belirtti. Saydan, "Yanlış eşdeğer ilaçları alan raporlu hastalarımız, önümüzdeki 3 ay süresince bu ilaçları değiştiremeyecekleri gibi yeni bir ilaç da alamayacaklar. Hayati tehlike içerisindeler. Bu hastaların sıkıntılarına da SGK tarafından çözüm üretilmeli" dedi. Ayrıca piyasada olmadığı halde sistemde bulunan eşdeğer ilaçlar olduğunu söyleyen Saydan, konuyu paylaştıkları SGK yetkililerinin çözüm yönünde çalıştıklarını belirttiğini kaydetti.  

Sorun yaşanan başka eşdeğer ilaç yok

İstanbul Eczacı Odası (İEO) ise yaptığı bir açıklamayla, tansiyon ilaçlarında yapılan değişikliğin "aynı etken maddeyi içeren ürünler" şeklindeki eşdeğer ürün tanımını temelde ihlal ettiğini ve bunun hastaları ölüme götürecek çok ciddi sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Açıklamada, ilaçlarda önceden çıkmayan ve hastanın cebinden ödemesi gereken ciddi anlamda fiyat farklarının çıkmaya başladığı da belirtilirken, "SGK, hatasını bir an önce düzeltmeli ve eşdeğer ilaçlar listesini bilimsel hale getirmeli" dendi. Çok sayıda hastanın eşdeğer ilaca kuşkuyla bakmaya başladığını ve panik yaşadığının altını çizen açıklamada, "SGK'nın yaptığı bu yanlış, eşdeğer ilaçların referans ilaçlarla tamamen aynı etkiye sahip olduğu gerçeğini değiştirmemektedir" dendi.  

14 HASTANEDE 2.2 MİLYAR TL'LİK USULSÜZ ÖDEME

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Fatih Acar, yaptıkları denetimlerde Ankara'da 14 hastanede 2.2 milyar TL'lik usulüne uygun olmayan bir ödeme yapıldığını tespit ettiklerini bildirdi. Acar, "Ankara'da 36 kutu solüsyon yerine 54 bin kutu, 3 adet grafik çekilmesi gerekirken, 35 bin kez grafik çekildi gösterilmiş, 220 ölmüş hastaya reçete düzenlenmiş. 14 hastanede inceleme sonucu, bir hastanenin yöneticileri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk" dedi.

Bu haber toplam 1791 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim